Anthony Ryan: Az ébredő tűz

2017. január 13. 7:43

Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló
A Draconis Memoria sorozat világában sárkányvérből nyert mágikus erők segítségével épül az iparosodó, kora-kapitalista társadalom, kereskedők és kalózok járják lapátkerekes gőzhajókon a tengereket.

Ryan észrevehetően fejlődött cselekményvezetésben és karakterkezelésben (vagy szigorúbb szerkesztőt kapott), a 600+ oldalas regényben gyakorlatilag nincs üresjárat. A három történetszál szépen váltogatja és kiegészíti egymást, amint sikerül túllendülni a bevezető fejezeteken és rendesen megindul a történet, egy pillanatra sincs megállás.

A regisztrálatlan véráldott tolvaj, Claydon Torcreek és az őt kényszer-besorozó expedíció története a legjobb kalandregényekből és korai útleírásokból merítő, erőteljes »heart of darkness« vonásokat mutató történet. Lizanne Lethridge tökéletes steampunk kémnő, aki tökéletesen érti a munkáját, legyen szó álcázott beszivárgásról vagy túlerővel szembeni küzdelemről változatos fegyverekkel, itt akcióregényes és James Bond-hatásokra lehet számítani (utóbbira olyan szinten, hogy még egy steampunk Q-t is kapunk). Ami pedig Corick Hilemore alhadnagyot, a másik kettőnél egyelőre kisebb szerepet kapó főszereplőnket illeti, ő legendás nagyapja emlékének árnyékában kénytelen boldogulni a haditengerészet leggyorsabb hajóján, miközben a kalózvadászatnak induló küldetés egyre veszélyesebb irányt vesz.

Szóval Az ébredő tűz kalandregény, kémregény és tengerészregény egyben, így máris érthető a kötet mérete. És valóban ezek legjavát kapjuk, a fantasy-steampunk vonal pedig úgy erősíti a hatást, hogy közben nem nyomja el a többi összetevőt sem. Ryan szépen eltalálta az egyensúlyt és olyan világot alkotott, ami érdekes, működik a rendszere és vannak benne felfedezésre váró titkok (egy nagy biztosan), de nem tolakszik fölöslegesen az előtérbe, hagyja érvényesülni a történetet és a szereplőket is, ami egy hasonló fantasynél komoly érdem.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában