Tizenöt fantasztikus könyv, amit nem hagyhatsz ki idén

2017. január 3. 10:00

Írta: Pintér Bence
Év végi zárócikkünkben szűk esztendőkkel riogattunk, de ennek egyelőre semmi nyoma nincs. 2017-ben a fantasztikummal foglalkozó magyar kiadóknál sorozatok folytatódnak, szeretett írók jelentkeznek új művekkel, lesz jó pár új arc és néhány nagy visszatérő is. Tizenöt könyvet válogattunk a már bejelentett és a várható megjelenések közül.

Ez az év eleji várakozásokat gyűjtő lista. Az 2017 végén legjobbnak talált könyvekért katt ide!

*

Igyekeztünk mindent elmondani a 2016-os magyar fantasztikus megjelenésekről, amit fontosnak tartottunk. Jó év volt, és a 2017-es legalább ilyen jónak ígérkezik: tizenöt könyvet gyűjtöttünk össze a már bejelentett, vagy legalábbis várható hazai megjelenések közül: most igyekeztünk a folytatódó sorozatokra, a megszokott arcokra és a nagy visszatérőkre koncentrálni, de azért becsúszott néhány ismeretlen figura is.

*

Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaimant nem kell bemutatni senkinek: a fantasztikus irodalom nemzetközi szupersztárjának esszékötetéről alig egy hete zengtünk ódákat. Az Agave Könyvek 2017 elején a világpremierrel egyidőben, február 7-én elhozza nekünk a szerző új kötetét, amelyben Gaiman jól ismert skandináv mítoszokat dolgoz fel. „A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön” – írják a könyvről.

Jonathan Strahan (szerk.): Az ​év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

A Strahan-féle antológia idei tartalomjegyzékéről szóló hírünk megírásakor még csak reméltük, azóta viszont biztossá vált, hogy a Gabo SFF kiadja a novellagyűktemény idei darabját. Ezt írtuk a tartalomjegyzék alapján: „A lista elég hatásos, feltűnik az idei Hugo-díjas N. K. Jemisin, az idén Nebulát, a Brit Fantasy-díjat és a Locust nyerő Naomi Novik, de lesz novella Ken Liutól, Joe Abercrombie-tól, Aliette de Bodard-tól, Genevieve Valentine-tól, is; hogy a számunkra addig ismeretlen, de az idei antológiából kiemelkedő Sam J. Millerről és Alyssa Wongról ne is beszéljünk.

Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Idén magyarul is folytatódik Robert Jackson Bennett fantasy-története az Agave Könyveknél. Az első részt nagyon szerettük, Shara Thivani és Sigrud kettősének kalandja eléggé lekötött minket. A másodikról ezt írják a kiadó blogján: „Turjin Mulaghesh kormányzó ezúttal a főszereplő, és az isteni városok egy új helyszínén - Vúrtyavasztánban - bontakozik ki ezúttal egy fergeteges történet, ami persze megint több mint elsőre látszik.

Vernor Vinge: Deepness in the Sky

2012-ben jelent meg magyarul Vernor Vinge 1992-es klasszikus sci-fije, a Tűz lobban a mélyben az Ad Astránál, a rajongók pedig azóta zaklatják a mára kissé tetszhalott állapotban lévő kiadót a folytatásért. Mikor legutóbb láttunk ilyesmit, akkor az érdeklődő azt a választ kapta, hogy tervben van a trilógia második részének kiadása, szóval optimistán idetesszük a listára a könyvet. Hátha.

John Scalzi: Az összeomló birodalom

John Scalzi egy időre félreteszi a körülrajongott Vének háborúja-univerzumot, és egy teljesen új világgal jelentkezik, amiben az emberiség a fénysebességnél gyorsabb utazást lehetővé Áramlat segítségével szétrajzott az univerzumban. De mi van, ha az Áramlattal történik valami? A szerző műveit itthon gondozó Agave Könyvek ezt írja az új könyvről: „Mi már elolvastuk, és úgy gondoljuk, hogy megérte idáig várni Az összeomló birodalomra: valami nagyszerűnek a kezdete. Ráadásul egyre biztosabbnak tűnik, hogy tudjuk tartani a világpremiert.

Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth

Alastair Reynolds, az űroperák egyik kortárs mestere nem ismeretlen a magyar olvasók előtt: az Alexandra 2012-ben két könyvét is kiadta, csak aztán nem érkezett a folytatás. A szerző hazai gondozását most a Delta Vision veszi át, nyitásként pedig érkezik idén a Poseidon's Children-trilógiát nyitó Blue Remembered Earth, amelyben százötven évvel később járunk és az afrikai kontinens az utópikus világ vezető technológiai hatalma. Az Akinya-vállalatbirodalom örököse azonban valami olyat talál a Holdon, ami bedöntheti ezt az utópiát – és útnak indít egy epikus űroperát.

László Zoltán: Távolvíz

Borítót még nem mutatott az Agave Könyvek (ezért a kérdőjel), de annyi biztos, hogy László Zoltán a 2013-as Egyszervolt után idén új kötettel jelentkezik, amivel az urban fantasys kalandozás után visszatér a sci-fihez. Ezt írja róla a kiadó: „A Távolvíz több évnyi komoly munka eredménye egy idegen fajjal és lassú időgépekkel, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit fogtok gondolni róla.

Cixin Liu: The Dark Forest

Magyarul is megjelent idén a kínai Cixin Liu Hugo-győztessci-fije, A Háromtest-probléma. Mint manapság minden, ez is egy sorozat nyitánya, az Európa pedig szépen rá is rakta a borítóra, hogy ez az első kötet a háromból, szóval talán idén számíthatunk a folytatásra. Ezt írtuk az első könyvről: „Cixin Liu könyve szerintünk remek olvasmány, ami az izgalmas ötlet és történet mellett egyszerűen a történetmesélésének módjával is tud újdonságot nyújtani a zsánerolvasóknak.

Dan Simmons: Olympos

2015 őszén jelent meg az Agave Könyveknél Hyperion Cantost jegyző Dan Simmons másik nagy sci-fi-sagájának első része, a trójai háborút átdolgozó Ílion. Egy év kimaradt, annyit azonban biztosan tudunk, hogy már készül a fordítás, így remélhetőleg már idén kezünkbe vehetjük a történetet lezáró Olympos című művet. Ezt írtuk az első könyvről: „Simmons duológiájának első darabja elgondolkodtató kérdéseket felvető, remek űropera, ami akkor sem utolsó olvasmány, ha az Íliász világát akarjuk megismerni – a válaszokra azonban a következő regényig várni kell.” Most talán megkapjuk.

Ian McDonald: Luna – Újhold

A tavalyi évről csúszott át idénre a Gabo SFF-sorozatában Ian McDonald regénye, a Luna, amiből egyébként hamarosan sorozat is lehet. A könyv története szerint a Holdat öt nagy cég uralja, akik minden talpalatnyi területért megküzdenek egymással. A főhős Adriana Cortana, aki korábban szívós munkával építette fel a legfiatalabb céget, és most minden oldalról ellenségek fenyegetik. Ezt írják róla a kiadó blogján: „A Luna: Újhold nagyívű és fordulatos maffiaregény a Holdon, ahol a levegőnek, víznek, szénnek és információnak egyaránt ára van.

Kameron Hurley: Mirror Empire

Kameron Hurley újonc itthon, de a Mandiner.sci-fin már foglalkoztunk tavalyi esszékötetével, a The Geek Feminsit Revolutionnel. A Delta Visionnél elvileg idén érkező Mirror Empire sorozatnyitó fantasy-regény egy olyan, nem éppen szívderítőnek tűnő világban játszódik amit éppen szétszaggat egy természeti csapás, az idegenek inváziója és a polgárháború. Hőseink pedig egy illegitim uralkodó, egy fiatal harcos és egy tábornok. 

N. K. Jemisin: The Obelisk Gate

A 2016-os év legjobbjait gyűjtő hazai listák betonbiztos szereplője volt év végén N. K. Jemisin Hugo-győztes fantasyje, Az ötödik évszak. A kritikák alapján a sötét és remekül megírt fantasy-regény második része sem marad el az elsőtől, mi pedig bejelentés hiányában egyelőre csak reméljük, hogy az Agave Könyvek folytatja itthon a sorozatot. Ezt írtuk az első kötetről: „A remekül felépített világ és a történet tehát simán működhet egy konzervatív fantasy-rajongónak is, mert igazából vérbeli, sötét tónusú fantasyvel van dolgunk, ami mindenféle mondanivaló méricskélése nélkül is szórakoztat.

Stanley G. Weinbaum: Kalandok a Naprendszerben

Igazi retrót hoz idén a Delta Vision, hiszen Stanley G. Weinbaum bőven a sci-fi ponyvamagazinos hőskorában alkotott. Magyarul eddig egy kötet volt tőle elérhető a Galaktika Baráti Kör tagjai számára, idén azonban változik a helyzet. Az egyelőre nem világos, hogy mi lesz pontosan a kötetben, de az biztos, hogy igazi kuriózumról beszélünk. A The Big Book of Science Fiction című antológiát feldolgozó (mostanában pihentetett) sorozatunkban írtunk a szerző egy művéről.

James S. A. Corey: Babylon's Ashes

A James S. A. Corey néven alkotó szerzőpárost sem nagyon kell bemutatni senkinek: a Térség nevű űropera-sorozat könyvei önmagukban eléggé ismertek, hát még ha hozzávesszük a SyFy-on futó kisképernyős adaptáció, a The Expanse sikerét. A könyvsorozat hatodik darabja várhatóan idén érkezik a Fumaxnál.

Ben H. Winters: Underground Airlines (Agave Könyvek)

Ben H. Winters idén Földbe csapódó aszteroidaként ütközött a szívünkbe, és jó ideig ott is marad. Az utolsó nyomozó-trilógia ugyan véget ért, de tavaly a szerzőtől megjelent egy alternatív történelmi regény, amit az Agave Könyvek idén magyarul is kiad. Ezt írják róla: „Az Underground Airlines szellemiségében Az ember a fellegvárban előtt tiszteleg: egy olyan, napjainkban játszódó Amerikába kalauzolja az olvasót, ahol a polgárháború sosem történt meg és négy államban mindmáig legális a rabszolgatartás. A főszereplő ráadásul egy színesbőrű fejvadász, aki elszökött rabszolgák megtalálásából él.

*

Kedvet kaptál a listákhoz? A mieink itt érhetőek el egy helyen. Listáink a szerzők véleményét tükrözik, nem az egyetemes, objektív igazságot, ezért szívesen várjuk a kiegészítéseket kommentben. Érdemes követni Facebook- és Moly-oldalunkat is.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos nem friss megjelenés :(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában