Bogdányi Titanilla: Nagy rajongója vagyok az Orphan Blacknek

2016. december 23. 17:10

Írta: Kiss Brigitta
A kezdetektől nézi az Orphan Blacket Bogdányi Titanilla szinkronszínész, és azóta reménykedett is benne, hogy ő lehet majd a főszereplő Tatiana Maslany magyar hangja. Ő lett, és emiatt máshogy is áll a szerephez, mint egyébként tenné. A feladatot nagy kihívásnak tartja és reméli, hogy nem okoz csalódást. Interjú.

Jó pár év késéssel ugyan, de decembertől már magyarul is nézhető a kultikus klónos sorozat, az Orphan Black, avagy Sötét árvák az RTL Spike-on. Ennek apropóján kerestük meg az eddigi négy évad alatt tucatnyi különböző karakterű klónt megformáló Tatiana Maslany-nak magyar hangot kölcsönző Bogdányi Titanillát.

*

Ismerted már korábban is az Orphan Blacket, vagy csak azt követően hallottál róla, hogy felkértek Tatiana Maslany magyar hangjának?

Már az eleje óta folyamatosan néztem a sorozatot és nagy rajongója is vagyok, bár a 4. évad nekem már kicsit sok volt, de még mindig szeretem. Már az első évadnál abban reménykedtem, hogy ez a nagy feladat engem talál majd meg itthon.

Hogyan talált meg végül a feladat? Jelezted valakinek, hogy szívesen csinálnád, vagy szerencsédre éppen téged szemeltek ki rá?

Néha-néha posztoltam a sorozatról, és akkor volt, hogy említettem: nagyon szeretném. De aztán Gaál Erika úgy talált meg engem, hogy ő nincs jelen a közösségi oldalakon, és a sorozatot se ismerte előtte, úgyhogy külön öröm volt, hogy így is rám gondolt. Ezúton is köszönöm neki! :)

Más úgy szinkronizálni valamit, hogy amúgy te is nagy rajongója vagy, mint olyat, aminek nem?

Mindig a maximumra törekszem, és szívem-lelkem beleadom, de nyilván más. Az ember teljesen rá van pörögve, hogy csinálhatja, megtiszteltetés. És nyilván segít a játékban, hogy ismered a történetet, plusz a szövegértelmezésben is sokszor.

Négy klón a sokból

Ez a sorozat ugye azzal vált kultikussá, és maga Tatina is azért zsebelt már be számtalan díjat, többek között a legjobb dráma sorozatos színésznőnek járó Emmy-t, mert ő maga játssza a tucatnyi, teljesen különböző karakterrel rendelkező klónt, ráadásul úgy, hogy az ember tényleg elfelejti közben, hogy mindegyiket ugyanaz a színésznő játssza. Számodra mennyire volt kihívás, hogy ennyi féle karakternek kell egyetlen sorozaton belül kölcsönöznöd a hangodat?

Ez nagy kihívás, de én szeretem a kihívásokat. Tudtam, hogy sok kritika fog érni, mivel ezt magyarba más módszerekkel lehet átültetni. Plusz ez mindig így van olyan sorozatoknál, amik sokkal később kerülnek a magyar piacra, hiszen eredeti nyelven nézik sokáig, így sokkal nehezebb megfelelni a nézők elvárásainak, mint ami kis csúszással kerül hozzánk, és meg van a választás, hogy magyarul is nézheted. Sajnos a magyarok amúgy is nagyon negatívak és kritikusak, pedig a magyar szinkron még mindig az élvonalban van, és tényleg igyekszik színvonalas munkákat kiadni a kezéből. Azt gondolom, már csak azért is állhatnánk jobban hozzá, mert mégiscsak a miénk!

Azok között, akik angolul nézték, nézik az Orphan Blacket, akadnak olyanok, akik szerint azért nehéz szinkronizálni ezt a sorozatot, mert képtelenség visszaadni az akcentusokat. Ezt te hogy látod?

Mint mondtam, mi máshogy próbáljuk ezt megoldani. Szerencsére más hangfekvések, hangszínek is vannak. Helena akcentusát könnyű volt megoldani. A többi akcentus inkább náluk is „tájszólás”. Én ezt beszédstílusban próbálom hozni és karakterben. Remélem, azért nem okozok csalódást.

Ha a technikai oldalát nézzük a dolognak, más volt-e, és ha igen, miben volt más ezt a sorozatot szinkronizálni, mint más sorozatokat? Milyen volt felvenni azokat a jeleneteket, ahol több klón is egyszerre van a színen?

Volt hasonló az életemben, az „Apád-anyád idejöjjön” című filmben. Ugyan ott két szereplő volt, de egy hétig vettünk csak engem a filmből (három napig Annie-t, két napig Hallie-t). Itt ugyan nincs ennyi idő, de hasonlóan próbáljuk megoldani, és külön vesszük fel a karaktereket.

Évadonként veszitek fel az Orphan Black szinkronját, vagy az összes eddigi évadot egyszerre felvettétek már?

Azt hiszem, hogy másfél évadot vettünk eddig fel, és januárban folytatjuk majd a munkát! :)

*

Kövesd a Moly- és a Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le semmi fontosról, ami a hazai és a külföldi fantasztikum világában történik!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés