Tíz cikk, amiért érdemes volt olvasni idén a Mandiner.sci-fit

2016. december 20. 9:45

Írta: Pintér Bence
Feltártuk a nemzetközi visszhangot kiváltó Galaktika-botrányt; feltettünk egy körkérdést a magyar fantasztikum helyzetéről; elemeztük a Hugo-eredményt és a körülötte folyó kultúrharcot, emellett pedig interjúztunk a steampunk kocsmákról, sci-fik politológiájáról és dualizmuskori magyar fantasztikumról. Mi történt a Mandiner.sci-fin a könyvkritikákon kívül 2016-ban? Megmutatjuk!

 *

Erdély Hollywoodban: you're doing it wrong

Lassan kezd idegesítő lenni, hogy a tizenkilencedik századi Erdély a hollywoodi irodák reluxás félhomályából nézve csupán Drakula, Frankenstein, a vérfarkasok és minden egyéb túlvilági csodalények földje, miközben a valóság egy kicsit sem foglalkoztatja a producereket. Februári cikkünkben a Fortepanon néztük meg, hogy tényleg az a gótikus horror-meseország volt-e Erdély a tizenkilencedik században, ahogy azt a nyugati filmesek elképzelik, vagy esetleg voltak járható utak, netán még vasút is.

A sci-fi politológiája: interjú Tóth Csabával

Miért nem működik jól a demokrácia Star Wars Régi Köztársaságában vagy a Star Trek Föderációjában? Mivel veszi el a zsarnokság élét Ann Leckie trilógiájának egyeduralkodója? Mi a politológiai tanulsága a Dűnének és mit tanít nekünk a propagandáról az Éhezők viadala? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste választ idén tavasszal megjelent könyvében Tóth Csaba politológus, mi pedig neki tettünk fel pár kérdést a könyvvel kapcsolatban.

A Galaktika-botrány

Március végi első cikkünkben még csak azt tártuk fel, hogy a Galaktika 2015-ben a magazinban megjelenő külföldi novellák többségét azok szerzőinek tudta és engedélye nélkül közölte. Júliusra viszont sikerült áttekintenünk a Galaktika történet 2004-ig, második cikkünkből pedig kiderült: az indulás óta jogszerűtlenül, a szerzők háta mögött jelentek meg novellák százai az újságban. Az eset nyomán az amerikai SFF-írók szövetsége azt javasolta, hogy senki ne adjon novellákat lapnak az ügy rendezéséig, de kiakadt Ann Leckie is, a Guardian pedig hosszú összefoglalást írt az esetről. A témában született összes cikkünk itt érhető el.

Kultúrharc a geekvilágban: az anális raptorgate

Az alt-right mozgalom az év elején még főleg a Hugo-díj körüli botrányok miatt volt ismert, de év végére Donald Trump győzelme beemelte a mainstreambe a róluk folyó diskurzust. Ez a cikk még előtte született. Hogy kerül a legrangosabb fantasztikus irodalmi díj jelöltjei közé egy Űrraptorok fenékinváziója című, űrdínós melegpornó-novella? Harmadik éve folyik a kultúrharc Hugo-díj körül: a jobboldali jelöltlistákra idén poénból ezt a művet is berakták. A trollkodás visszafelé sült el, de felmerül a kérdés: mi történik a geekvilágban? Mi köze van a Hugo körüli jobboldali csoportoknak és a Gamergate-nek az amerikai alternatív jobboldalhoz? Elmagyaráztuk.

Így született a magyar sci-fi

Bár nem sokszor beszélünk róla, a magyar fantasztikus irodalom nem Kucka Péterrel és a Galaktikával kezdődött. Veres Miklóssal, a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárának történész-muzeológusával a PIM sárkányos kiállításán futottunk össze, a rövid beszélgetés után pedig világossá vált, hogy hosszabban is el kell beszélgetnünk a fenti témáról: Jókai Mórról, A jövő század regényéről, az azt másoló írókról és Herczeg Ferenc fantasztikus novelláiról. Megtettük.

Kultúrharc a geekvilágban: a Hugo-eredmény

Májusban még csak jelöltjei voltak meg a legrangosabb sci-fi díjnak, augusztusra azonban már a győztesek is megvoltak, na meg az elemezhető statisztikák, amelyek jól mutatják, mi is történik az elmúlt években a Hugo-díj körül: a jelölési szakaszt könnyen befolyásolják a szavazói blokkok, a végső szavazáson azonban már a valós erőviszonyok döntenek. A szavazatokban megjelenő többség pedig finoman azt üzeni a trollkodóknak, hogy távozzanak. Cikkünk a témában.

Közérthető könyvek a tudományról

A középiskolai természettudományos órák nem mindenkinek hozzák meg a kedvét az élet, a világmindenség meg minden tanulmányozásához. Pedig sci-fi-olvasóként gyakran belefuthatunk olyan koncepciókba, fogalmakba és elméletekbe, amelyekhez nem ártana némi előképzettség. A laikusok és az idegenkedők számára is érdekes és könnyen fogyasztható tudományos műveket ajánlottunk a Moly felhasználóinak segítségével.

A magyar fantasztikum helyzete

Az idei egyik legizgalmasabb dolga nálunk végül mégsem a Galaktika-ügy lett, hanem a magyar fantasztikus irodalom helyzetét tárgyaló vendégcikk-sorozat. Harminc cikkben a magyar fantasztikum huszonnyolc különböző szereplője, így írók, kiadók munkatársai, bloggerek és rajongók mondták el, mit gondolnak a magyar spekulatív irodalomról ma, 2016-ban. A különböző cikkek alatt egész komoly viták is kialakultak, főleg az egyes cikkek molyos karcai alatt, ezek olvasását külön ajánljuk mindenkinek a cikkek mellé.

Magyar fantasztikum: a huszonöt kedvenc könyv

A cikksorozat közepén felmerült, hogy kéne egy listát csinálni az olvasásra ajánlott magyar fantasztikus művekről. hívtuk ezt mi kánonnak, meg sok minden másnak, de a lényeg az, hogy olvasóink egy csomó művet ajánlottak, majd a szavazás után kiválasztottuk a huszonöt legnépszerűbb alkotást 2010 előttről. (Egy kivétellel: Moskát Anita Horgonyhely című 2015-ös könyve a külön ajánlások nyomán fért fel a listára.) Bár nyilván van, amit még rá lehetne tenni, ez a lista szerintünk jó fogódzót nyújt, ha valaki magyar sci-fit vagy fantasyt szeretne olvasni. És időközben nekiálltunk gyártani még pár haszos listát – itt például elérhető az év végi könyves listánk.

Így születik egy steampunk étterem

Még októberben néztünk el a Rákóczi tér sarkán álló Krak'n Town nevű steampunk kocsmába, és lenyűgözőnek találtuk azt a részletességet, amivel a hely dizájnja ki volt dolgozva. Meg hát persze a sör sem volt rossz. Egyértelmű volt, hogy rá kell kérdeznünk a részletekre, ezért hamarosan le is ültünk beszélgetni Peter Hopsmalt von Corsairrel, avagy Szűcs Péterrel, a pub/étterem vezetőjével.

*

Megtetszett, amit idén csináltunk? Kövessetek minket jövőre is a Facebookon és a Molyon, hogy semmiről e maradjatok le.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában