Mi is ott leszünk szombaton a tizenkettedik Hungarocomixon

2016. december 7. 5:48
Most szombaton tizenkettedik alkalommal rendezi meg a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot a Magyar Képregény Szövetség. A csaknem 30 magyar szerző és kiadó számos újdonsága mellett kapható lesz a világ egyik legismertebb noir stílusú kultképregénye, a Blacksad most megjelenő magyar kiadása is. Az Iron Lady képregényről szóló beszélgetésen pedig a Mandiner.sci-fi főszerkesztője is részt vesz.

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg 2016. december 10-én a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot a Magyar Képregény Szövetség. A csaknem 30 magyar szerző és kiadó számos újdonsága mellett kapható lesz a világ egyik legismertebb, noir stílusú kultképregénye, a Blacksad most megjelenő magyar kiadása is. A vásár mellett animációs vetítések (a Dot&Line szerkesztőinek válogatásában), kiállítás (a kArton galéria támogatásával) és kerekasztal-beszélgetések, workshopok is színesítik majd az eseményt.

Újdonságok és érdekességek

A Hungarocomixon a Nero Blanco Comix kiadásában kapható lesz az Árpa Attila, Huszár Tibor és Alex Bandula által életre hívott Sötét Kor / Dark Age képregény 3-4. füzete, illetve a kétszeres Kétfilléres-díjas, ex-Népszabadságos karikaturista, Marabu legújabb dodóskönyve, a Nahát, Dodó is. A nemzetközi képregényfesztiválokon is gyakran megforduló ZSIGER kiadó Amrus Izsák Lucas Grande c. képregénye mellett számos képregényklasszikus is fellelhető lesz a WINDOM és a Képes Kiadó standjánál.

2016 egyik legismertebb és legjobban várt képregénye, a Kittenberger mellett az eseményen bemutatásra kerül egy készülőben lévő alkotás, a Kepesita is, ami egy 23 országon átívelő, közel három évig tartó utazás naplója képregényformában. A magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő, Hosszú Katinka havonta, országos terjesztésben megjelenő képregényének, az Iron Lady-sorozatnak is kapható lesz legújabb füzete.

Az újvidéki Symposion legújabb kötetét, a kultikus ROHAM magazin pedig legutóbbi számait és kiadványait hozza, miközben a Vulkán galériát létrehozó Stark Attilától a nyáron megjelent Kuloland mellett számos fanzine-t és printet találnak majd az érdeklődők. Vidák Zsolt – novellája és két évvel ezelőtti kiállítása után – egy most megjelenő, 150 oldalas képregényben folytatja ismert karaktere, Pipien Molestus történetét. A tavaszi Ukmukfukk zinefeszt után ismét találkozhatunk a BPZines grafikusaival. Az Apokrif irodalmi folyóirat legújabb számában Csepella Olivér Nyugat+Zombik képregényének részleteit nyugatos szerzők fiktív versei és prózái kísérik.

Kerekasztal-beszélgetések

Az újdonságok mellett bemutatkozik az Iron Lady – Arcanum alkotócsapata. Ezen a beszélgetésen a Mandiner.sci-fi főszerkesztője, Pintér Bence is részt vesz. Karikaturisták egymás közt címmel beszélget meg Marabuval a szintén Kétfilléres-díjas karikaturista, Szerényi Gábor. A készülő Rejtő-film, a Piszkos Fred közbelép kapcsán Korcsmáros Gábor faggatja majd az animáció két látványtervezővel, Cserkuti Dáviddal és Garisa H. Zsolttal, majd Alfabéta-alumni címen öt olyan, korábban Alfabéta-díjat nyert alkotó tér vissza, akik már nem feltétlen készítenek aktívan képregényeket, de saját szakmájukban nemzetközileg is sikeresek és elismertek: Gáspár Tamás (2008), Haragos Péter (2008), Hegedűs Márton (2012), Odegnál Róbert (2006); moderál: Cserkuti Dávid (2007).

Végül két olyan, országos terjesztésre és megrendelésre készült képregény projekttagjaival beszélget Dunai Tamás, képregénykutató (SZTE és DE BTK), amelyek a médium edukációs funkciójára helyezik a hangsúlyt: a Pannonhalmi Apátság Múzeum megrendelésére készített Szent-Márton képregények (Lanzinger Mátyás-Somogyi György) és a Gulag Emlékbizottság kiadványa, a Rabtársak a Gulagon (Dávid Ádám-Németh Gyula) lesz a téma a megrendelők, kreatív ügynökségek és alkotók részvételével.

Magyar animációs kisfilmek

A Dot&Line közreműködésével megtekinthető lesz hét magyar animációs kisfilm is, amik valamilyen módon kötődnek a képregényhez is. Bárány Dániel: Házibuli, Erhardt Domonkos: Esőtánc, Felvidéki Miklós: Fly me to the moon, Fritz Zoltán: Az égig érő paszuly, Juhász Márk: Carl, László Márk: The Ventriloquist, Turai Balázs: Mirikal.

Kiállítás

A kiállításon olyan képregények kerülnek bemutatásra, amelyek külső finanszírozással, edukációs és/vagy ismeretterjesztő célból készültek egy jól meghatározott célcsoport számára. Megtekinthető lesz például a Gulag Emlékbizottság által kiadott Rabtársak a Gulagon, a Szent Márton-emlékévre megjelentetett képregények (http://szentmarton-pannonia.hu/) , valamint a TASZ és Baptista Szeretetszolgálat képregényei is.

Workshopok

A Hungarocomixon idén is lesz Comic Jam ismert képregényalkotók moderálásában, melynek lényege, hogy egy előzetesen elkészített elrendezésben lehet saját képregényt rajzolni, akár egyedül, akár felváltva, akár stafétaszerűen. Az InkStudyst egy új, 100%-ban magyar festékmanufaktúra. A Hungarocomixon kész stencilek segítségével próbálhatják ki a látogatók ecsetes akrilfestékeiket és a beltéren is használható festékspray-ket, valamint bemutatásra kerül az ecsetfilcekbe tölthető festékük is. A rendezvény támogatója, a Trans-Europe Kft. pultjánál a látogatók különböző kreatív szoftvereket és Wacom digitalizáló táblákat próbálhatnak ki, valamint délelőtt és délután egy-egy interaktív bemutató is lesz.

A rendezvényen részt vevő kiadók, szerzők és alkotócsoportok listája: Iron Comics, Comicsmania, Kaméleon Komix, Képes Kiadó, Nero Blanco Comix, Pesti Könyv, RocketPig, ROHAM, Symposion, Vad Virágok Könyvműhely, Windom, ZSIGER.hu, 5Panels, BP Zines, Luzid Comics, X-Embörök, Bloodlust, Budai Dénes és Szűcs Gyula (Café Postnuclear), Fazekas Attila, Kepesita, Kiss Ferenc, Tebeli Szabolcs é  Somogyi György (Kittenberger), Madarász Gergely, Pápai Gábor (Awesomniac), Rumi Zsófi és Rumi Bori, Sanyi, a bagoly, Stark Attila, Vidák Zsolt, Vörös Édua.

A fesztivál plakátját Vidák Zsolt készítette, akit a Lüerzer Archive háromszor választott be a világ 200 legjobb illusztrátora közé. A rendezvény hivatalos támogatója a Wacom és az Adobe magyarországi disztribútora, a Trans-Europe Kft.

Időpont: 2016. december 10., 10-16 óra

Helyszín: 1075 Budapest Király u. 11. (K11 Művészeti és Kulturális Központ)

Itt a Facebook-esemény, itt pedig a program.

*

Közlemény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában