Nyolc könyv, amivel kihúzhatod a Twin Peaks harmadik évadáig

2016. december 06. 07:22

Már nem kell sokat aludni, és negyed századnyi várakozás után végre képernyőkre került a Twin Peaks című kultikus sorozat harmadik évada. Az új évadról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a rajongók már tűkön ülnek. Nyolc olyan könyvet ajánlunk most, amelyekkel csillapíthatjuk a várakozás hónapjainak gyötrelmeit.

2016. december 06. 07:22
Pintér Bence

2017 első felében valami olyasmi fog történni, amit sokan remélni sem mertek: harmadik évaddal tér vissza a képernyőkre a kilencvenes évek elejének kultikus, meghatározó sorozata, a Twin Peaks. Aki ismeri a sorozatot, annak nem kell elmagyarázni, hogy ez miért elképesztően izgalmas dolog. Már nem az a kérdés, hogy ki ölte meg a Laura Palmert. De mi lesz a sorozatot eddig záró óriási cliffhangerrel? Kiket fog alakítani az a rengeteg új színész, aki szerepel az új évadban? Ki tudja, mire készül David Lynch?

Ezekre az izgalmakra még egy kicsit várni kell. A türelmetlen rajongóknak viszont, akik már újranézték a sorozatot, és meghallgatták a The Red Room podcast összes részét, most ajánlunk nyolc vegyesen magyar és angol nyelvű könyvet, amelyekkel elüthetik az időt addig, amíg visszatérhetünk a furcsa amaerikai kisvárosba, ahol a baglyok nem azok, aminek látszanak, és ahol szabadon garázdálkodik a Gonosz.

De mielőtt elkezdenénk, mindenki indítsa el ezt:

*

Scott Frost: Dale ​Cooper naplója

A fülszöveg csalóka, hiszen a Twin Peaksbe nem jutunk el a regényben, de minden rajongó számára kötelező darabról van szó. Dale Cooper nem mindig volt az a buzgó és különc FBI-ügynök, akit Twin Peaks városának lakói megismertek. Volt ugyanis gyerekszobája, járt iskolába, járt egyetemre, volt szerelmes és már elég korán megismerkedett a gonosszal. A naplóból minden kiderül, amit tudni akartál a kedvenc kávé- és piteimádó ügynököd múltjáról. A Fabula kiadásában jelent meg a kötet még a sorozat futásakor, de alkalmanként bele lehet futni egy-egy példányba az antikváriumokban.

Jennifer Lynch: Ki ​ölte meg Laura Palmert?

Nem túlzás, hogy az egész világot lázban tartotta a kérdés, amelyet a címszereplő naplójának magyar kiadása kapott. Ki ölte meg Twin Peaks szépségkirálynőjét? Kinek lehetett egyáltalán indoka? A sorozat rajongói tudják, hogy Laura nem egyszerűen egy szép lány volt, hiszen konkrétan annyi mindent csinált a város olyan sok lakójával a nyelvtanítástól az idősgondozáson át a szerelmi kártyavárak építgetéséig, hogy FBI-ügynök a talpán az, aki mindebből ki tudja hámozni a valóságot. Persze Laura Palmer naplója nagy segítség a helyzet megoldásában. Ezt is a Fabula adta ki, ezt is el lehet érni antikváriumokban.

Andy Burns: Wrapped ​in Plastic

És hogy miért tartotta lázban a világot a fenti kérdés? Mert a történet nem akárhogy volt elmesélve. Andy Burns kötetében arra keresi a választ, hogy milyen újszerű módszerekkel érték el a sorozat készítői, hogy minden tévénézőt a fotelba szegezzenek, és hogy definiálták újra azt, amit egy egy órás drámasorozat egyáltalán elérhet.

Marisa C. Hayes, Franck Boulègue (szerk.): Twin ​Peaks

Ha már itt tartunk, maradjunk is kicsit a könnyed ismeretterjesztő vonalnál. A Marisa C. Hayes és Franck Boulègue által szerkesztett angol nyelvű kötetben rajongók tíz esszében esnek neki a kultikus sorozatnak, felidézve annak karaktereit, helyszíneit és a televíziózásra tett hatását. Az esszék szerzői között vannak eredeti és másodgenerációs rajongók is, a témák pedig Audrey Horne stílusérzékétől Cooper ügynök álmainak pszichológiájáig terjednek.

Blake Crouch: Wayward Pines-trilógia

Bár hivatalosan egyáltalán nem kapcsolódik a Twin Peaks-hez, első olvasásra egyértelmű, hogy mi ihlette Blake Crouch trilógiáját, amelyben egy kormányzati ügynök egészen furcsa dolgokba botlik egy egészen átlagosnak tűnő kisvárosban. És ha ez nem lenne elég, Crouch az utószóban konkrétan le is írja, hogy rajongó, és hogy ezt a történetet bizony a sorozat szellemi örökösének szánta, ha már a Twin Peakst olyan csúnyán elkaszálták. Itthon az Agave Könyvek gondozta a trilógiát, és egyébként sikeres sorozatot is gyártottak belőle.

David Bushman, Arthur Smith: Twin ​Peaks FAQ

Itt aztán tényleg megvan minden, amit tudni akartál a sorozatról, annak eredetéről és a színfalak mögötti világáról. Az idén megjelent kötetben minden kiderül a városkának nevet adó ikercsúcsok elnevezésétől kezdve az eredeti casting-terveken át egészen addig, hogy miért utálta Windom Earle karakterét David Lynch. Figyelem! A tömény mennyiségű információ kedvenc sorozatodról elképesztő vágyat ébreszthet a meglévő két évad újranézésére!

Joan Lindsay: Picnic ​at Hanging Rock

Még Blake Crouch-nál is nagyobb kakukktojás a listán az ausztrál szerző, Joan Lindsay fiktív történelmi thrillere, a Picnic ​at Hanging Rock, mivel tényleg semmi köze nincs a sorozathoz, hacsak nem hatott a készítőkre, mivel 1967-ben jelent meg. A történet szerint egy lányiskola tagjai 1900-ban túrázni indulnak a Hanging Rockra az ausztrál vadonban, nem mindegyikük tér azonban vissza. Aki pedig igen, azzal valami nincs rendben. Furcsa, izgalmas és hasonlóan megmagyarázhatatlan történet, mint Lynch és Frost klasszikusa - tökéletes pótlék.

Mark Frost: Twin ​Peaks titkos története

Idei, szupertitkos megjelenés volt a Twin Peaks titkos története, amit Magyarországon az Athenaeum gondozott. Ezt írtuk róla: „Mark Frost igyekszik elmélyíteni a sorozat mitológiáját, de anélkül, hogy az első két évad, vagy a következő történetét nagyon megbolygatná. Ettől függetlenül persze elvarr néhány szálat az eredeti történetből, és az összeesküvések hálója mellett a város történelmét is bemutatja. (...) Mint mondtam a kötet nagyon csinos, emellett pedig elég olvasmányos is. Az igazi- és kamudokumentumok rendesen ki vannak találva, meg vannak szerkesztve, a fordítás is rendben volt a legtöbb helyen. 

*

A Mandiner.sci-fi listái itt érhetőek el egy helyen. Listáink a szerzők véleményét tükrözik, nem az egyetemes, objektív igazságot, ezért szívesen várjuk a kiegészítéseket kommentben. Érdemes követni Facebook- és Moly-oldalunkat is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BPasternak
2016. december 06. 18:31
Jól van Bence, még a megszokott ócska ponyvagyűjtést is sikerült alulmúlni.
Pintér Bence
2016. december 06. 13:10
https://www.youtube.com/watch?v=PGAlNswfldY
ÁrPi
2016. december 06. 13:07
Nem emlékszem melyik alter-punk vagy miféle fiatal banda játszotta anno azt a szöveget, hogy: "Én öltem meg Lora Palmert teljesen jogos önvédelemből!", de erre a szövegükre most kellemes nosztalgiával megemlékezem! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik