Fumax: A zsáner követőinek nagy része inaktív

2016. október 22. 4:00
A Fumax csapata szerint a magyar fantasztikus könyvkiadás legfontosabb új jellemzője, hogy sodró lendületű és sebességű, kíméletlen azokkal, akik lemaradnak. Fontos lenne azonban, hogy a a sci-fi/fantasy olvasók eljárjanak a különböző rendezvényekre. Meg hogy legyenek rendezvények. A magyar fantasztikum helyzete, tizedik epizód.

Hogy változott a fantasztikus irodalmi közeg az elmúlt években? A Mandiner.sci-fi első születésnapjára arra kértünk egy sor, a sci-fi-, fantasy- és horrorközegben aktív írót, szerkesztőt, bloggert és olvasót, hogy értékeljék a magyar fantasztikum helyzetét 2016-ban.

Aki válaszol: a Fumax kiadó csapata.

*

Hogy változott a magyar fantasztikus irodalmi közeg, amióta elkezdtetek foglalkozni vele?

Mi 2011-ben kezdtük a könyvkiadást, igaz, azelőtt is voltak sci-fi, fantasy meg szuperhősös képregényeink, mangáink. Azóta elmondhatjuk, hogy a magyar fantasztikus könyvkiadás élvonalába kerültünk, egy lapon emlegetnek minket a „nagyokkal”, és ez nagyon jó érzés. Persze ez rengeteg munkába került, és jól látszik, hogy aki ezt nem akarja belefektetni, az ki is esik a fősodorból. Talán ez a fantasztikus irodalmi közeg legfőbb új jellemvonása: sodró lendületű és sebességű, és kíméletlen azokkal, akik lemaradnak.

Mi a jó benne? Hogy úgy érezzük, a közeg életében résztvevők nagyon érdeklődőek – ahány előadásra megyünk, rendszeresen teltház fogad minket és a kollégákat. Ez jó érzés. Hogy mi a rossz benne? Hogy szinte csak ugyanazokat az embereket látjuk mindig. Ez nem azért baj, mert nem kedvelnénk őket, hanem azért, mert jól jelzi: a zsáner követőinek nagyon nagy része inaktív és nem vesz részt a közéleti eseményeken.

Megjelentek a fontos klasszikusok, vagy vannak még elmaradások?

Vannak azért restanciák még, de valószínűleg amit megérte kiadni a klasszikusok közül, azokat már kiadta valaki. Mi nem sok olyan magyarul még nem publikált művet tudunk mondani, amit gazdaságilag is megérné megjelentetni, és a jelentősége is indokolja.

Jól követi a magyar kiadás a nemzetközi eseményeket?

A magyar olvasók a piac méretéhez képest el vannak kényeztetve, a legfontosabb kinti megjelenések sokszor minimális késéssel érkeznek hozzánk.

Van még hely a piacon, jó, ha nagyobb a verseny?

Amikor 2012-ben beléptünk az SF-piacra, még felfutó tendenciát élvezhettünk, főleg a fantasy-piacon. De ez mostanra megváltozott, jelenleg a piac szűkülését tapasztaljuk, szintén főleg a fantasy piacon. Ez vélhetőleg azt jelenti, hogy már jelenleg is van némi túlkínálat, de ez most talán még nem vészes. Így mondhatjuk, hogy a mostani felállás tökéletesen lefedi az igényeket, és nincs igazán hely a piacon új belépők számára, de a piac realítása nem szokta visszariasztani azokat, akik úgy gondolják, hogy ők ettől függetlenül is képesek labdába rúgni.

De szerencsére, annak ellenére, hogy vannak mindig új próbálkozók, ez még nem éri el azt a szintet, ami szétomlaszthatná a piacot. A verseny egészséges keretek között mindenki számára jó, sajnos viszont a hazai könyvpiacon az egészséges keretek sokszor nem működnek, de az SF-vonalon még viszonylag elfogadható a helyzet jelenleg.

Elég publikálási felület van hazai íróknak? Van hely a kisprózának?

Nálunk jelenleg még nem jelent meg egyetlen magyar szerző írása sem, de a lehetőséget nem vetjük el. Sajnos azonban még nem találkoztunk olyan művel, amire úgy igazán lecsaptunk volna, így mondhatni, hogy a hazai szerzők dolgát eddig nem igazán könnyítettük meg.

Mire lenne szükség? Minek kéne változnia?

Szerintünk a sci-fi/fantasy olvasókat kellene valahogy aktivizálni. A hazai fantasztikus közegnek nincsen egy olyan rendezvénye sem, amit függetlennek lehetne tekinteni, vagy aminek a szervezői valamilyen módon ne lennének rossz viszonyban prominens írókkal vagy szerkesztőkkel – azaz nincs egy olyan hely, ahol minden íróval, szerkesztővel lehetne találkozni. Ezen kívül el kell ismerni a fordítók munkáját is, akiket az utóbbi időben divat kritizálni minden vélt vagy valós hibáért, miközben gyakran embertelen sebességgel, igenis nagyon jó minőségben teszik le a munkát az asztalra. Hogy ezt egy új díjjal kellene-e tenni, az egy jó kérdés, hiszen van most rá egy díj (ahogyan a legjobb magyar sci-fit is elvileg évről évre megválasztják), de mi úgy vettük észre, ezek mögött nem áll a fantasztikumot művelő szakma, így nem is jelent általános elismertséget.

Milyen a nők, LMBTQ-közösségek és kisebbségek helyezete a hazai zsánerirodalomban?

Ehhez a témához mi a MAXXX-sorozatunkban kijött Bukottak holdja mangát tettük hozzá, ami egy LMBTQ sci-fi történet. Nem magyar ugyan, de talán továbbvitte azért az ügyet – ez jól mutatja, hogy mi nem zárkózunk el az ilyen témáktól sem.

*

Nyitóképünkön a Fumax által idén kiadott Seveneves borítójának részlete látható. A cikksorozat összes része A magyar fantasztikum helyzete címke alatt elérhető, de érdemes követni Facebook- vagy Moly-oldalunkat is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában