Közleményben ítélte el a Galaktikát az amerikai sci-fi szövetség

2016. szeptember 27. 7:11

Írta: Pintér Bence
Közleményt adott ki a Galaktika-ügyről az SFWA, az amerikai sci-fi és fantasyírók szövetsége. A szervezet elnöke által jegyzett közleményben ismertették a Mandiner.sci-fi által feltárt szerzői jogsértések körülményeit, majd felszólították a szervezet tagjait, hogy az ügy megnyugtató megoldásáig ne dolgozzanak a magyar kiadóval.

Az SFWA (Science Fiction and Fantasy Writers of America) hivatalos közleményben ajánlotta a területen dolgozó szerzőknek, szerkesztőknek és fordítóknak, hogy ne dolgozzanak a Galaktikával, amíg a Mandiner.sci-fi cikksorozatában feltárt szerzői jogsértések ügye nem oldódik meg. A közleményben felidézik a lapunk által feltárt eseteket, majd idéznek egy hosszú levelet a Galaktikát kiadó Metropolis Media vezetőjétők, Burger Istvántól. Ebben Burger arról írt, hogy az egész ügy azért alakulhatott így, mert ő azt hitte: ha szóban megegyezik egy magyar ügynökséggel, akkor bárkitől közölhetnek novellákat. (Fordítás a cikk alján.)

Az SFWA közleménye szerint a szervezet panaszbizottsága egyelőre nem találta megalapozottnak Burger István érvelését. Arról is írtak, hogy azért vártak eddig a közlemény kiadásával, mert egy magyar ügynökség (a Kátai & Bolza) tárgyalásban volt a Galaktikával a novellák egy részének ügyét illetően. Ebben az ügyben hosszú hónapok tárgyalásai után szeptember hetedikén az a megállapodás született, hogy a magazin kiadója darabonként 75 dollárt fizet harminchét novelláért tizenhat szerzőnek. Más szerzők ügye még folyamatban van, és vannak köztük olyanok is, akik jogi lépéseket, illetve közös jogi fellépést fontolgatnak.

Az SFWA hivatalosan is azt ajánlja szerzőknek, szerkesztőknek, fordítóknak, és egyéb, könyvkiadásban dolgozó szakembereknek, hogy ne dolgozzanak a Galaktika magazinnal addig, amíg a folyó ügyek megnyugató rendezésre nem kerülnek” – áll a közlemény végén. A szervezet azt ajánlja, hogy mielőtt a szerzők az SFWA panaszbizottságához fordulnak, igyekezzenek megoldani az ügyet ügynökségükön keresztül közvetlenül a Galaktikával. A panaszbizottság jelenleg három ügyön dolgozik szerzők megbízásából.

A közlemény végén Cat Rambo, a szervezet elnöke kiemelte: sajnálja, hogy szükség volt erre a közleményre, hiszen a Galaktika fénykorában (1972 és 1995 között)94 ezer példányban fogyott egy tízmilliós országban, míg például az Analog ugyanebben az időszakban hasonló eredményt ért el egy tízszer nagyobb piacon.

*

Burger István levelének teljes fordítása: 

Pár hónapja a Galaktika magazin egy nagyon kellemetlen szituációban találta magát egy szerencsétlen szóbeli megegyezés miatt.

Eddig nem mondtunk semmit, mert azt reméltük, hogy a szánt szándékkal keltett hullámok elcsitulnak előbb vagy utóbb. Ugyanakkor néhány irodalmi ügynökség egy újságcikk miatt azt hiszi, hogy a Galaktika kiadója szánt szándékkal vette semmibe évekig a szerzői jogokat.

A kiadó tulajaként úgy döntöttem, előállok, hogy elmondjam az igazat: mi és hogyan történt pontosan, hogy lehet, hogy a Galaktika látszólag kihasználta mások szellemi tulajdonát

Amikor tíz éve úgy döntöttem, hogy felélesztem a Galaktikát, az egyik tiszteletben álló irodalmi ügynökség vezetőjéhez mentem, hogy tanácsot kérjek tőle a novellák tervezett közlésének jogaival kapcsolatban. Semmiféle tapasztalatom nem volt ezügyben.

A beszélgetésünk barátságos hangvételű volt, az ügynökség vezetője örült, hogy egy ilyen elismert magazin újra elérhető lesz. Végül szóbeli megállapodásra jutottunk: mivel a könyvkiadásba is bele akartunk fogni, azért úgy tekinthetjük a Galaktika magazinban megjelenő írásokat, mint reklámokat, melyeken keresztül bemutatjuk az írót a magyar közönségnek, hogy aztán kiadhassuk a regényeiket később. A regényekért fizetett díj fedezi majd novellák árát is. Az ügynökségeknek ne kelljen tízdolláros tételekkel foglalkoznia, ami pont annyi munkával jár, mint az ezerdolláros regényeké. A beszélgetés alatt nyilvánvaló lett, hogy az ügynökségek nem akarnak 10-20 dolláros tételekkel foglalkozni, ezért aztán másokat sem kerestem meg hasonló kérésekkel. Természetesen hosszabb történetek és regények esetében írtunk alá szerződéseket.

Remélem nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem volt szándékos lopás, mivel megegyeztünk időben a történetek felhasználásáról Már bánom, hogy csak szóban egyeztünk meg erről, de abban az időben mindkét fél elfogadta ezt.

Három tényt emelnénk ki ezzel kapcsolatban:

1. Ha Burger Istvánnak nem is, Németh Attilának, a magazin irodalmi szerkesztőjének kellettek, hogy legyenek ismertei a szerzői jogokkal, a novellák újraközlésével, fordítási jogaival kapcsolatban, tekintve, hogy korábban a régi Galaktikánál és az Átjáró magazinnál dolgozott évekig.

2. Burger István állításaival szemben ügynökségi közlés alapján tudjuk, hogy a Galaktikának legalább egy könyv kiadására sem volt engedélye, amit utólagosan rendeztek első cikkünk megjelenése után.

3. Az érvelés önmagában sem áll meg a lábán, mivel minden egyes novella közléséről tudnia kellett volna a szerzőknek vagy ügynökségeiknek. Az ügyben ráadásul nagságrendekkel több szerző érintett, mint ahány szerzőt valaha is könyvformában gondozott a Metropolis Media kiadó, vagy akár csak amennyire szándéka lehetett. Vagy mi a helyzet például az olyan szerzőkkel, mint Ted Chiang, aki soha nem írt regényt, mégis jelentek meg írásai a Galaktikában? Árulkodó a következő mondat: „A beszélgetés alatt nyilvánvaló lett, hogy az ügynökségek nem akarnak 10-20 dolláros tételekkel foglalkozni, ezért aztán másokat sem kerestem meg hasonló kérésekkel.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kéne szerző ehhez a cikkhez? Szemléztünk egy közleményt. MTI-hírek szemléjénél sem szoktunk szerzőt írni.

Egyébként én végeztem a szemlét & a fordítást.

Bár igaza van: hogy egységes legyen az ügy követése, jelöltem fent a szerzőt.

Warez-ért nem kérünk pénzt.
Ha a Galaktika is betartotta volna ezt az alaptörvényt, akkor még tisztelni is lehetne a csapatot.

Egyébként kinek van szüksége novellás magazinra a kezdő írókon kívül? Olyan, hogy jó novella nem is létezik! 1000-ből egy éri el a középszert.
Tessék megvenni a könyveket, regényeket!

Ahogy Mr.Pulitzer Bencének a hátsó szándéka még nem menti a Galaktikát, sőt, ahogy a magyar ügynökség szemétsége sem menti a Galaktikát (amiről szintén nem volt még szó érdekes módon), úgy ez fordítva is igaz. Tehát "SCIFI", az mindenkinek a magánügye, hogy ebben az egészben mit ítél el jobban.
A "tények" pedig nm szólnak semmiről. Ezek nem TÉNYEK, hanem állítások, ez már az egész ügy legeleje óta így van; attól, hogy a net írja, még nem lesz igaz :)

Nekem az egészben két dolog gusztustalan. Az egyik, hogy láthatólag _bármit_ ír a vádlott, teljesen mindegy; például finomodhatna a kommunikáció és a vélemény annak tükrében, hogy valamennyi kommunikáció történt, és egyfajta jóhiszemű hibát tár fel, nem pedig egy aljas imperialista rablótámadást. De ez mindegy, mert a klikk a lényeg, a hangzatos cím a lényeg, a nemlétező, senkit sem érdeklő harmadrangú ügy felfújása a lényeg, míg mindenki azt nem hiszi, hogy Pintér Bence valami igazán nagyot csinált. Rendberakta a világot. Marvel Moziban a helye. Tudom is a nevét: Pulizerman!

Ez karaktergyilkosság. Egy cikk, rendben van. Felháborodás, rendben van. Legyen még pár follow-up cikk, hogy kerek legyen a történet. De ez már rég nem az, és ezt érezni lehet. Itt valami gusztustalan szándék van a háttérben, ami megakadályozza a Bencét, hogy érdemben foglalkozzon Galaktika könyvekkel, eseményekkel, bármivel, ami nem Agave vagy Gabo sf.

Én, mint vásárló, szívesen olvasnék kritikát a teljes spektrumban, és rohadtul unom a mocskolódást... ami ha igaz, majd eldönti a kiadó, a jogtulajdonos, az ügynökség - ami már bocsánat legalább ilyen mocskos ebben, mert legalábbis tudniuk kellett róla - és a bíróság maguk között, ha valaki egyáltalán bíróságra megy 75 dollár miatt.

A mocskolódás a mennyiségben és a kitartásban van. A tervszerű lejáratóakcióban, ami brutális munkát igényelt, tervezést, odafigyelést. Ha írok egy politikusról, hogy ezt meg azt csinált a gazember, az rendben van; írok róla még párszor, hogy kerek legyen az ügy, de ha CSAK RÓLA ÍROK állandóan ilyen típusú cikkeket, az már egy jelenség. Az már nem közmunka, azt karaktergyilkosságnak nevezik.
Nekem ne mondja senki, hogy ez egy igaz szív szent harca az igazságért!
Megmondom mi ez: az egyetlen "ügy" amit egy sci-fi csatornán egyáltalán "szenzációként" el lehet adni. Működik is, látod. Tekernek a klikkedért, a figyelmedért, meg is kapják, egy olyan ügyben, aminek az összkára TALÁN eléri a félmillió forintot.

Nekem úgy tűnik a levél alapján, hogy a galaktika a hallgatásával a magyar ügynökséget akarta védeni, aki láss csodát, továbbra is kussol. Tudniuk kellett erről az egészről, és mégsem léptek ők sem.
Amennyire én tudom, a jogdíjakat ELEVE nem kiadó fizeti a szerzőnek, hanem ügynökség az ügynökségnek! Mit gondolsz, a Class FM személyesen utal Lady Gagának, ha lejátszik egy számot? Épp ezért van ügynökség a világon.

Nekem úgy tűnik, hogy bár nem nyilatkozott a Galaktika (amit én sem tettem volna a helyükben - minek? Ugyanúgy szétszeditek minden válaszukat...) egyértelműen rendezni próbálja a helyzetet. Úgyhogy arany pulitzer díjat a Bencének, és hagyjuk már az egészet. Jaj bocs nem lehet, mert sem a karaktergyilkosság nem teljes még, meg aztán ilyen klikk-ziccert kihagyni!

Nekem az a furcsa, hogy ez neked nem furcsa. Asszisztálsz hozzá, mert jogi maszlagba és szentséges kereszteshadjáratba van csomagolva.

Kedves cross.hueller,

véleményed lehet, de ne hazudj.

csak egy dologra reagálnék a szerintem rád nézve kellemetlen rágalmaid közül: nem igaz, hogy nem írunk a Galaktikáról. Március 24., az első cikk óta is írtunk a Galaktika eseményeiről, szemléztük a Galaktika online felületének cikkeit (most is van épp egy a dobozban), hírt adtunk a Galaktika akcióiról és megjelenéseiről, illetve írtunk kritikát Galaktika-könyvekről, nem is egyet.

Most készül egy vendégcikk-sorozatunk, amibe szintén felkértük a galaktikás szerzőket, szerkesztőket, hogy vitáink ellenére írjanak nekünk. (Nemet mondtak, nem számítottam másra.)

Emellett írtunk a Fumax, az Athenaeum, a Kolibri, a Libri és az Európa könyveiről is kritikát, a megjelenések szintjén pedig minden magyar SF-et kiadó kiadóról - ás kérdés, hogy valaki nem szívesen ad recenziós példányt, ez már nem rajtunk múlik. Az, hogy a Gabo és az Agave adja ki a legtöbb sci-fi/fantasy címet, nyilván megjelenik a róluk írt anyagok mennyiségében is.

Plusz legközelebb, mielőtt pártatlan félnek állítod be magad, és engem vádolsz részrehajlással, mint tetted azt több ízben a korábbi kommentfolyamokban, kérlek legyél biztos benne, hogy neked nem jelent meg csak idén két könyved a Galaktikánál, kedves Michael Walden.

Ezzel a felismeréssel most azért kicsit helyükre kerültek a dolgok. Remélem nem azon vagy így megsértődve, hogy még nem írtunk a könyvedről kritikát. Folyamatban van, sajnos sok az olvasnivaló, de ez volt az egyetlen a négy startos könyvből, aminek az eleje felkeltette az érdeklődésem. A példányunk jelenleg a roboraptoros kollégáknál van, ők is biztos fognak róla írni, de amint visszaér hozzánk, elolvasom én is, és írok majd róla.

Azért azt nem mondhatod, hogy ne foglalkoztunk volna veled és a könyveddel, hiszen itt http://sci-fi.mandiner.hu/tag/.. mindenki láthatja, hogy mind a könyv megjelenéséről, mind az arról szóló kritikákról, mind a veled készült interjúkról beszámoltunk.

(És hogy honnan tudom, hogy te vagy az: Google-keresés a nevedre, a tallatok átvizsgálása, egy fórum, ahol megadtál egy alternatív email-címet, ami a valódi neved.)

Hm.
Nocsak.

1) A véleményem a véleményem - ahogy mondtad is, szabadon garázdálkodhatok vele.

2) Szó nem volt róla, hogy ez nem anonym fórum.

3) Nem tudom van-e a mandinernek policyje emberek idántitásának felfedésére, de az biztos, hogy a Netikett létező legdurvább megsértéséhez nyúltál az én olvasatomban.

Ez övön aluli volt - méltó hozzád.
Gratulálok a munkásságodhoz.

XH

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában