Furcsa rádiójelet fogtunk egy másik naprendszerből

2016. augusztus 30. 10:44
Furcsa, kiugró rádiójelet fogtak orosz asztronómusok egy Földtől kilencvenöt fényévre lévő csillag felől még májusban. Senki sem állítja, hogy idegenek jelét fogtuk, ahhoz azonban elég érdekes a találat, hogy folyamatos megfigyelés alá vegyék a kérdéses területet. A Naphoz hasonló csillag körül egyébként kering egy Földnél tizenhatszor nagyobb exobolygó.

Még május tizenötödikén furcsa, a szokásostól eltérő rádiójelet fogtak orosz kutatók a Karacsáj-Cserkeszföldön található RATAN-600 rádióteleszkóppal a kilencvenöt fényévre lévő Herkules-csillagképből – írja a Centauri Dreams blog. A jel forrása, a HD164595 csillag hasonló a Naphoz, és kering körülötte egy Földnél tizenhatszor nagyobb exobolygó. A blog szerint a kutatók úgy gondolják, ha idegen faj jelét fogtuk, akkor a civilizáció a Kardasev-skálán egyes vagy kettes szintű lehet, bár korai lenne még erről beszélni.

A kutatók annyit mondtak: kicsi a valószínűsége, hogy zajról van szó, így a területet érdemes folyamatosan figyelni. A blog által ismertetett tanulmányt az IAA SETI állandó tanácsa fogja megvitatni szeptember végén.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen! Még az is lehet, hogy saját jövőben
kibocsájtott rádiójelünket vettük.

Az is lehet, hogy Sorosnak üzennek.

A megfejtés: Gyuri baj van. Hiányzol.

Magából a Földből kiindulva az élet kb. 4-5 milliárd éves jelenség, az űrből érzékelhető technikai civilizáció meg olyan 40-50 éves.

Ennek alapján azt még csak elképzelhetőnek vélem, hogy más bolygón életet találjunk, de hogy számunkra elérhető távolságban értelmes életet, az igencsak valószínűtlen.

Meg lehetne tudni,földönkívüliektől érkezett e a jelzés. Szakaszonként visszasugározni, majd emberi hanggal, emberi szöveggel megszakítva, újra ismételni a jelzéseket. Ebből megértenék, hogy választ kaptak. Persze, ez a z égi kapcsolat rosszul is elsülhet.Lehet, hogy épp oly gonoszok, mint amilyenek mi vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés