Adrian Tchaikovsky nyerte az Arthur C. Clarke-díjat

2016. augusztus 25. 9:44
Kilógott idén a jelölt könyvek sorával a brit Arthur C. Clarke-díj: olyan címek kaptak figyelmet ott, amelyekkel másik díjaknál nem annyira találkoztunk. A győztes végül Adrian Tchaikovsky lett, aki Children of Time című könyvéért kapta az elismerést. A jövő évtől magánkiadású könyveket is jelölhetnek a díjra, és lesz egy Clarke-konferencia is a klasszikus szerző születésének centenáriumára.

Azt írtuk volna minapi cikkünkben, hogy már kiosztották az Arthur C. Clarke-díjat? Tévedtünk, hiszen a neves szerzőről elnevezett brit SF-díjat csak szerda este ítélték oda az idei győztesnek, avagy Adrian Tchaikovskynak Children of Time című könyvéért. Mint írtuk, a díjra idén egészen váratlan címeket jelölték, így például a friss Hugo-győztes Nnedi Okorafor, az általunk gyűlölve szeretett Dave Hutchinson, illetve Iain Pears, J.P. Smythe, és Becky Chambers könyveit.

A Children of Time-ban az emberi faj túlélői elmenekültek a Föld romjaiból, hogy új hazát keressenek, de egyáltalán nem biztos, hogy mikor meg is találják, birtokba tudják venni azt: egy olyan bolygót, amit őseik terraformáltak és felkészítettek az emberek befogadására. Valaki azonban időközben már rátalált, így most két civilizáció csap össze a birtoklásáért. Ki lesz vajon végül az új Föld örököse?

A díj átadásával együtt egy sor érdekes dolgot is bejelentett a díjat gondozó bizottság. Jövőre lesz ugyanis Arthur C. Clarke születésének századik évfordulója, így várhatóan lesz egy Clarke-konferencia, ami egyelőre stílszerűen 2017: A Clarke Odyssey projektnévvel fut, persze csak viccből. Ezen kívül 2017-től magánkiadású könyvek is jelölhetőek lesznek a díjra, és lesz egy új díj is: a Nomo-díjat afrikai sci-fiknek fogják osztani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában