A Pokémon GO és a géprombolók

2016. július 21. 10:48

Kapelner Zsolt
Kettős Mérce
Baloldali gondolkodók egy csoportja szerint a Pokémon GO a fejlett kapitalizmus ideológiai eszköze, amely még mélyebbre taszít minket az elidegenedés mocskában. Szerintem ezek a figurák finoman szólva tévúton járnak.

Erre csak egyetlen válasz lehetséges: ellenállni! Nem megadni magunkat a techonlógia csábításának, nem letölteni a Pokémon GO-t. Helyette tessék olvasni, múzeumba, színházba járni (azaz ne a mai, hanem a száz évvel ezelőtti burzsoázia kedvteléseinek hódoljunk) vagy csináljunk akármit, ami kivon minket a technológia és ezáltal a tőke fennhatósága alól.

Ezzel a gondolatmenettel több baj van. Először is, ha az ember tényleg ki szeretné vonni magát a technológia bűvköréből, jobb, ha mindjárt utópista szocialistának szegődik, és kivonul a falanszterbe. A kritikai technológiafilozófia egyik fő tétele, hogy a baj már kész van: a technológia már eluralta az életünket, már átformálta a világmegértésünket, most már nincs előle menekvés.

A problémát a modern technológia természete, belső logikája, mint olyan okozza, nem pedig ez vagy az az alkalmazás (ahogy a kapitalizmus sem ez vagy az a gyár, hanem a rendszer egésze). Ha már az ember ellenáll, a technológia egészének kellene ellenállnia, nem egyetlen online játéknak. Ha tehát az ellenállásra buzdítók logikáját helyesen végigvisszük, arra jutunk, hogy ideje hátrahagyni a modern technológia minden vívmányát.

De ez az ötlet a kritikai technológiafilozófia alapvető félreértésén alapul. Ezek az elméletek soha nem a technológia elutasításáról, az »ellenállásról« szólnak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" öldöklős kibelezős extrém brutál játékok, csomagoláson a 18+ jelzéssel (jegyzem, csupa 11-12éves fogyasztja őket).
És persze a teljes globális web, az összes szennyel, ami egy gombnyomással elérhetővé válik a tizenéves számára."

És mi erre a magyar kormány, a magyar felnőtt társadalom válasza?
"Védik" a Ligetet...
A "tanárok" "Pukliznak"...
A "kormány" klikezik...

Ez egy japán játék.
A japánok szeretik a gyerekeket.
Ha valaki valaha játszott Nintendo játékkal az ezt tudja. Márió soha nem volt agresszív, nem keltett félelmet.
Ezzel meg jó nagyokat kell sétálgatni a szabadban, közben meg személyesen - nem virtuálisan - találkozhatsz hozzád hasonló agyamentekkel.
Ugye, milyen hihetetlen, hogy egy ilyen ártatlan kis valami, aközben hoz vissza a valóságba, hogy előtte a virtuális térbe csábít?
Nagyot gurítottak a japánok megint.

Igen, de nem egyedül.
A gugli térképe és óriási szerverhálózata mit sem érne a játék nélkül.

https://www.nianticlabs.com/jo..

https://www.pokemon.co.jp/corp..

A Niantic eme játék kapcsán partneri viszonyban van a Nintendóval és az ő tulajdonában lévő Pokémon Companyvel. Ezek japánok, a játék bevételének is jó része is oda megy.

Az amerikaikból meg nem nézem ki, hogy játékot tudjanak csinálni. Játékot.
A japánoknak kellett a kiépített globális hálózat, hogy fusson a játék, ezért szülte meg a gugli a Nianticot. Jól jártak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés