Mi lenne, ha valaki titokban egy teljes népcsoportot irtana ki egy mesterséges vírussal?

2016. július 4. 8:05

Herczeg Márk
444
Merész és nyomasztó könyvvel jelentkezett Szélesi Sándor, az egyik legismertebb magyar sci-fi-író.

Merész és nyomasztó könyvvel jelentkezett Szélesi Sándor, az egyik legismertebb magyar sci-fi-író. Az idén nyáron megjelent, Pokolhurok című könyve egy bezárkózó fiatal tudósról szól, akinek a gyerekkorában állítólag cigányok megölték a szüleit, és ez életre szóló sokkot okozott neki. Így később, amikor pedig már azt hitte, a régi életét hátrahagyta, a Kaliforniai Egyetem genetikusaként a saját érzelmei elfojtása miatt magánéleti válságba kerül. Ezután kifejleszt egy génspecifikus vírust, és visszatér Magyarországra, hogy bevesse. (…) 

A könyv – amiben mellékesen említenek aktuális témákat is politikai tüntetésektől a Saul fián át a migrációig – alapvetően a magyar társadalomban tapasztalható, széleskörű cigányellenességet mutatja be. Ráadásul úgy, hogy egyetlen cigány szereplő sincsen benne, sőt a szereplőknek eszükbe sem jut, hogy szóba álljanak cigányokkal, kommunikáljanak velük.

Osztálytalálkozókon, kocsmákban, ingatlanügyi telefonbeszélgetésben és könyvbemutatókon hangoznak el érdekes tudományos fejtegetések a genetikáról és a vírusokról, visszataszító, összekacsintós, idegengyűlölő párbeszédek a cigányság meg áltudományos előadások a cigány kultúra »mémjei« ellen, illetve olvashatunk hétköznapi emberek hol első kézből, hol hallomásból vett, a cigány–magyar együttélést árnyaló történeteiről is. Ezek egyszerűen megírt, de nagyon ismerős és szomorú pillanatok. (Valószínűleg lenne nem egy olyan, olvasási nehézségekkel küzdő szélsőjobboldali olvasó, aki a hosszas bólogatás közben észre se venné, miről szól a könyv.)

A feszültség pedig úgy épül, hogy végül a zárkózott, lelkileg sivár – és persze eléggé antipatikus – főszereplő úgy dönt, hogy gyakorlatilag majdnem az egész magyar társadalom támogatná a népirtást.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szélesi, írói álnevén Anthony Sheenard közismerten véresszájú liberális.
Csak idő kérdése volt, hogy politikai nézeteit szépirodalomnak álcázott propaganda regényben is megírja.

Ez már északi szomszédainknak is eszébe jutott.A kilencvenes években kísérleteztek a kergemarhakór kórokozójával, vajon kikre hat leginkább e betegség. Az jött ki eredményképp, hogy a magyarokra.A kísérletről bizonyos Eva Mitrova beszámolt a magyar televízióban,Persze, nem említette nyíltan a magyarokat, csak azt, hogy a déli határ körüli népességről van szó. Hogy kipróbálták e élesben, nem lehet tudni- vagy még javításra szorul a szer, vagy tévedés történt: úgy tűnik, inkább a tótok vannak megveszve.

Azért kurva jó lehet egy könyv, amiben senki nem beszél cigányokkal. Úgy jól be lehet mutatni, hogy miért irracionális a cigányellenesség...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés