Trónok harca: Hatodik évad – Nem tökéletes, mégis páratlan

2016. június 28. 9:48

Rusznyák Csaba
Geekz
Akik olvasták Martin könyveit, tavaly szembesülhettek először olyan eseményekkel a tévéképernyőn, amelyek újak voltak a számukra, idén, a hatodik évadban pedig már teljesen szűz, ismeretlen területen jártak.

Elvégre átkozottul jól megírt, árnyalt, érdekes és folyamatosan fejlődő karakterekről van szó, akiket akkor is nagyon izgalmas nézni, ha éppen nem cselekednek semmi világrengetőt. Az HBO pedig szerencsére igyekszik olyanok kezébe adni a gyeplőt, akik ha nem is mindig, de általában mívesen, elegánsan, precízen, a mai kábeles sorozatok magas színvonalához képest is kiemelkedően teljesítenek, és nem csak azért, mert komoly büdzsé áll a rendelkezésükre: az évadfinálé egyik jelenete például már szinte a Keresztapa-filmek operaszerű leszámolás-montázsait idézi (a fantasztikus zene is kellett hozzá). Legyünk őszinték: még pár éve sem gondoltuk volna, hogy egy tévésorozat valaha nemhogy egy, de rögtön két ilyen órát hoz egymás után, mint a hatodik évad kilencedik és tizedik része.

Persze azért így is akadnak kisebb-nagyobb problémák. Frusztráló, hogy a Battle of the Bastards elején teljesen elsikkadt és prológusszerepbe kényszerült Daenerys végső győzelme Meereenben, pedig ez egy sok éves történetszál elvileg eposzi lezárása. És nem csak logisztikailag bajos (sokkal jobb lett volna az előző epizód fináléjának), rendezésileg sem emelkedik úgy az átlag fölé, mint az azt követő fattyúcsata; és egyébként ugyanez áll a kissé fantáziátlanul levezényelt »hold the door«-jelenetre is, amely viszont egyértelmű okok miatt mégis óriási erejű. (…)

Szóval kötözködhetnék, ha akarnék, de egyáltalán nem akarok. Mert persze, nem tökéletes a Trónok harca, persze, a médium határaiból adódóan sosem lesz olyan komplex, mint a könyvek, mégis olyan élmény nyújt, amilyenhez foghatót egyetlen más sorozat sem tud. Gonosz és intelligens fantasybestia.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem rendkívüli csalódás volt a sorozat. Olvastam a könyveket már előtte és az HBO-tól egy Róma szintű sorozatot vártam. Ehelyett pocsék színészeket és gagyi díszleteket kaptam az első epizódokban. Szerintem nem érnek fel a könyvek nívójához.
Azokkal meg az a baj, hogy Martin valószínűleg soha nem fogja már befejezni a ciklust. Sorozatot pátyolgat, CON-okra jár, meccseket néz, pff...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés