Ezekre a fantasztikus könyvekre érdemes figyelni a Könyvhéten

2016. május 30. 09:10

Alig fújhatta ki magát az olvasó, alig töltődhetett a pénztárca, hiszen hamarosan itt a Könyvhét. Az idén nyolcvanhetedik alkalommal megrendezett eseményre ismét rengeteg kiadó készült sci-fi és fantasy-címekkel, ráadásul van pár magyar szerző és egy magyar SF-antológia is a friss könyvek között. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelnie a fantasztikus műfajok szerelmeseinek.

2016. május 30. 09:10
Pintér Bence

Idén nyolcvanhetedik alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren. Összeszedtük, hogy melyik standokhoz érdemes ellátogatnia a sci-fi és fantasy-rajongóknak, ha minden őket érdeklő újdonságot össze akarnak szedni. Természetesen elképzelhető, hogy kihagytunk valamit a felsorolásból, ezért kérjük olvasóinkat, hogy ez alkalommal is jelezzék kommentben, ha valamit elfelejtettünk.

*

A legnépesebb és ebből kifolyólag talán legváltozatosabb kínálattal az Agave Könyvek készült az idei Könyvhétre. A régi visszatérők közül kiadó befejezi Iain M. Banks Kultúra-történeteit az eddig utolsó, Hidrogén szonáta című kötettel; míg a szintén régi agavés motoros Laurell K. Hamiltontól a Jason című mű jelenik meg, ami a huszonharmadik (!) Anita Blake-sztori. A Vének háborúja-univerzum után új vizekre evez John Scalzi: Vörösingesek című humoros, Hugo és Locus-győztes sci-fije nem a századforduló Budapestjén játszódik Áts Feri főszereplésével, hanem egy űrhajón, ahol valami nagyon nincs rendjén.

Neil Gaimant sem kell bemutatni a magyar közönségnek: a Könyvhétre egyrészt a Csillagpor felújított változata, illetve Michael Reaves-szel közös regénye, a Köztesvilág jelenik meg. Ez utóbbi egy trilógia első darabja, a lényege pedig röviden annyi, hogy egy kamasz srác alternatív Földek között tud utazni: egyeseken a mágia, a másokon a tudomány uralkodik, és ezek háborúban állnak egymással. Ugyan nem SFF-mű, de mindenképp érdemel egy említést a Dávid Veron-sorozatról ismert Baráth Katalin új regénye, Az arkangyal éjjel, ami egy napjainkban játszódó thriller.

Új arcok is feltűnnek a kiadónál: az egyikük a máris díjnyertes Paul Tremblay, akinek Szellemek a fejben című ördögűzős horrorjáról Velkei Zoltán kiadóvezető már korábban is mesélt nekünk. Csak úgy, mint N.K. Jemisin Az ötödik évszak című fantasyjéről, amit egy sor díjra jelöltek, így például a Nebulára, a Hugóra és a Locusra is, utóbbi kettőt még akár meg is nyerheti. Egy széteső világban egy nő, Essun indul férje után, aki megölte fiúkat és elrabolta lányukat. Essunt nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

A Gabo SFF-sorozata most biztosra megy, és a Könyvhétre két sorozat folytatását, illetve az itthon már szintén ismert Paolo Bacigalupi új művét hozza ki. A tűz kegyelmével középső epizódjához ér Brian Staveley trilógiája (az első kötetről itt írtunk); míg a Föld alatti suttogással folytatódik Ben Aaronovitch bestseller-sorozata. Új könyv jön Paolo Bacigalupitól: a szerző két másik műve, A felhúzhatós lány és a Hajóbontók az Ad Astránál jelent meg korábban, a Kételygyár pedig már a Gabo SFF-sorozatában jött ki. Új művében, A vízvadászban aszály sújtja Amerika délnyugati részét, a főszereplő pedig egy vízvadász, akinek az a dolga, hogy főnöke luxusépületeinek virágzását biztosítsa a sivatagban.

A Fumax két címmel jelentkezik: érkezik a mostanában tévéképernyőkön is remekelő Térség-sorozat következő darabja James S. A. Corey-tól, a Nemezis játékai; illetve érkezik Chuck Wendigtől a Vészmadarak, amelyben a főszereplő ha hozzáér valakihez, látja, hogyan fog meghalni. Már rég nem foglalkozik ezzel, de mikor rájön, hogy ő fogja okozni valakinek a halálát, nyomozni kezd. Az évek óta csökkentett üzemmódban futó Ad Astra idén is egy magyar szerzők novelláiból válogatott antológiát dob ki Távoli kolóniák címmel, Szélesi Sándor szerkesztésében. Az Ad Astra standjánál lehet majd megvásárolni a Kittenberger című képregényt is.

A Libri-csoport kiadói három magyar, fantasztikus témájú regénnyel futnak neki a Könyvhétnek. A Jelenkornál jelenik meg Bartók Imre regénye, a Láttam a ködnek országát amelyben „a valóság drapériái lángra kapnak”: egy képzelt világban válságos hangulat van a könyvpiacon és a dörzsölt kiadók is nyitnak a a kisállat-gótika és az utópisztikus horror felé, az egyik ügynök pedig nagyon keres valakit. „Metafizikai krimi, gyászregény és szatíra egy képzelt világ hétköznapjairól” – áll a fülszövegben.

Szintén a Jelenkornál jön Ménes Attila Folyosó a Holdra című regénye, ami a közeljövőben játszódik, egy vásárban, ahová várják a bolgár-török-román-albán szövetséges csapatok által ellenőrzött, ám függetlenségére büszke ország elnökét, de valami szörnyűség készül. Főszereplőink: az elmegyógyintézetből szabadult Zuzmó, a húga, Lenácska/Maddalena, aki a testét bocsátja áruba megélhetés végett, és Lenácska fia, Kenyér, aki arról álmodozik, hogy könyörtelen gyilkos, a várost uraló bandák főnöke lesz, ha megnő.

A Librinél érkezik Csányi Vilmos regénye, az Ő ott bent, ami egy tőröl metszett sci-finek tűnikMár csak évekre járunk attól, hogy megjelenjen az első „szingleton”, a világot irányítani képes szuperintelligencia, azonban a világot irányító emberek, rájönnek: fontos, hogy ez az intelligencia barátságos legyen az emberiséggel. Ennek érdekében egy veszprémi antropológusprofesszor idegrendszerét számítógépre másolják, azt remélve, hogy ha a másolat valóban képes szingletonná fejleszteni önmagát, az emberből lett program hű marad majd gyökereihez. Persze nem megy minden ilyen egyszerűen.

A Galaktika két történelmi krimi mellett Jo Walton Mások között című regényével jelentkezik, illetve egy magyar szerző, Lovas Lajos regényével, a Törzsszövetséggel. A kiadó blogja szerint ez egy humoros szatíra a bürokrácia működéséről. Főszereplői huszonéves hivatalnokok, akik a Kulturális Minisztériumban dolgoznak egészen addig, amíg egy rejtélyes esetet követően megszűnik az elektromos áram. Az Athenaeum standjánál lesz érdemes keresni Norbert Winney Sárkányok, farkasok és almák című mesés fantasyjét, amelyben Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.

Szélesi Sándor az antológiaszerkesztés mellett regényt is írt, Csillagfényszövők című könyvében a tizenhárom éves Dorka édesapja eltűnik, ő pedig hamarosan átkerül egy mágikus birodalomba, ahol rögtön királynő lesz, szerez egy hadsereget, majd… Majd továbbmegy egy másik világba apja nyomában, hogy végül az egész univerzum sorsa rajta múljon. A Főnix Könyvműhely gondozza a kötetet, ahogy Vivian Holloway Vérvörös horizont című novellásfüzetét és Mészáros András regényét, a közeljövőben játszódó Tolvaj Jamie-t is.

A Delta Vision sem aprózta el a könyvheti megjelenéseket. Folytatódik Hernád Péter magyar szuperhősös sorozata, a Garabonciás Osztag, most Pannónia Parancsnok főszereplésével. Apokalipszis fenyegeti Magyarországot, és csak Homonnai Ignác, azaz Pannónia Parancsnok szállhat szembe vele, miközben nem élvezi társai bizalmát és magában sem hisz. Honfy Ágnes Arany Birodalom című regénye egy alternatív Európát tár elénk, amelyben a mátriárkák egyesítették a legsötétebb középkorban Európát, mostanra azonban a Birodalom eszménye puszta díszletté korcsosult.

A M.A.G.U.S.-regények sorában érkezik Körtvélyes Ákostól a Sziréndal; T.R. Salty (Soós Tibor) Erődvárosok című regényében pedig egy átlagos észak-dakotai kisvárosba kalauzol minket egy cseppet sem átlagos világban: egy olyan városba, amit egy kordon választ el a külvilágtól. J. Goldenlane (Goldman Júlia) rögtön két címmel jelentkezik idén: az Isteni balhéban és a Pokoli balhéban egy tökéletes lovag és egy „kaotikus lány” furcsa párosa kalandozik. Árnyelf címmel érkezik a kiadónál egy „megosztott karakter”-antológia: a főszereplő, Asslanthasy Aldyr állandó, a novellák szerzői változnak.

Frissítés

Kiderült, hogy Szélesi Sándor az antológiaszerkesztés mellett nem egy, hanem rögtön két regénnyel jelentkezik a Könyhéten. A Csillagfényszövők mellett Pokolhurok címmel írt elég súlyos témát boncolgató sci-fi thrillert: a szüleit korán elvesztő, genetikusnak tanuló Gábor kifejleszt egy rasszspecifikus vírust, hogy megbosszulja szülei halálát. A könyvet a Pergamon adja ki. Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy érkezik még a Kossuth Kiadónál Michael Crichton 1987-es könyve, A Gömb, amelyben egy tenger mélyén talált űrhajó felkutatására indul négy tudós.

Frissítés, második kiadás

A L'Harmattan adja ki Beregi Tamás könyvét, a Noctambulót. A kötet a huszadik század elején játszódik Angliában, főhőse, a bohém művész Jonathan nyomozni kezd nagyapja tragikus története után. Világa azonban darabokra hullik: rémálmok kerítik hatalmukba, melyekben imádott városa, London szörnyű átalakuláson megy át. Ezért aztán a látomások elől vidékre menekül egy örömlánnyal.

*

A 87. Ünnepi Könyvhét idén is a Vörösmarty téren lesz Budapest belvárosában, június 9. és 13. között. Részletes program a linken

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik