Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

2016. május 17. 9:16

Szabó Dominik
ekultura.hu
A sci-fi politológiája szerintem jóval túlmutat önnön témáján: mert politikai gondolkodásra tanít; mert gyakorta rámutat arra, hogy ami elsőre szimpatikusnak és élhetőnek tűnik, az a valóságban éppen ellenkezőleg hat.

Ez pedig nemcsak azért fontos, mert így jobban megismerjük mondjuk a Star Wars világát – hanem azért is, mert ennek segítségével a saját világunkra, a saját rendszereinkre vonhatunk le következtetéseket. Miért képes ilyen gyorsan hatalomra jutni egy diktatúra, egyáltalán, mi adja az egyszemélyi rendszerek vonzerejét? Tényleg a »kenyeret és cirkuszt« a legjobb elv, amit egy elnyomó hatalom követhet? Túlzottan idealista egy olyan állam, ahol nincs szükség pénzre? Van a demokráciánál jobb rendszer? Hogyan érdemes viselkedni az idegenekkel szemben? És így tovább, és így tovább, kérdések garmadáját tehetjük fel, amik nem csupán az aktuális sci-fi univerzumban nyernek értelmet, hanem bizony saját magunkról és viselkedésünkről is sokkal többet megtudhatunk általa.

Félreértés ne essék, Tóth Csaba természetesen nem vállal többet, mint amit érdemes: ő science fiction univerzumokról beszél, ezeket hasonlítja össze – az már az olvasón múlik, hogy mindebből mit szűr le, és milyen gondolatok jutnak az eszébe. Függetlenül attól, hogy a mai politikai helyzetben hajlamosak vagyunk szkeptikus álláspontot képviselni, nem szabad elhanyagolni és feledni a társadalomtudományok fontosságát, hiszen pontosan ezek azok a területek, amelyek alakítják a kapcsolatainkat, meghatározzák egy rendszer működőképességét, és egyáltalán azt, hogy mennyire szeretünk bennük élni. Ennek köszönhetően A sci-fi politológiája szerintem jóval túlmutat önnön témáján: mert politikai gondolkodásra tanít; mert gyakorta rámutat arra, hogy ami elsőre szimpatikusnak és élhetőnek tűnik, az a valóságban éppen ellenkezőleg hat; mert megismerteti velünk ezen rendszerek működését – és így a valóságot is jobban megértjük.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában