Szerzői jogok

Továbbra sem teljesen jogtiszta a Galaktika

2016. május 7. 16:20

Írta: Pintér Bence
Ahogy azt március végi, a Galaktika szerzői jogsértéseiről szóló cikkünk végén megígértük, megpróbáltunk utánajárni, hogy a magazin április és májusi számai jogtiszták voltak-e. Arra jutottunk, hogy ugyan pozitív irányba mozdult el a lap gyakorlata ebben a tekintetben, de továbbra is akadnak problémák.

Március végén számoltunk be róla, hogy több hétig tartó vizsgálódásunk eredménye szerint a Galaktika a 2015-ös, illetve a 2016 eleji számaiban rengeteg olyan novella fordítását közölte külföldi szerzőktől, amire nem volt engedélye. Ezt később a Galaktika közleményben ismerte el. Az ügy kapcsán aztán több szerző mellett az amerikai fantasztikus írókat tömörítő SFWA is megkereste a magazint, és akadt egy szerző, akit már kompenzáltak is utólag

A cikk végén ígéretet tettünk arra, hogy a magazin következő számaival kapcsolatban is elvégezzük ugyanezt a vizsgálatot. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a két azóta megjelent szám külföldi szerzői közül többen már elhunytak, és volt olyan, aki többszöri megkeresésünkre sem válaszolt. Mivel azonban két újabb esetben ismét bebizonyosodott a jogsértés, ezért úgy döntöttünk: nem várunk tovább a cikkel.

Továbbra is gyakorlat a Galaktikánál, hogy az interneten ingyen elérhető novellákból válogatja repertoárját. Az áprilisi szám külföldi novellái közül Adam-Troy Castro, Domingo Santos és Rudy Rucker; a májusi számból pedig Raccoona Sheldon (azaz a James Tiptree, Jr.-kéntis ismert Alice Bradley Sheldon), Octavia Butler és Yoon Ha Lee írásai is elérhetőek az interneten. Ismét hangsúlyozzuk: ez még nem jelenti azt, hogy ne jogosan lennének a Galaktikánál.

Egyértelmű változás viszont, hogy a Galaktika több megjelentetett szerzőt is megkeresett. Rudy Rucker például jelezte lapunknak, hogy ugyan nem fizetett neki a magazin, írását elkérték tőle. Hozzátette: őt egyébként csak akkor zavarná, hogy szerzői jogot sért a lap, ha egy egész könyvet jelentetnének meg engedély nélkül. Adam-Troy Castrot, Domingo Santost, Sheila Finch-et; illetve a már nem élő Isaac Asimov, Octavia Butler és Alice Bradley Sheldon ügynökét, illetve jogi képviselőjét cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Clifford D. Simak képviselőjével sem sikerült beszélnünk. A szerző Galaktikában megjelent írása egyébként nem érhető el az interneten, sőt, nem is különálló novella, hanem a szerző A város című novellafüzérének második darabja, ami itthon 1970-ben a Kozmosz Könyvek, 1991-ben a Móra gondozásában jelent meg, Kuczka Péter fordításában.

Nincs azonban minden rendben

Yoon Ha Lee-t, Conservation of Shadows című antológia szerzőjét is megkereste a Galaktika, ugyanakkor Lee nem tudott róla, hogy már meg is jelent az írása a májusi számban. Levelünkre válaszolva a következőt írta: „Megkeresett a Galaktika, hogy lefordítanák a novellámat, de én egyelőre a szerződésre várok. Fogalmam sem volt, hogy ők ezt félretéve már ki is nyomtatták a történetet. Ez elszomorít.

Az áprilisi Galaktika XL-ben megjelent Poul Anderson ügynöke első emailünkre reagálva elmondta, hogy a novellákkal nem ő foglalkozik, de utánanéz az ügynek. Második leveléből kiderült: a Galaktika cikkünk megjelenése után is a jogok megszerzése nélkül jelentette meg Anderson novelláit az április számba. Chris Lotts, az Andersont képviselő ügynökség képviselője közölte: „Tárgyalunk a kiadóval a kárpótlásról.

Eredeti cikkünkben nem foglalkoztunk vele, de érdekes kérdéseket vet fel egyébként a korábbi Galaktikákból újrahasznosított novellák kérdése is: hiszen az hogy egy novella jogai a kiadóhoz kerültek mondjuk húsz évvel ezelőtt, nem jelenti azt, hogy örök életre náluk is marad. Így érdekes kérdés, hogy ezek, az általunk korábban nem vizsgált novellák vajon jogszerűen jelennek-e meg újra a lapban.

Természetesen amint a többi megkeresett szerző, illetve jogi képviselő reagál, frissíteni fogjuk a cikket.

Frissítés:

Időközben válaszolt levelünkre Vajra Chandrasekerea, akinek márciusban jelent meg novellája a lapban. Eredeti cikkünkben arról számoltunk be, hogy a szerző tárgyal a Galaktikával az elmaradt honoráriumról. Április elején emailben jelezte: szólni fog, ha sikerül megegyeznie a magazinnal, azonban hétfői levele szerint ez a mai napig nem történt meg, mivel a Galaktika nem reagált leveleire.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában