Közleményben ismerte el a Galaktika a jogsértést, kárpótlást ígérnek

2016. április 8. 13:39
Burger István, a Galaktika főszerkesztője két hét után közleményben reagált cikkünkre, amelyben arról írtunk, hogy 2015-ben a Galaktika magazinban megjelent külföldi novellák jelentős része a szerzők tudta nélkül került be a magazinba. A közlemény szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a helyzetet tisztázzák és átláthatóvá tegyék, az érintetteket pedig kárpótolják.

Közleményben reagált két héttel ezelőtti cikkünkre Burger István, a Galaktika magazin főszerkesztője. Cikkünkben arról írtunk, hogy a 2015-ös év Galaktikáit áttekintve, a szerzőket megkeresve arra jutottunk: a novellák jelentős része a külföldi szerzők tudta és beleegyezése nélkül került a magazinba.

A lap főszerkesztője – miután az általunk készített interjú megjelenésére nem adott engedélyt – most egy közleményben elismerte: hogy a magazin külföldi novelláinak „egy részénél” nem jártak el „kellő alapossággal, körültekintéssel vagy éppen gyorsasággal”. Burger azt ígérte: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a helyzetet tisztázzák és átláthatóvá tegyék, az érintetteket pedig kárpótolják.

A közlemény azt is állítja, hogy a Mandiner.sci-fi megkereste a Science Fiction & Fantasy Writers of America nevű szervezetet, ami egyébként nem igaz, hiszen a szervezetet cikkünk megjelenése után külföldi szerzők keresték meg. (Időközben kérésünkre a Galaktika javította kérdéses helyet.)

*

Íme a teljes közlemény:

Nemrég egy cikk jelent meg az interneten, ami azzal hozta hírbe a többszörös Európa-díjnyertes Galaktika Magazint, hogy következetesen, tendenciózusan nem fizet jogdíjakat. Az ügy nemzetközi visszhangot keltett, a hír az SFWA-hoz is eljutott.

A helyzet tisztázására a Metropolis Media Kiadó nevében egy angol nyelvű levéllel fordultam a külföldi szerzőkhöz és jogképviselőkhöz.

Tájékoztattam őket arról, hogy a Metropolis Media Kiadó a magyar SF piac elkötelezett szereplőjeként főképp fantasztikus, illetve tudományos ismeretterjesztő könyveket ad ki, továbbá havonta megjelenteti a Galaktika Magazint, és extra változatát, a Galaktika XL-t. Leírtam, hogy a magazinban egyaránt szerepelnek SF irodalomról, filmekről, eseményekről, technikai újdonságokról szóló cikkek, továbbá novellák, illetve az XL kiadásban kisregények is. Magyar és külföldi, neves és kevéssé ismert, európai és tengerentúli szerzőktől is publikálunk.

Kitértem arra is, hogy ami a jogdíjakat és honoráriumokat illeti, teljesen rendezett a státusza a teljes könyvkiadásunknak, ugyanakkor elismertem, hogy sajnos a magazin külföldi novelláinak egy részénél nem jártunk el kellő alapossággal, körültekintéssel vagy éppen gyorsasággal. Ezért tisztelettel elnézést kértem minden érintettől.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a helyzetet tisztázzuk és átláthatóvá tegyük, az érintetteket pedig – erőnk szerint – kárpótoljuk. Azon vagyunk, hogy a folyamatban lévő ügyeket mielőbb rendezni tudjuk, s így a magazint az eddig megszokott magas színvonalon, a külföldi szerzők bizalmát továbbra is élvezve tudjuk kiadni.

Burger István
Galaktika
főszerkesztő
” 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint azt ebben a cikkben is jeleztük, senkit nem jelentettünk fel sehol, az érintett szerzők fordultak az említett szervezethez.

Bár egyébként ha már itt tartunk: az érintettség, érdeksérelem hiánya nem tudom miért zárná ki, hogy az ember "feljelentést" tegyen, ha valami törvénytelen dolgot talált.

Szög, fej. talál. A könyvkiadó is, ahol egykoron dolgoztam, végül mindig fizetett - azoknak, akik kiverték belőle. Gondolom, itt a fizetés elvi lehetőségének a felajánlása arra a a pár számra fog vonatkozni, amit végigvizsgált PB, a korábbi évfolyamokra nem.

1. Ha felnőtt létére nem érti, hogy működik a sajtó, azon nem tudok segíteni. Mindenesetre attól, hogy nem írja meg valaki, attól még a dolgok megtörténnek. A Galaktika törvényt sértett. Ha ön ezt támogatja, lelke rajta.

2. Remélhetőleg azt érem el, hogy a továbbiakban nem sértenek jogot. Ez pedig azt is megmutathatja, hogy a magyar piac valójában nem is tart el egy ilyen lapot - hiszen eddig a magyar vásárlók, és a hoppon, honor nélkül maradt írók tartották el.

Mióta mentség bármire, hogy más is csinálja? A két ügy egyébként is elég összevethetetlen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában