Ezekre a fantasztikus könyvekre lesz érdemes figyelni a Könyvfesztiválon

2016. április 2. 13:40

Írta: Pintér Bence
Itt az április, nyakunkon a Könyvfesztivál. A fantasztikus irodalommal foglalkozó magyar kiadók sem tétlenkednek: összeszedtük azokat a könyveket, amelyek miatt mindenképpen érdemes lesz meglátogatni standjaikat április 21. és 24. között a Millenárison. Többek között China Miéville, Neal Stephenson, Lev Grossman és Naomi Novik könyvei versenyeznek a figyelmünkért.

Befejezi a Varázslók-trilógiát az Agave, Naomi Novik rengetegébe vezet minket a Gabo SFF, négy magyar szerző debütál, illetve China Miéville Bas-Lag trilógiájának harmadik része érkezik a Galaktikánál, a Fumaxnál pedig jön Neal Stephenson tavalyi sci-fije, a Seveneves – A Hét Éva.

Ugyan még közel három hét van a Könyvfesztiválig, de sosem lehet elég korán kezdeni a szellemi és anyagi felkészülést. Tehát: milyen fantasztikus könyveket lesz érdemes keresni a kiadók standjain?

Gabo SFF

A Gabo mind SFF sorozatán belül, mind azon kívül több kötetet ajánlott a figyelmünkbe. Egyrészről érkezik Mary E. Pearson young adult fantasyjének folytatása, Az árulás szíve, amelynek első része a tavalyi év egyik legnépszerűbb könyve volt a kiadónál. Másrészről az SFF sorozaton kívül érkezik Lauren Beukes könyve, a Torzók, ami a Tündöklő lányok után ismét egy thriller, némi horror beütéssel.

A Könyvfesztiválra jelenik meg egy olyan könyv, amire mi is nagyon várunk: ez Naomi Novik Rengeteg című kötetete. „A titokzatos erdő mellett élő, egyszerre földhözragadt és különleges lány és a vele szemben álló félelmetes Rengeteg története a szláv mesevilágot idézi” – írja róla a kiadó. És ugyan márciusban jelent meg, de sci-fi vonalon érdemes lesz keresni a standon Adam-Troy Castro könyvét, A holtak küldötteit, amelyről hamarosan mi is beszámolunk majd.

Agave Könyvek

Az Agave Könyvek most először lesz kint standdal is a Könyvfesztiválon, ennek örömére több cím is itt lesz először elérhető. Ezek közül számunkra Lev Grossman trilógiájának befejezése, A varázsló birodalma fontos, ami a kiadó szerint egy egy fordulatos thriller és egy epikus fantasy találkozása, hősies történet a szerelemről és megváltásról, egy fiú férfivá éréséről, egy tanonc mesterré válásáról és egy megtört birodalom felemelkedéséről. Várjuk a könyvet, mivel főhősünket elég kérdéses helyzetben hagytuk a második kötet végén. A Könyvfesztiválra érkezik még Nick Cutter könyve, a Falka is. A szerző a tavalyi év meglepetéssikere volt a kiadónál, egy kanadai szigeten játszódó új könyve „részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idézi” és „egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett”.

Ezeken a könyveken kívül érdemes még vetni egy pillantást a kiadó más, mostanság megjelent könyveire is, így például Richard Morgan A fekete férfi című könyvére, illetve Robert Jackson Bennett Lépcsők városa című kötetére, amiről így írtunk: „Bár egy gyilkosságból és egy azt kinyomozni készülő kémből indulunk ki, a történet se nem krimi, se nem valami Le Carré-féle kémsztori, hanem egy jól átgondolt fantasy-kaland, ahol a tétek oldalról oldalra nőnek, annyira, hogy végül az egész geopolitkai egyensúly forog kockán – sőt, a teljes status quo.

Galaktika

Már többször írtunk róla, hogy hét év szünet után újra magyar szerzők könyvei jelennek meg a Galaktika gondozásában. A szerzőkkel több interjút is készített a Galaktika.hu, a könyvek borítóiról pedig itt értekeztünk röviden. Az egyik történetben bárki megrendelheti magának egy-egy híresség klónozott mását, de valami félresiklik; a másikban egy tudós lesett be egy képlet segítségével a jövőbe és nem örült annak, amit látott; a harmadikban az összefolyik az időben a Titanic, Villon és Vespasianus, meg a jövő; a negyedikben pedig egy földi lány mentheti meg az univerzumot a Férgek elnyomásától.

Ezen kívül két Könyvfesztiválra megjelenő könyvről adott hírt a kiadó: az egyik Jo Walton Nebula- és Hugo-győztes, 2012-es fantasyje, a Mások között. A másik pedig China Miéville Bas-Lag-trilógiájának harmadik könyve, a Vastanács. China Miéville ugye szívügyünk, itthon volt már az Ulpiusnál, a Galaktikánál, aztán az Agavénál, és most újra a Galaktikánál. A Bas-Lag eddigi köteteit Juhász Viktor fordította, most pedig az ő közreműködésével Tamás Gábor esett neki a szövegnek.

Fumax

A Fumaxnál már március végén megjelent két futó, népszerű fantasy-sorozat folytatása: Anthony Ryantől A tűzkirálynő, a nemrég hazánkba látogató Brian McClellantől pedig az Őszi köztársaság. Anthony Ryan trilógiájának eddig megjelent köteteiről mi is beszámoltunk, McLellant pedig ugyan nem olvastuk, de úgy tűnik, hogy rendkívül jól érezte magát Magyarországon.

Ezeken a könyveken kívül pedig két újdonság érkezik a kiadónál: az egyik Neal Stephenson könyve, a Seveneves – A Hét Éva, ami a Fumax szerint 2015 legjelentősebb sci-fije, és amelyben a Földről elszármazott, külön fajokra szakadt emberiség indul vissza a Föld felé. A másik pedig Scott Hawkinstól Az Égett-hegyi Könyvtár, ami egy fantasztikus thriller: eltűnt istennel, aztán egy könyvtárral, ahol megtalálhatóak az univerzum titkai, és egy nővel, akinek megkövült a szíve. Ez nem hangzik rosszul, a borítóval viszont annyira nem vagyunk kibékülve – magában se, de főleg a másik kettő itt kiemelthez, valamint a könyv eredeti borítójához képest nem.

Más kiadók

Ezen kívül mindenképpen érdemes lesz ellátogatni az Athenaeum standjához, ahol már kapható lesz Tóth Csaba könyve, A sci-fi politológiája. A politológussal a közeljövőben egyébként mi is leülünk majd beszélgetni a kötetről. Szintén itt érdemes keresni Virág Emília Sárkánycsalogató című könyvét, amelyben Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt és egy lovagot Budapestre.

Olvasóink hívták fel a figyelmünket Kazuo Ishiguro japán író Európánál megjelenő könyvére, Az eltemetett óriásra amelyben egy idős házaspár indul útnak az Arthur király halála utáni Britanniában. Szintén kommentben érkezett a tipp Sepsi László Pinky című könyvéről (Libri), amely „amilyen furcsának tűnik elsőre, olyan természetességgel eszi bele magát az ember agysejtjeibe, és egy pillanatra sem ereszt el a szélesvásznú végkifejletig”. A Delta Visionnél jön a Pratchett-Baxter páros A Hosszú Háborúja, valamint megjelenik náluk a Hangakirály, Greg Keyes-től, amit a jelek szerint sokan régóta várnak a kiadótól: most a könyv puha- és keménytáblás változatban is érkezik.

A Szukitsnál jelenik meg a tavalyi Star Wars-film, Az ébredő Erő könyvváltozata, amit Alan Dean Foster írt, de ők standdal nem lesznek kint a rendezvényen. Végül, de nem utolsó sorban mindenképpen ajánlanánk Kőrösi Zoltán új könyvét, a Jelenkor gondozásában megjelenő Az ítéletidőt, amelyben megérkezik Budapestre az apokalipszis, de ez senkit sem érdekel.

Frissítés:

Újabb olvasói kommentből derült ki, hogy az Ad Astra a Könyvfesztiválra egy magyar antológiakötettel készül, amelynek címe Távoli kolóniák.

Frissítés 2:

Mégsem a Könyvfesztiválra, hanem a Könyvhétre jelenik meg az Ad Astra antológiája.

*

A Könyvfesztivált április 21. és 24. között rendezik meg a Millenárison. 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a Seveneves-é elég jó, és a Rengetegé is kifejezetten tetszik.

Nem értek egyet, én kifejezetten örülök a változatos, ötletes, és gyakran egészen kiváló borítóknak. A hazai PKD-sorozat pl. szerintem kifejezetten jó. Persze ez ízlés dolga. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában