Nem jelenik meg a Galaktika-interjúnk

2016. április 1. 11:49
„Etikai okokból” nem járultak hozzá a Galaktika vezetői a múlt héten velük készített interjúnk leközléséhez. Burger István kiadóvezetővel, Mund Katalin lapigazgatóval és Németh Attila irodalmi szerkesztővel a kiadói koncepcióról, borítók és fordítások minőségéről beszélgettünk, múlt heti cikkünk után azonban inkább úgy döntöttek: nem szeretnék hasábjainkon látni az interjút.

Mint arról a Galaktika magazinnal kapcsolatos cikkünkben beszámoltunk, múlt csütörtökön egy Galaktikáról szóló cikk kapcsán készítettünk interjút a kiadó/magazin vezetőivel, nevezetesen Burger István kiadóvezetővel, Mund Katalin lapigazgatóval és Németh Attila irodalmi szerkesztővel. Az interjú végén tártuk eléjük a múlt héten közölt cikkben összegyűjtött tényeket, amire akkor nem kívántak lapunknak reagálni, később is csak egy rövid megjegyzést tudtunk hozzáfűzni a cikkhez Burger Istvántól.

A fenti ügytől egyébként jórészt független témákról (kiadói koncepció; fordítások, szövegek, illetve borítók minősége) szóló beszélgetést annak rendje és módja szerint legépeltük, a kiadó vezetői azonban jelezték, hogy annak közléséhez „etikai okokból” nem járulnak hozzá. Korábban azt is jelezték, hogy múlt heti cikkünkre sem kívánnak reagálni, mivel az „közönséges és nagyon alantas mocskolódás”.

Az interjút tehát ennek megfelelően nem közöljük.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Mich, valamit nagyon félreért. Mi adtunk lehetőséget a Galaktika vezetőinek, hogy a Mandiner.sci-finek adott interjú keretében reagáljanak az olvasóik által felvetett problémákra.

Az interjú elkészült, közben azonban kiderült, hogy a Galaktika magazinban novellákat lopnak, amit meg is írtunk. A kiadó vezetői ez után letiltották az interjút, és további kérdéseinkre sem reagáltak.

Így érthető?

Nem ajánlom a Mandiner szerkesztőségének, hogy mások irodalmi hobbiját is felkarolja, mert a végén lefejezi a magyar könyvpiacot. Jobb nem is tudni arról, hogyan ügyeskednek a kiadók azért, hogy jól-rosszul megéljenek a kiadványaikból. A szerzők, külföldi kiadók, állami támogatások rovására, nyomdákkal összejátszva, adóelkerüléssel, stb. Szűk a nyelv, kicsi a kereslet és 1480-1500 között a kódexmásoló műhelyek helyében érezhetik magukat.

1000-ből egy novella ér valamit.
Aki nem tud regényt írni, az ír novellát.

Rég be kellett volna zárni az ilyen újságokat.
A 19-ik század korlátozott nyomda- és terjesztéstechnikájából maradtak itt.
Ha pénzért árulnak idegen tulajdont, akkor meg pláne pusztuljanak!

A helyzet nem ilyen sötét. A könyvkiadók általában fizetnek jogdíjat, igaz, dolgoztam olyannál is aki fűnek-fának tartozott, amiből a frankfurti könyvvásáron nem egy vicces jelenet származott. (Amikor naivan oda akartam menni egy egy-egy standhoz, mert láttam valami érdekeset, szerkesztőtársam diszkréten figyelmeztetett, hogy hozzájuk most nem kéne... De az az érzésem, ez inkább kivétel volt. A különféle magazinok viszont kevésbé finnyásak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában