Az olvasók összességében úgyis eldöntik, mire kíváncsiak jobban

2016. március 11. 10:50

Brandon Hackett
Moly
A sci-fi szerintem mindig is előremutató volt, ilyen szempontból igaza van szerintem Scalzinak, a mai, fiatalabb olvasói nemzedék többsége valószínűleg nem nagyon fog mit kezdeni a régebbi könyvekkel. Így ezt a réteget a Galaktika szép lassan elveszíti.

Én a régi/új vitában nagyjából egyetértek a cikkel, de ahogy Ti is, úgy én is csak a saját olvasói preferenciáim alapján nyilatkozom.:) Ezek meg egyénenként nem jelentenek semmit.

Az olvasók összességében úgyis eldöntik, mire kíváncsiak jobban, egy frissen írt vagy egy 60 évvel ezelőtti sci-fire. Lehet, hogy mindkettőre, lehet, hogy csak a régire, lehet, hogy csak az újra, ezt nem tudom.

A sci-fi szerintem mindig is előremutató volt, ilyen szempontból igaza van szerintem Scalzinak, a mai, fiatalabb olvasói nemzedék többsége valószínűleg nem nagyon fog mit kezdeni a régebbi könyvekkel. Így ezt a réteget a Galaktika szép lassan elveszíti, mert mellette nem igazán foglalkozik a jelennel, ezt a szerepet más kiadók elvették tőle.

Egy másik kérdés, hogy kell-e egy régi, neves szerző nem véletlenül elfelejtett regényét kiadni magyarul, csak mert Asimov vagy Clarke. Ebben nyilván mindenki másképpen vélekedik, én a nemre szavazok, mert elveszi a helyet egy másik, sokkal jobb könyv elől, legyen az retró vagy új.

Ettől még egyértelmű, hogy a piac dönt. Ha van kereslet, igény a régi könyvekre, akkor nincsen ezzel semmi gond, aki újra vágyik, az Agavés scifit, Gabós sci-fit, vagy időnként Fumaxos sci-fit vesz.

Kiadói brand szempontjából pedig zömében retro jellegű sci-fit kiadni egy kiadót is retrómárkaként fog egy idő után pozicionálni, ami nem hiszem, hogy cél akar lenni, főleg nem a science fiction kiadó esetében.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában