Keresztezzük a gyűlöletsugarakat! – A Szellemirtók-reboot látatlanban

2016. március 9. 9:03

Koós Anna
Roboraptor
A trailer pár napja jött ki, de már több mint háromszázezren dislikeolták a YouTubeon, és ez a szám csak emelkedik. De mégis, honnan ered ez a gyűlöletfolyam?

És éppen a Koszorúslányokban láthattuk már együtt játszani Kristen Wiig-et is McCarthyval, szóval arra nem lehet egy szavunk se, hogy ne lenne ez egy összeszokott csapat. Azonban meg lehet érteni a rajongók elégedetlenségét, azzal kapcsolatban, hogy ebben a filmben nem egy esküvő lebonyolítása a tét, hanem egy egész város megmentése a szelleminváziótól. Az már a trailerből is kiderül, hogy ettől függetlenül nem veszik komolyabbra a szerepeket, ugyanolyan helyzetkomikumokra és alpári poénokra lehet számítani, mint az ennek a csapatnak a női központi szereplőkkel dolgozó vígjátékaiban. Végül is lehet, hogy egyszerűbb lett volna, ha Dr. Venkman is egyszerűen kipofozza Zuult Denából, vagy talán ehhez nem volt meg az a természetes adottsága, mint a Leslie Jones által megformált karakternek. (Miért ne parázhatnának a szellemek ugyanúgy a teli torokból üvöltöző nőktől?) Biztosan az is közrejátszik a megelőgezett utálatban a reboot felé, hogy ez a szereplőgárda nem feltétlenül az, amit a rajongók szívesen elképzelnének, ha már nőkre cserélték a férfi karaktereket.

Viszont nem hiszem, hogy ilyen egyszerű volna a képlet, hogy egyszerűen ha a koszorúslányok szellemirtókká vedlenek át, abból jó nem lehet, és a többség nem örül ennek a szereposztásnak. Sokkal közelebb állhat az igazsághoz, hogy a gender-swap (nem váltó) újragondolása egy kultuszfilmnek semmit sem fog tudni hozzátenni a történethez, és a rajongók erőltetettnek érzik az egész koncepciót. Ez a tipikus esete annak, amikor minden filmbe kellett egy kiskutya, kisgyerek, vagy afro-amerikai karakter, mert az alkotók azt gondolták ettől jobb lesz a film. Lehet, hogy egyes esetekben bevált ez a fogás, viszont ahogy egyre inkább elterjedt a néző szemét szúrni kezdte, hogy így akarják megvenni a kegyeiket, és inkább fordított hatást kezdett kiváltani a sok töltelék karakter.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne pl. egy nyomozócsapatban egy nő, vagy több nő, vagy egy ázsiai, egy afroamerikai, (gyerek talán még nem volt) és az ne működhetne jól. Tökéletes példákat lehet rá hozni, hogy ez a trend jó irányba tart, DE ezek a sorozatok/filmek nem ETTŐL lesznek jók, ötletesek, izgalmasak. Mostanában a gender-swap kártyát viszont a joker helyett kezdik használni. Julia Roberst is egy eredetileg férfi karakterre írt szerepet játszott el nem olyan régen a Szemekbe zárt titkok (2015) újragondolásában. Készülőfélben van az Ocean’s 11 rebootja is Sandra Bullock-kal, aminek a megítélése biztosan nagyban fog függni attól, hogy a Szellemirtók gender swap rebootja hogyan szerepel idén. Az új Road House-ban (Országúti diszkó, 1989) Ronda Rousey lesz a főszereplő, míg az eredetiben Patrick Swayzet láthattuk. Ha tovább megyünk ennél is, a Marvel készülő Doctor Strange című filmjében Tilda Swinton játszik egy olyan szerepet, mely az eredeti képregényben férfi karakter, The Ancient One-t. Hogy elkerüljük a szőrszálhasogatást, nem folytatnám a sort, ezekből a példákból is szépen kirajzolódik az út, amelyre Hollywood próbál lépni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában