Mik azok a gravitációs hullámok? Ez a videó elmagyarázza

2016. február 11. 20:16
Itt egy háromperces videó, amiben magyar felirattal magyarázzák el a tudósok által frissen bebizonyított, Einsten által száz éve megjósolt jelenséget. Még képregény is van hozzá!

Az ELTE fizikusai, Bécsy Bence, Raffai Péter és Szölgyén Ákos által lektorált magyar felirattal itt egy videó, amiben közérthetően elmagyarázzák, mi is pontosan a frissen bebizonyított gravitációs hullám, és miért olyan fontos ez. Még képregény is van hozzá.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy dolog!

Ezt Magyarországon az Összefosás nevű egylet már évek óta bebizonyította.
;-)

Egy biztos: Ahhoz eleget tudnak, hogy jó sok pénzt keressenek minden szenzációval. Most gondoljuk meg: Egymilliárdot nem lehet csak úgy kidobni egy olyan "mérlegre", ami nem mér........
Amúgy kár volt, hogy Ádám magával vitte az összes tudományt, amikor megette a tiltott gyümölcsöt.

(Jó lenni tudni egy sor dolgot ezzel a méréssel kapcsolatosan is, de hát elégedjünk meg a "tényekkel").
Mint sokan mondják: Minden relatív.

Einstein egészen precízen elmagyarázta.

Ezt akarták szemléltetni: "Az animáció azt szimulálja, hogy a most detektált gravitációs hullámok forrásául szolgáló fekete lyukak hogy néztek volna ki, ha azokat a fekete lyukaktól nem messze szemléltük volna. A fekete lyukakon nem látunk át, sőt beléjük sem, és oly mértékben görbítik a körülöttük lévő teret, hogy gravitációs lencsehatásuk szembetűnő. A mögöttük lévő csillagok fénye a fekete lyukak mellett elhaladva nagymértékben eltérül, mintha mozgó, vastag lencséken keresztül néznénk az eget.""Hát minimum csillag ütközések sorát kellett volna érzékelniük a két fekete lyuk találkozása előtt, és után is..."

A csillagok ütközésének hatását is mérhették volna, ha 1. a fekete lyukak nem évmilliós egymás körül keringés után ütköztek volna össze, és 2. ha a cikk nem arról szólna, hogy mennyire örülnek, hogy ezt a nagy energiájú jelenséget mérni tudták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában