Képzelt riport: A KLIK miatt lehetetlenül el a magyar varázsoktatás

2016. február 1. 16:02

Írta: Pintér Bence
J.K. Rowling a napokban hozta a világ tudomására, hogy a Harry Potter-univerzumban eddig megismert három intézményen kívül még nyolc varázsiskola van a világban. Arra jutottunk, hogy egy képzelt riport megnézzük: mi a helyzet a magyar varázsoktatással.

 

J.K. Rowling a napokban hozta a világ tudomására, hogy a Harry Potter-univerzumban eddig megismert három intézményen kívül még nyolc varázsiskola van a világban. Arra jutottunk, hogy képzelt riportunkban megnézzük: mi a helyzet a magyar varázsoktatással.

*

Ez így nem mehet tovább. A KLIK egyszerűen ellehetetleníti a működésünket” – nyilatkozta lapunknak Agmánd Bodomér, a Nemzeti Varázsló- és Táltosképző Intézet (leánykori nevén: Vay Adelma Varázsiskola) egyik tanára, aki úgy döntött, nem kéri neve elhallgatását. A bájitaltan-tanár szerint egyszerűen elképesztő, hogy az új, kísérleti tankönyvek például relativizálják Gellert Grindelwald sötét mágus működését.

A magyar varázsiskola körüli ügyek 2012-ben kezdődtek, mikor a KLIK átvette a magyarországi közoktatást végző tanintézmények fenntartását: ekkor derült ki ugyanis, hogy évszázadok óta működik egy közelebbről meg nem határozott pilisi épületben Közép-Európa egyiklegrangosabb varázslóiskolája. Ugyan a hazai varázsvilág több szereplője is bűbájokkal igyekezett elérni, hogy ezt a tényt elfelejtsék a hatósági személyek, de a miniszterek és államtitkárok őrizetét ekkorra már egy csapat kormánypárti táltos látta el.

Így az akkor még Vay Adelma Varázsiskolának hívott intézmény is betagozódott a közoktatás új rendszerébe, melynek nyomán szépen lassan gyűlni kezdtek a problémák. „A tankönyvek csak késve érkeznek meg, ráadásul jól bevált könyvek helyett kísérleti tankönyvekből kell tanítanunk. Ezek közül egyedül a számmisztika-könyv használható, amit még Matolcsy György alatt íratott az NGM” – mondja egy másik tanár, Csepke Almiréna, aki sötét varázslatok kivédését tanít az intézményben. Ő is aggasztónak látja, hogy Grindelwald bűneit relativizálja az új tankönyv. „Mi lesz a következő? Hogy Voldemort csak egy rendes kiscserkész volt?” – kérdezi felháborodva.

A következő botrányt az okozta, hogy a kormány úgy döntött: átnevezi az intézményt. Először a Magyar Hírlap írt róla, hogy a névadó spiritiszta, Vay Adelma liberális volt, és szükség lenne rá, hogy külsőségeiben is nemzeti szellemiségű legyen a varázs-oktatás-nevelés. Ezzel egyetértett Semjén Zsolt is, aki egyébként legszívesebben eltörölné a varázsiskolát, és máglyán égetne meg minden boszorkányt. Felmerült az is, hogy az iskolát összevonják a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Az intézmény végül a Nemzeti Varázsló- és Táltosképző Intézet nevet kapta: a döntés ellen több száz mágus a Kossuth téren tiltakozott.

A pedagógusok arra is panaszkodnak, hogy a KLIK miatt állandó anyaghiánnyal küszködnek: közbeszerzést kell kiírni minden varázseszközre, így például a farkasfog-őrleményre, a fagyöngyre vagy a levendulára. Az Átlátszó egy cikke pedig feltárta, hogy a varázseszközök forgalmazására több kormányközeli üzletember is céget alapított, majd 2015 szeptemberében egy kormányrendelet létrehozta az állami tulajdonú Varázseszköz-ellátó Zrt.-t, amely kizárólagos forgalmazója lett a nevezett termékeknek.

Problémát okoz az is, hogy nem az iskola igazgatója dönt a tanárok kinevezéséről, hanem az igény jelzése után a KLIK küld tanerőket. „Nem tudom mit keresek itt. Egyszerűen nem tudom, mit kéne itt tanítanom” – nyilatkozta egy szabolcsi fizikatanár, akit a KLIK ajánlott egy pozícióra. Evolet Csombor, az intézmény igazgatója elmondta: egyre nagyobb rajtuk a nyomás, hogy a kormány közelébe férkőzött csalókat, televíziós távgyógyászatot és pénzmágiát űző svindlereket nevezzenek ki bizonyos pozíciókra.

(Az eredeti fotót Fazekas István (hvg.hu) készítette, és itt jelent meg.)

Baloldali értelmiségiek több petíciót írtak alá az iskola ügyében, Gyurcsány Ferenc pedig a már említett Kossuth téri tüntetésen is megjelent egy „Én is boszorkány vagyok” táblával a nyakában. Szabó Tímea, a PM politikusa sajtótájékoztatón mondta el: a varázsoktatás az életéért küzd, megmentésükért össze kell fogni. Kunhalmi Ágnes szerint is tarthatatlan a helyzet, de részletes tájékoztatást későbbre ígért, mivel csak újságírónktól hallott az ügyről. Annyit azért elmondott, hogy zsupszkulcsos megoldással megoldhatónak látja a gyermekéhezés kérdését. Schiffer András szerint az egész ügy a Habony-művek újabb barbatrükkje, és inkább az ügynökmúlt feltárásával kéne foglalkozni. Annyit azért elmondott, hogy az állami földek privatizációjával veszélybe kerülhet a magyar mennydörgők természetes élettere.

Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke szerint az elmúlt nyolc évben elhibázott balliberális oktatáspolitikája felelős a nagy múltú intézmény hanyatlásáért, a magyar családok érdekében ezért szükség van arra, hogy a nemzeti kormány sarkalatos törvényben szabályozza a területet. Orbán Viktor Brüsszelben a brit varázslap, a Reggeli Próféta újságírójának kérdésére reagálva csak annyit mondott: „Mint egy régi, nagy királyunk is megmondta: boszorkányok márpedig nincsenek.

*

A Gyurcsány Ferencről készült eredeti fotót Fazekas István (hvg.hu) készítette, és itt jelent meg.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Pedig jó ötletnek tűnt..."

Szerintem sem baj, ha megbeszélnék az érintettek az oktatás dolgait.

Azonban egyáltalán nem tetszene, ha levitézlett szadeszosok, maszoposok oszthatnák újfent az észt.

Azért azt nem szívesen olvasom, hogy ne tanuljon (vagyis maradjon hülye) a gyermekem, mert az a korszerű XXI. század.

Boszorkányok márpedig vannak.

A Humán Platform a Hallgatói Hálózat, a Hívatlanul Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért, A Mozgalom a Feltétel Nélküli Alapjövedelem Bevezetéséért, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Szabad Oktatást Csoport, mint politikától és "pártoktól független" (LOL) civil kaszt varázspálcájával kivonult a közterekre és mindent megoldott.

Amikor nem volt KLIK akkor is ugyanez volt a problémájuk. Pontosabban akkor is volt KLIK, csak a testületeken belül Több is.

Na ja! A Harry Potter! Soros György bűvész és illuzionista. Vannak! Itt:
Humán Platform a Hallgatói Hálózat, a Hívatlanul Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért, A Mozgalom a Feltétel Nélküli Alapjövedelem Bevezetéséért, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Szabad Oktatást Csoport. Zászlóvivők a Krétakör fő szereplői, élen Gulyás Mártonnal.

Kunhalmi rugózó Ágnes is a kréta hiányra hivatkozott leginkább.

Könyörögve kérem a miniszter urat, küldjön már neki egy dobozzal!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés