Luke Skywalker, a radikális terrorista

2015. december 14. 9:49
Egy birodalom, amit megpróbálnak térdre kényszeríteni az űrterroristák. Egy fanatikus vallási vezetők közé keveredő, könnyen radikalizálható fiatal, akit fundamentalizmusra és gerillahadviselésre oktatnak. Az eddig megszokottól egészen eltérő nézőpontból vizsgálja Luke Skywalker és a Star Wars történetét a Decider.com.

Hogyan válik valaki ártatlan tekintetű, sivatagi farmerfiúból egy gombnyomással százezreket meggyilkoló terroristává? Mi vezet Luke Skywalker radikalizációjához egy olyan világban, ahol űrterroristák megpróbálják térdre kényszeríteni a Birodalmat? Meglepő szemszögből vizsgálta meg az eredeti Star Wars-trilógiát a Decider.com.

A cikk nyitásként azt vizsgálja, hogy megvannak-e Luke kapcsán a radikalizációra hajlamosító tényezők: a hiányzó apa, az izoláció, és egy olyan csoport, amelyik elfogadást és megértést kínál. Luke Skywalker esetében mind a három tényező fennáll: apját nem ismeri, a sivatag közepén él nagybátyjával, aztán belefut egy vallási fanatikusba. „Obi-Van, ez a radikalizálható fiatal fiúk kereséséről és kiképzésről ismert vallási fanatikus tulajdonképpen nyáladzani kezd, ahogy ezt a remek jelöltet megtalálja” – írja cikk. Obi-Van annyira igyekszik leválasztani Luke-ot családjáról, hogy azt hazudja neki: szintén az ügyért harcoló apját a Birodalom gyilkoltatta meg. A hazatérő Luke csak nagybátyja és nagynénje holttestét találja meg: őket a cikk Obama elnök drónháborúinak vétlen áldozataihoz hasonlítja.

Az érzelmi felfűtöttséget kihasználva Obi-Van ráveszi Luke-ot, hogy csatlakozzon hozzá, majd a biztonsági intézkedéseket kijátszva egy helyi drogcsempész (Han Solo) segítségével megpróbálja őt a terrorcsoporthoz eljuttatni. Miután elfogják őket, Obi-Van összecsap Darth Vaderrel, majd mikor észreveszi, hogy Luke figyeli őket, elmormol egy Jedi imát és tulajdonképpen öngyilkosságot követ el, hogy így is radikalizálja a fiatalt. „El tudunk képzelni olyan csoportot, amely imát mormolva öngyilkos támadást hajt végre, hogy így inspirálja a terrorizmust?” – teszi fel a nyilvánvaló kérdést a cikk. Luke csatlakozik egy terrorista alvó sejthez, majd csatlakozva a támadásukhoz imát mormolva egy gombnyomással felrobbant egy űrállomást, megölve mindenkit, akik a fedélzeten tartózkodik: százezreket. Bizonyára volt köztük is ártatlan bádogosok, tetőfedők, ácsok.

Innentől nincs megállás a fiatal Luke számra

A Birodalom visszavágban Luke Yodához, egy másik vallási fanatikus vezetőhöz utazik, aki Jedi fundamentalizmusra és gerillataktikákra oktatja. Eközben igyekszik minden önálló gondolatot kiirtani a fejéből. „El kell felejtened, amit eddig hittél” – oktat a „mester”. A szent háborúhoz mosott agyú harcosok kellenek. A Jedi visszatérben a feketébe öltözött Luke már használja is a Yodánál elsajátított taktikát és filozófiát: felrobbantja például Jabba, a Hutt szállását, megölve minden férfit, nőt és gyereket.

Később pedig elindul, hogy meggyilkolja az uralkodót és jobbkezét, azaz édesapját, ha nem térnek át az Erő általa vallott szélsőséges értelmezésére. Luke sikeres véghezviszi a feladatot: miközben tettestársai felrobbantják a második Halálcsillagot (rajta ugye, mint már említettük, a zsíros állami megrendeléseken dolgozó magánvállalkozókkal), ő megöli a Császárt, majd tulajdonképpen az apját is. A radikalizáció teljesen sikeres volt – vonja le a következtetést a cikk.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ha végigolvasod a cikket, világossá válik, hogy csak nézőpont kérdése, melyik oldalt tekintjük melyiknek...

Már bocs, de a Jedik története kíslértetiesen hasonlít az ISIS-éra. Amiután Irak hivatalos erőszakszervezetét, vagyis gárdáját feloszlatták, a szétszóródott, harcon kívül semmihez sem értő és semmilyen jövedelemmel nem rendelkező katonák tömkelege adta a későbbi szélsőségesek keménymagját. Na és a Jedik micsodák? Hát pont valami ilyesmik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés