The Man in the High Castle: 1. évad – Van jobb világ a náci-japán Amerikánál?

2015. november 30. 10:57

Rusznyák Csaba
Geekz
Amerika, 1962: nem létezik rock & roll, nem zajlik szexuális forradalom, nincsenek lázadó tinédzserek. Hatalmas horogkereszt virít a Times Square-en.

A Philip K. Dick überklasszikus sci-fi regényéből (Ember a fellegvárban, 1962) rendkívül precízen megírt és megrendezett Amazon-sorozat első évadát már akkor is érdemes végignézni, ha csak a külsőségeket vesszük. A fényekkel és árnyékokkal nagyszerűen játszadozó, noiros fényképezés nyomasztó, perverz módon mégis hívogatóan szép történelmi lázálmot farag a koncepcióból, és vég nélkül el lehet merülni a díszletek aprólékos kidolgozottságában is. Az alkotók láthatóan alaposan átgondolták Dick alternatív valóságának látványvilágát a harmonikus, katonásan-tökéletesen rendezett Berlintől az Amerika náci és japán része közt feszülő, a második világháború előtti nosztalgiában ragadt semleges zónán át Hitler fenséges kastélyáig az osztrák Alpokban.

Szerencsére azonban nem kell beérnünk ennyivel, a forgatókönyv ugyanis szintén jeleskedik a világépítésben: a Japán és a Náci Birodalom hidegháborúba zuhanását, a Hitler közelgő halála miatt egymás torkának eső német felső vezetés konfliktusát és a hasonló információkat nem explicite zúdítja ránk, hanem fokozatosan, a cselekmény fordulatain és a dialógusokon keresztül érzékelteti – ahogy kell.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés