Folyékony víz nyomaira bukkantak a Marson

2015. szeptember 28. 17:53
A NASA kutatói rendkívüli bejelentést tettek arról, hogy folyékony víz nyomait találták meg a Marson. A kutatók szerint a bolygón újra és újra megjelenő titokzatos, feketés színű visszatérő lejtősávok kialakulásában a sós víz játssza a főszerepet.

A Marson megfigyelhető visszatérő lejtősávokat tanulmányozva a NASA kutatói arra jutottak, elengedhetetlen a sós víz jelenléte ahhoz, hogy ezek kialakuljanak. A lejtősávokról készült különféle felvételek képpontjainak spektrális adataiból pedig azt is meg tudták már állapítani, hogy az alakzatok milyen összetételűek. Így ki tudták mutatni, hogy valamennyi visszatérő lejtősáv tartalmaz olyan ásványi sókat, amik a vízből csapódtak ki. Ezeket a sókat az alakzatokon kívül nem lelték fel sehol.

Az Origo cikke szerint Jim Green, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője a felfedezésről azt mondta: „A Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre: vastagabb atmoszférája volt, hatalmas óceánja, amely több mint egy kilométer mély lehetett, és az északi félteke kétharmadát elfoglalhatta.”

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem baj, hogy marslakó, a jobb szélsőt kérem.
Az sem baj, ha vizes.

Ott van az, csak nem látjuk, mert átment rajta egy autó.
:-)))

A három kislány kőkemény szexizmus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés