Négy könyv egy lehetséges atomháború következményeiről

2015. augusztus 21. 7:47

Galaktika01
SF Blog
Írók víziói egy újabb lehetséges atomtámadásról és az utána kialakuló világról.

3. Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

2033. Az egész világ romokban hever. Az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg - a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.

Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget. Dmitry Glukhovsky orosz újságíró könyve olyan átütő siker lett, hogy rövidesen valódi mozgalommá nőtte ki magát. Jött a folytatás, majd valódi regényuniverzum született a különböző metróállomások történeteiből, amelyek különlegessége az, hogy a Metro 2033 hivatalos oldalán bárki publikálhatja a saját változatát. A Metro 2033 számítógépes játékként is hatalmas karriert futott be.

4. Bartók Imre: A patkány éve

Három különleges képességekkel rendelkező filozófusklón, Karl, Ludwig és Martin őrült vezetőnőjük megrendelésére a legvadabb és legkegyetlenebb kísérleteket hajtja végre véletlenszerűen kiválasztott emberek tömegein. A trilógia második részében, A nyúl éve című kötetben a három tudós, már kibernetikus beültetéseiktől megfosztva, rozoga öregemberekként kénytelenek szembenézni a posztapokaliptikus világgal, amelynek létrejöttét ők maguk idézték elő. A nyugati civilizáció egykori fellegvára ma már mutáns növények és emberi, állati eredetű hibridek keltetője, ahol a túlélés törvénye az úr. Amikor azonban céltalannak látszó kóborlásaik során összetalálkoznak egy furcsa lénnyel, aki egy titokzatos mutánskolónia felderítőjeként járja a felperzselt várost, a gondolkodók előtt újra felcsillan a remény: lehetséges volna, hogy az emberiséget kis híján kiirtó kataklizma után valóban elérkezett a Föld új korszaka? És lehet, hogy ennek az új korszaknak az új közösségeit valakik, valahol éppen az ő tanításaik alapján próbálják megszervezni? A zárókötetben, A kecske évében végül még nukleáris katasztrófa is sújtja a számtalan sebből vérző New York-ot, és a három egykori vérszomjas szuperfilozófus egy minitengeralattjáró fedélzetén menekül a nukleáris vihar és tetteik következményei elől. Az úticéljuk nem más, mint Európa. De vajon mi vár ott rájuk?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában