Magyar Péter rosszul emlékszik: Orbán már 1998-ban is olyan volt, mint 2024-ben

2024. május 10. 06:22

Ellentétben Magyar Péter minapi visszaemlékezésével, nem igaz, hogy Orbán Viktor első kormányzása idején semmi sem fenyegette a demokráciát.

2024. május 10. 06:22
Viktor Orban, Hungarian candidate for prime minister, speaks
Föld S. Péter
Föld S. Péter
Hírklikk

Nyitókép: Mark H. Milstein/Bloomberg via Getty Images

„2001 szeptemberben bemutatták a leendő Nemzeti Színház makettjét a IX. kerületi Fidesz irodában. Nem elírás: nem egy közintézményben, netán egy művelődési házban vagy az Országházban, hanem a Fidesz egyik fellegvárában, mintha nem is Nemzeti, hanem Fidesz Színház épülne a Ferencvárosban.

Ugyanennek az évnek a végén Orbán Viktor egy listát lobogtatott a parlamentben. Ezen a listán azok az újságírók és politikusok szerepeltek, akik Orbán szerint rossz hírét keltik az országnak külföldön.

És bár az akkori osztogatás csupán ujjgyakorlat volt a későbbi üzemszerű lenyúlásokhoz képest, már akkor is szokássá vált a Fidesz-közeli barátok »jutalmazása«. E gazdaságpolitikának nevezett gyakorlat egyik kedvezményezettje az a Happy End Kft. volt, amely sorra nyerte el az Országimázs Központon keresztül az adófizetők pénzéből elkölthető milliárdokat. 

Nos, ez a cég egy alkalommal azzal a nagyszerű ötlettel rukkolt elő – és valamivel több, mint négymilliárd forintot kapott is érte –, hogy Magyarországot külföldön a H betűnek kellene szimbolizálnia. (Indoklásul azt hozták fel, hogy ez egy nagyon elterjedt betű, például a Hospital – magyarul: kórház – is a világ számos helyén ki van írva.) Évekkel később Lánczi András, a Fidesz egyik fő ideológusa nem véletlenül fogalmazta meg, hogy »amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája«

Csupán néhány, nem feltétlenül a legfontosabb, de nagyon is jellemző adalék abból az időből, amelyet Orbán Viktor első, Magyar Péter által demokratikusnak nevezett és emiatt visszavágyott világa jellemzett. Az 1998-as Orbán ugyanolyan volt, mint a 2024-es, azzal a csekély különbséggel, hogy első kormányzása idején még nem volt kétharmada, így esélye sem volt arra, hogy megszállja közmédiát, elfoglalja az ügyészséget, s maga alá gyűrje az igazságszolgáltatást, s mamelukjaival népesítse be a kultúrát.

1998-ban – erre talán még Magyar Péter is emlékszik – Mészáros Lőrinc egyszerű gázszerelő volt Felcsúton, és álmában sem gondolta volna, hogy egyszer, Orbán Viktor kegyelméből, jól menő üzletember, nem mellesleg Magyarország leggazdagabb embere lesz. ”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­­­a­­z­­i n­­i­­m­­­f­­­o­­­m­á­­n­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
zavulon
2024. május 10. 12:10
"1998-as Orbán ugyanolyan volt, mint a 2024-es" Köszönjük Péter.
Hangillat
2024. május 10. 12:07
Föld + víz=saras Péter, van vaj a füle mögött; butapestis gyötri a vitriol- vitézt, hiszen EB igazolás van arról, hogy Mo. jogállam, bár a jogállamibbnál jogállam az alapfok a feltételek teljesítése után. A szocialista demokrácia -a jelző fosztóképzőként működött mint mű- köd, a jogállami EU-s tagság minősítés is valami jérce- mérő kettős mérce. Buktára megy ki a légtéglavető légvárépítők gépiesen EB-Ursula folklórisztikus rítusa. A hírklikkes kikk klikkerese bősz balbyte-os undorodnyik.
csendbiztos-2
2024. május 10. 10:30
Hála Istennek, hogy 98-ban elkezdődött az igazi rendszerváltás. Sajnos az ilyen Dávid-, meg Herényi- féle árulók miatt, csak 2010-ben folytatódhatott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!