Szemben a biológiatagadással

2024. február 07. 23:09

2024. február 07. 23:09
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Emberi sokféleség, ezt a címet viseli Charles Murray amerikai társadalom­tudós – mondhatnánk: szociológus – magyarul megjelent vaskos kötete, mely alcíme szerint a gender, az osztály és a rassz biológiájáról szól. Botránykönyvszaga van, mégsem az: a tekintélyes munka inkább visszafogott tudományos fejtegetéseket tartalmaz, sok laikusoknak szánt magyarázattal, főleg ami a módszertant és a tudományos fogalmakat illeti.

A szerző szembemegy a nyugati társadalomtudomány baloldali attitűdjével és társadalommérnöki céljával”

Annak persze botrányos lesz a könyv, aki szerint a gendernek, az osztálynak és a rassznak eleve nem is lehet biológiája, minden társadalmi konstrukció. A kortárs társadalomtudományos elit, amely biológiatagadásban él, nem is emésztette meg Murray munkáját. A neve amúgy is anatéma alatt van az 1994-es The Bell Curve miatt, amelyben azt állította, hogy az intelligenciát veleszületett és környezeti faktorok is alakítják, és az adatok alapján úgy találta, hogy a feketék intelligenciája átlagosan alacsonyabb. A téves értelmezésekkel szemben azonban nem volt rasszista.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. április 17. 17:32
folyt Milyen magasabb civilizációkat hoztak létre? Amerikában (aztékok, mayák, inkák), Ázsiában ( Indiában, Indokínában, stb) persze voltak kivételek, de azok nem negroidok, akiket e legjobban érzékenyítettek a haladárok rosszizmus terén. Lehet megkoö9vezni, de biológusként vallom a rasszok morfológiai és veleszületett intelligenciabeli különbözőségét
bagoly-29
2024. április 17. 17:32
Murray állítását tagdók/kritizálók nem veszik tudomásul, hogy más egy meleg vagy egy egy mérsékelt/hideg égövön túlélni százezer éveket! Más ott fejlődni ahol a záplálék megszerzéséhez erő kell elsősorban és más ahol tapasztalat, rafinéria is szükséges. Más ott ahol az éghajlat következtében adott a mindennapi betevő, raktározni nem igen lehet a meleg miatt, de nem is igen kell és más ott, ahol hónapokra kell előre beszerezni, tárolni azt. Nem mindegy, hogy elég-e ágakból, lombból készélt kunyhókbanélni, aludni, vagy a hideg elől menedéket nyújtó épitményeket kitalálni, létrehozni. Sorólnák már fel a rasszistázók, hogy hány , növény vagy állatfajt háziasítottak Afrikában, Ausztráliában az őslakosok? Milyen maradanbdó épitményeik, ipari találmányaik lettek?
survivor
2024. március 14. 16:33
És ha levágják a fejed a nyakadról, az is némileg letális.
survivor
2024. március 14. 16:32
Hát, lehet tagadni a biológiát( Liszenko) de aki 10 percig nem vesz levegőt, az belehal. (Jó egy profi búvár sokáig bírja...) Meg hát egy eunuchnak nincs gyereke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!