Aki azt hiszi, hogy a futball jelenlegi fejlesztése csak „Orbán Viktor hobbija”, az nem érti a játék valódi erejét és lényegét

2024. január 06. 18:01

Bűnöző sportvezetők, csaló játékosok, trágár közönség – ilyen lett a foci a Kádár-kor végére. De valami a mélyben még ekkor is pislákolt, amibe később bele lehetett kapaszkodni.

2024. január 06. 18:01
Football: Euro 2024, qualifying - 1st round day 10: Group G Hungary v Montenegro
Szabó László
Szabó László
Mandiner hetilap

A szerző a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

A magyar labdarúgás alapjait az előző század elején, az 1910-es években tették le. A sportág gyorsan a magyar közélet izgalmas és sikeres részévé vált, több okból is. A szabályozott alapon végzett testmozgás, azaz a sportversenyek új minőséget hoztak a nemzet közösségi életébe. Emberek szövetkeztek össze szerte az országban, és sportegyesületek – a futball szülőhazájának nyelvéből átültetve: klubok – alakultak. Egy labdarúgócsapat tagjainak számossága, a korábban ekkora méretben soha nem használt sporttér, a futballpálya nagysága és a játékosok mozgásának összetettsége okán jelentős szellemi munkával kellett megtervezni magát a játékot s elérni a győzelmet. A sportág hirtelen megugró népszerűsége pedig pénzt mozgatott meg: a nézők jegyeket, újságokat vásároltak, a piac érdeklődni kezdett.

Közösségek, szellemi tevékenység és hozzá pénz – Magyarországon a futball a nemzeti kultúra része lett.

Nem voltunk persze ebben egyediek, ez történt sokfelé a világon, főképp Európában és Latin-Amerikában.

Amiben mégis különlegesek voltunk, hogy a futball mint szellemi játék hazai alakítói a sportág egyik egyedi formáját, stílusát alkották meg a budapesti (és bécsi) kávéházakban, ez volt a dunai iskola. A magyar történelmi-kulturális tradíciókra alapoztak: gyors játék (azaz jó fizikai állapot), rövid passzok (azaz a játékosok közelsége) és kreativitás, cselek, trükkök (azaz technikai képzettség).

Élcelődés nélkül: ilyenek voltunk mindig mi, magyarok a történelem során, erre nevelt minket a sorsunk –

hiszen a túlélésünk érdekében mindig is gyorsnak, kreatívnak és csibésznek kellett lennünk.

Az 1920–30-as évek, a nagy háború és Trianon következményei a futballban is megmutatkoztak. Az iskolai testnevelés bevezetése, a leventemozgalom kitermelte a magyar labdarúgás első aranykorának nemzedékét, 1938-ban világbajnoki ezüstöt nyertünk, a futball élvezete és működtetése „polgári ügy” lett. Az 1950-es évek elhozták a második aranykort, Puskásék tudása és sikere még a két világháború közti tudatos építkezés eredménye volt. Az 1950-es években a sport  volt az egyetlen jó dolog, amit a magyarok megélhettek: szétbombá­zott és -lopott ország, kommunista diktatúra, szegénység. Az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése, majd 1955-ben a szovjet csapatok kivonulása Ausztriából a két legnagyobb hatású esemény, amely 1956 forrongó hónapjaihoz, majd a forradalomhoz vezetett.

A futball abban az időben, furcsa, de igaz, még mélyebben a kultúránk részévé vált: a szabad­ságot jelentette.

Azt, ami a kultúra lényege – hiszen a szabadságból fakad, és életben tartja azt.

A Kádár-rendszer tudatosan leépítette a magyar futballt. Felfogta, hogy sikere olyan mértékben szimbolizálná a szabadságot és annak vágyát, amit egyáltalán nem biztos, hogy kordában tudna tartani. A foci négy évtizedes leépülése visszahatott a kultúra állapotára is. Azok a magyar filmek, regények, versek, amelyek a labdarúgásról ekkoriban születtek, nem véletlenül váltak kultikussá. Mándy, Spiró, Esterházy, Weöres, a Régi idők focija alkotói és színészei és még sokan mások akkor is a kultúra részeként tekintettek a futballra, amikor szinte semmi okuk nem volt rá.

Az Aranycsapat és Puskás Ferenc máig élő mítosza pedig nem más, mint a magyar kultúra és szabadság iránti vágyakozás.

A nihil, amelybe a magyar foci hullott a kommunizmus végére, nem is annyira a játék minőségén, sokkal inkább a közeg kulturálatlanságán látszott. A sportág egésze vált vállalhatatlanná: bűnöző sportvezetők, csaló játékosok, trágár közönség. De valami a mélyben azért még ekkor is pislákolt, amibe később bele lehetett kapaszkodni. Az először 1998-ban, majd a 2010-es években elinduló futballfejlesztési program és az, hogy abban az állam – a nemzeti közösség forrásait felhasználva – döntő részt vállaljon, elkerülhetetlen volt.

A labdarúgás sikere ugyanis nem pusztán sportpolitikai kérdés, sokkal inkább kultúrpolitikai ügy.

A miniszterelnök és kormányai politikai kockázatot vállaltak futballügyben. Persze Orbán Viktor személyes kötődése a focihoz közismert és jól dokumentált tény, álszentség lenne ezt eltagadni. De aki azt képzeli, hogy pusztán a kormányfő hobbijáról van szó, az nem érti és soha nem is értette a futball valódi erejét és lényegét. A helyzet ugyanis az, hogy a labda­rúgás fejlesztése nélkül nem lehet sikeres kultúrpolitikát vinni. Magyarországon legalábbis biztosan nem, de talán hozzánk hasonló futballnemzeteknél sem.

1930 óta, amióta világbajnokságokat rendeznek, egészen a kétezres évekig, amikor igazán globalizálódni kezdett a labdarúgás, összesen húsz ország nyert érmet. És ezen országok közül hazánk az egyetlen, amely fokozatosan kiesett a futball elitjéből. Hogyan történhetett ez?

Mert nálunk tudatosan leépítették a focit, mégpedig kultúrpolitikai okokból.

Még Csehszlovákia és Jugoszlávia, illetve utódállamainak polgárai is – akik a vasfüggöny mögé kényszerített térségből rajtunk kívül valaha örülhettek vébééremnek – jobban jártak, gondoljunk Panenkára meg Modrićra.

A futball, amely egyszerre közösségépítés, szellemi és testi aktivitás, innováció és gazdasági fejlődés – ez utóbbit igazolja a magyar foci újkori története –, pontosan az, amit kultúrának hívunk. Anélkül, hogy megbántanánk őket, biztosan nem volt ennyire a kultúra része Marokkóban, Dél-Koreában és Törökországban, hogy három olyan országot említsek, amely az utóbbi húsz évben világbajnoki érmet nyert. És abban is biztos vagyok, hogy ma már másképp gondolják, de ez egy másik írás tárgya lenne. 

A futballfejlesztés Magyarországon célba ért.

Nem is annyira a focink minőségében, az még messze nincs világszínvonalon. De három metszetben mindenképpen. A labda­rúgásban részt vevő közösségek, azaz a klubok és tagjaik létszáma megsokszorozódott, az egyesületek erősebbek és gazdagabbak lettek. A futball gazdasági alapjai, igaz, még mindig túl sok közpénz felhasználásával, rendezetté váltak, és jegyvásárlókat, médiafogyasztókat generálnak. És meg­érkezett a tudás is, melynek a legplasztikusabb letéteményese Marco Rossi, ő bebizonyította, hogy egy sikeres edzőnek jelentős szellemi munkát kell végeznie.

Nem csupán arról van szó, hogy a válogatottunk kijutott az Európa-bajnokságra, hogy a Ferencvárost ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a kontinensen vagy hogy van egy világsztárunk. Ezek következmények. A lényeg az, hogy

a magyar futball lassan visszakerülhet oda, ahova alapítói tíz-tizenkét évtizeddel ezelőtt – talán nem tudatosan – szánták:

a magyar kultúra népszerű, erős alkotórészének.

Nyitóképen: Ünneplés az Eb-selejtező utolsó fordulójában játszott Magyarország–Montenegró mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. november 19-én. Fotó: Afp / Kisbenedek  Attila

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. január 08. 23:54
“A komcsi kurva anyádnak hazudsz te te féreg. Minden, a választó jogi törvény módosítása utáni választás az előző szabályok szerint is ugyan úgy 2/3 lett volna. EZ FAKT te rühes hazug ÁVÓ-s geci. :-))” - villogtatja balos4 az intelligenciáját, igazolva a Fidesz nyilas gyökereit. Ha marad az egész demokratikus rendszer (ugye, mert arról írtam, maga szerencsétlen), akkor 2014-ben simán bukik az Orbán rendszer (ha a döntés a választók racionálisabb részén múlik, nem pedig magafajta gyűlölettől és butaságtól motivált barmokon). Egyszerűen azért, mert gyakorlatilag előtte mindig ez történt, ha a viszonyok nem javultak látványosan, meg ha igen, akkor is. Márpedig az Orbán kormánynak sok mozgási lehetősége akkor nem volt, mert a válság végét megkapták ők is.
Zokni
2024. január 08. 23:31
“Bénán hazudsz, szarjankó.” - írja vörös októberi00, mintha ez vmi cáfolat lenne. Javaslom, h vmi érdemit írjon. Bár ez a megnyilvánulása tökéletesen illik a Fideszhez. Klasszikus Orbán féle propaganda, mindenképpen az ellenvélemény közvetítője (politikus, média, magánszemély) ellen lép fel, kerülve az érdemi vitát.
Zokni
2024. január 08. 23:20
“Az volt a demokratikus választási törvény, amely lakóhelytől függően több-kevesebb szavazat ellenében adott mandátumot???” - kérdi I can feel the Fidesz-horse's leg sticking (Wiki fordítóval). A demokratikus rendszer megmásítása a Fidesz részéről a teljes - addig viszonylag független - intézményi struktúra elfideszesítese, a jogrendszer elfideszesítése és a média elfideszesítése révén történt. Ebben (a jogrd. részeként) természetesen a választási rendszer megmásítása is szerepel (egy forduló, külföldi szavazatok, maradék szavazatok, alsó küszöb, gery mandering). Mindez elég nyilvánvalóan az orrunk előtt zajlott. Szomorú, h Önnek EGY dolog jutott eszébe erről, ami egyébként nem is igaz: mert speciel a főváros és a vidék mandátumainak az aránya (18 %) nem változott számottevően. Vagyis nincs a “belpesti balosoknak” kisebb esélye.
zsolt196969
2024. január 07. 15:17
Az OTP Csányi el szóltam magát hogy ez egy maffia?!!! Ma is. Van750 igazolt nb1 focista. 10 csapat. Az mindenestül kb300 ember A többi mutyi lenyulas tahó stb Ez van. Pedig szeretem a focit. És. A. Fideszt is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!