Ezt miért érte meg Pakson felépíteni, és miért nem éri meg Újpesten, Kispesten, Szombathelyen vagy Győrben?

2023. december 11. 17:46

Ott, ahol még néző, sőt mi több, szurkoló és valódi tömegbázis is akadna a hagyományok és a sikerek mellé.

2023. december 11. 17:46
Lipták Tamás
Lipták Tamás
A pálya jobboldala

„Sosem szerettem a Paksot, vagy inkább a jelenséget, amit képvisel. Az elmúlt évtizedekből persze megszokhattuk, hogy olyan csapatok lézenghettek ideig-óráig a magyar élvonalban, mint a Stadler vagy a Gázszer. A Dunaferr még bajnoki címet is tudott szerezni a honi élvonalban, miközben a kommunizmus által kitermelt úgynevezett vidéki fellegvárak szépen tűntek el több száz focipályával együtt a honi foci süllyesztőjében. 

Aztán jött 2006 nyarán a Paksi FC a kis mobillelátós pályájával, amit stadionnak finoman szólva sem lehetett nevezni. Az egész zöld-fehér jelenség pedig annyira érdektelen volt számomra, hogy a 2006 őszi Kispest–Paks meccsre mindössze 76 (vagy 67?) jegyet sikerült eladni a novemberi hidegben, és bizony én is jobb elfoglaltság után néztem azon a pénteki (vagy hétfői?) koraestén. 

Pedig ilyen nagyon ritkán fordul elő velem azóta is, mondhatni szökőévente. Aztán teltek és múltak a bajnokságok, de a Paks csak nem akart sosem kiesni és eltűnni az élvonalból, még ha néha kacérkodtak is az osztályváltás lehetőségével. A csupa magyar játékossal felálló kis klub pedig sok szempontból mintául szolgált az elmúlt évtizedekben. Gazdálkodása példaértékű, botrányai nincsenek. Azonban elsősorban prototípusa lett a megyei kisváros kiscsapatának, amely az elsőosztályban vitézkedik – immár lassan két évtizede. Ezzel sok úgynevezett »vidéki fellegvárat« felülmúlt, akik akkor nyerték el ezt a titulust, amikor az előző rendszerben a bánya/gyárigazgató vagy párttitkár kitalálta, hogy ő márpedig felhelyezi a labdarúgás térképére az addig ott nem szereplő települést. 

Azóta sem változott semmi. 

A hagyományos magyar labdarúgóklubok mellé időről időre politikusok és üzletemberek által felkapott  megyei városkák csapatai jelennek meg a honi elsőosztályban, hogy aztán néhány év ingázás után el is tűnjenek az alsóbb ligák bugyraiban. Tudjuk mind sorolni ezeket a bedőlt felleg, vagy inkább kártyavárakat az elmúlt évtizedből. A Paks azonban más utat választott, és nincs mit tenni, egyszerűen csak el kell ismerni: állandóságot kezdett képviselni a folyamatos változásban. Nem csak játékospolitikájában, amely nem engedi a külföldi labdarúgók szerepeltetését, de gazdaságilag is. Ma pedig ott tart ez a projekt, hogy 2023/2024 fordulóján vezeti a magyar bajnokságot, a hazai klubfutball csúcsán telel. 

Közben pedig az utóbbi évek valóban magyar gólkirályait is felmutatta. Mindezt egy olyan magyar edzővel, akit nála sokkal nagyobb gazemberek és bűnözők szidalmaznak múltbeli hibái miatt. Amikor ilyen sikeres projektet látok, tényleg az a kérdés fogalmazódik meg bennem mindig, hogy ezt miért érte meg Pakson felépíteni, és miért nem éri meg Újpesten, Kispesten, Szombathelyen vagy Győrben megcsinálni és felépíteni? Ott, ahol még néző, sőt mi több, szurkoló és valódi tömegbázis is akadna a hagyományok és a sikerek mellé. (A bejegyzéssel természetesen nem volt célom senkit megbántani, remélem, ez nem is sikerült.)”

Nyitókép: Facebook 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. december 12. 10:35
A Paks is olyan mint a Feröer-szigeteki KÍ Klaksvík...És néhány tisztes eredményre is fussa, pl. a Ferencvárost mindkettő megverte. De marad az egész a romantikus amatőrizmus szintjén. Ma már nemzetközi szinten nem lehet eredményeket elérni légiósok nélkül. A spanyol foci nem éppen kutyaütő, világ - és EB címeket gyűjtött a válogatott, az akadémiák ontják a tehetségeket. És mégis a Real, a Barcelona de még a kisebb csapatok is importálták a sztárjátékosaikat. És ez nem csak futballban vagy így, a kézilabdától a kosárlabdáig terjed, tessék megnézni Amerikában az NBA-t.
Majdmegmondom
2023. december 12. 07:12
Szóval, egy magyar bajnokságban a dobóbogó eléréséhez elegendő egy kidolgozott, biztos, nyugodt háttér, de itt kifújt. Az ilyen csapat nemzetközi porondon már az első, legjobb esetben a második fordulóban kihullik. Az a kérdés, hogy mi a cél? Nem jegyzett csapatként nagyokat nyerni itthon, vagy államilag támogatottként nemzetközi eredmények elérése? Az számomra az is kérdés, hogy miért éppen a közönség nélküli csapatok váltogatják egymást az élmezőnyben... Sajnos ezeket - úgy érzem - rajtunk kívül intézik és egyenlőe nem lesz változás...
galancza-2
2023. december 11. 18:55
Mindenki gondolkozzon el azon hogy a magyarokkal szereplő Kecskemét kiesett egy lett csapattól. A Debrecen mázlival ejtett ki egy örményt,aztán teljesen kifulladtak Bécsben a 0-1-es meccsen és összeomlottak Debrecenben 10 perc után.Ha a Rapid komolyan veszi a meccset akkor minimum 8-at rúgnak. A ZTE az elsőmeccsen eszéken még tartotta magát,de teljesen lepurcantak,és 1 hét múlva itthon esélyök sem volt,pedig az Eszék nem a D.Zágráb. Ha aPaks eljut a selejtezőkig,akkor velük is ez fog történi. És ciprusi,dán,izraeli csapatok sem állnak sorba a paksi "gladiátorokért", "zsugásokért"......
galancza-2
2023. december 11. 18:21
Tamás! V.Barni is csak azért jó mert 16-26 éves kora között ausztriában nevelkedett,játszott 2-5. osztályban.És mégis elég az erőnléte az nb1 .ben. Na ezen kéne elgondolkodni.Meg azon hogy a kaszinóshoz hasonló szakik 16 éves korában elzavarták Szombathelyről,mert azt mondták,hogy tehetségtelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!