Felszólalt Strasbourgban Karsai Dániel, az eutanáziához való jogáért harcoló ügyvéd (VIDEÓ)

2023. november 28. 17:53

A Karsaival szemben álló magyar kormányt Tallódi Zoltán képviselte.

2023. november 28. 17:53

Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán szólalt fel kedden.

Én csak azon az ajtón kopogtatok, amelyen egyedül nem vagyok képes belépni, kérem a bíróságot, segítsenek ebben”

 – mondta Karsai.

A magyar kormány képviseletében Tallódi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője jelent meg. 

Karsai szombaton érkezett Strasbourgba, és ott várta a kedd reggel fél 10-kor kezdődő tárgyalást.

Tallódi Zoltán a kormány álláspontját tolmácsolva elmondta, az ügy érzelmileg megrendítő, ugyanakkor szakmai nézőpontból kell hozzáállni.

Tallódi szerint súlyos kérdéseket vet fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmezésével kapcsolatban, ha kötelezik Magyarországot az eutanázia legalizálására. Magyarország úgy gondolja, hogy az eutanázia legalizálása ellentétes az egyezmény második cikkével, miszerint a törvény védi mindenkinek az élethez való jogát. 

Karsai Dániel felszólalása alkalmával egy személyes történetet osztott meg:

„Azt álmodtam, hogy a 80. születésnapomat ünnepeljük, minden családtagom és barátom eljött hozzám. Focimeccset néztünk és bort ittunk. Beszélgettünk politikáról, fociról és az élet más dolgairól, a szívmelengető estét követően lefeküdtem. Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valósággal. Csak 46 éves vagyok és ALS-em van. Minden nap közelebb visz a teljes mozgásképtelenséghez és a másoktól való teljes függéshez” – mondta.

Hozzátette, nemcsak saját maga miatt, hanem más betegek békés halálhoz való joga miatt is döntött úgy, hogy bíróság elé áll.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügyvéd beszédének első két percét az RTL rögzítette:

Kapcsolódó vélemény

undefined

Donáth Anna

Facebook

Idézőjel

Szomorú, hogy egy honfitársunknak nemzetközi bíróságon kell a magyar kormánnyal harcolnia ezért a jogáért.

***

Nyitókép: Facebook
 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. december 04. 07:09
Ez a Karsai már megjárta a magyar fórumokat? Csak úgy megjegyzem, hogy zsidó Ginsburg? amerikai legfelsőbb bírósági bírónő évekig haldoklott. nehogy a halála után Trump új, nem liberális bírót nevezhessen ki.. hol így, hol úgy, mikor mi a cél. Most éppen a Strasbourgi szereplés a cél...
catalina11
2023. december 04. 07:05
Amanda Achtman azzal érvel, hogy az eutanázia tulajdonképpen „egy bűnrészes közreműködésével történő öngyilkosság”.
Zelnik
2023. december 03. 23:44
Egy orvos nem ölhet, ez az emberi létezés megkérdőjelezhetlen alapja! Van választásod! Tedd meg, ha van bátorságod, de ne egy orvosra testáld a megvalósítást!
alexandrosz-2
2023. november 29. 19:28
Aki meg akar halni, legyen öngyilkos, de számoljon a következményeivel. Aki ölni akar, gyilkoljon, de számoljon a következményeivel. Tiszta, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!