Orbán Viktor ismét mindent elkövet, hogy ne legyen magyar párt a pozsonyi parlamentben

2023. augusztus 13. 21:18

Egység híján bármelyik magyar formáció hiába reménykedik a parlamentbe jutásban.

2023. augusztus 13. 21:18
Riba István
HVG360

„Három éve már volt egy kísérlet a szlovákiai magyar pártok összefogására, ám ez nem sikerült, nem is került be egyetlen magyar érdekeltségű párt sem a törvényhozásba. Magyar képviselők persze most is vannak a parlamentben, s ők többé-kevésbé felvállalták a magyar kisebbség érdekeit is. Ilyen volt az OL'aNO párt listáján a parlamentbe jutott Grendel Gábor, a nagyszerű felvidéki író, Grendel Lajos fia, aki egészen a parlamenti alelnökségig vitte. A leghangosabb magyar képviselő pedig a szintén az OL'aNO listáján bejutott Gyimesi György volt, akit azonban számos populista megnyilvánulása miatt a szlovákiai magyar pártok egyöntetűen bíráltak.

Gyimesi viszont tavasszal átállt: az MKP platformja úgy látta jónak, ha felveszik őt a Szövetség listájára. Hogy miként kalkuláltak, hány szavazót nyerhet ezzel a Szövetség, azt nem tudni, mindenesetre 2020-ban Gyimesi kevesebb mint háromezer szavazattal lett képviselő (a szlovák választáson a listán be kell jelölni azokat a személyeket, akiket a választó be szeretne juttatni a parlamentbe). Az ő érkezésével viszont a Szövetség addig is törékeny egysége megszűnt, az egykori Most-Híd párti platform – néhány tagját kivéve – kivált a szervezetből. Így névleg ugyan maradt egy ilyen platform a Szövetségben, de a Most-Híd vezetése a tagok zömével távozott, s Mikulás Dzurinda egykori miniszterelnök Kékek nevű pártjával fogott össze, ám még így is esélytelenek a választáson.

Egység híján bármelyik magyar formáció hiába reménykedik a parlamentbe jutásban.

Orbán Viktor szerint »mégiscsak egy képtelen helyzet, ami van ott, nem? Nem mondhatjuk, hogy valaki más tehet róla. Ott van félmillió magyar, nem? Szlovákia egy öt-öt és fél milliós ország. Ez egy jelentős súly«.”

Nyitóképen a pozsonyi parlament épülete. Fotó: Wikipedia

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 14. 05:25
A magyarok 2100-re kihalnak. A szlovákok elöbb...
balbako_
2023. augusztus 14. 05:12
És Orbán mit tett, hogy ne álljanak össze a magyar pártok?
cutcopy
2023. augusztus 14. 01:08
Mit követett el már megint OV te szerencsétlen idióta..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!