A nyolcadikos diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta

2023. augusztus 02. 10:20

Minderről a 13 éve hatalmon lévő kormánypárt tehet.

2023. augusztus 02. 10:20
DONÁTH Anna
Donáth Anna
Donáth Anna
Facebook

„A nyolcadikos diákok 40%-a funkcionális analfabéta a tavalyi kompetenciafelmérés nemrég nyilvánosságra hozott eredményei szerint. Azaz hiába tudnak elolvasni egy magyar szöveget – nem értik, hogy mi van benne. 

Minden huszadik első osztályosnak kell évet ismételnie jövőre. 5000 kisiskolás kezdi az iskolát egy megbélyegzéssel: nem vagy elég jó. Többségük azért, mert a szakmai érvek ellenére a kormány az iskolaérettség elérése előtt kötelezte az első osztály megkezdésére. 

Miközben egy újpesti felmérés szerint a középiskolás diákok 31%-a él meg érzelmi elhanyagolást és 35%-uknak van pszichés betegséggel küzdő családtagja. Egyre rosszabb mentális és pszichés állapotban vannak a magyar fiatalok, nő az öngyilkossági kísérletek száma is. 

Minderről a 13 éve hatalmon lévő kormánypárt tehet. 

Az a kormány, amelyik iskolaérettségtől függetlenül kötelezővé tette az iskolakezdést 6 éves kortól, leépítette az iskolapszichológusi rendszert, és tudatos kivéreztetéssel elérte, hogy a magyar oktatás történetének legsúlyosabb válságát szenvedi. 

A magyar oktatás válságával nemcsak a jövőnk, hanem a jelenünk is súlyos veszélybe került. A Momentumban ezért választottunk radikális lépést: az Európai Bizottsághoz fordultunk, hogy kényszerítse rá a magyar kormányt az oktatás reformjára”. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. augusztus 04. 09:58
Uszít a nyomorult. Ha a 40 % 4-es szint alattit nevezi meg annak, aminek merte nevezni, akkor nem beszélt arról, hogy egy évvel korábban ez 30 % volt. Arról sem, hogy a kurcsány 20 milliárd euro államcsődhitelének visszafizetése idején kerül lejtőre a 8.-osok mérőszáma, amit 2018-ra 2021-ig visszahoztak. Ezenkívül 2011-től lehetett az EU-ban munkát vállalni, ami előtt kurcsány gallyra vágta az országot. Miután 2014-ben OV nem bukott meg az államcsődhitel visszafizetésének előre tervezett céljaként, előjöttek az árnyékból névleg Bojár Gábor fizetési listáján.
fabulon a bőre őre
2023. augusztus 04. 09:32
A senkiházi megint uszít. "A szövegértés területén mindhárom évfolyam átlageredménye csökkent a 2021. évi eredményekhez képest. A 6. évfolyamon csak minimális, 3 pont a csökkenés, a 8. évfolyamon 54 ponttal a 10. évfolyamon 51 ponttal alacsonyabbak az átlageredmények, mint 2021-ben. Nem megállapítható, hogy az eredmények csökkenésében mekkora szerepet játszott a digitális mérőeszköz és mekkora lehet a tanulói teljesítmények tényleges romlása. A 8. és 10. évfolyamon 2018 és 2019 évben kifejezett javulás látszott, ez a pozitív változás olvadt most el, amiben szerepet játszhat a mérőeszköz váltás mellett a Covid19-járvány miatt bevezetett távoktatás hatása is." Leszarjuk.
Kiss János 7475
2023. augusztus 04. 08:47
A digitális térbe való belefulladás az egész világon épp ilyen és hasonló problémákat okoz, de a valóság nem kell, hogy zavarja ezt a senkiházit. Főleg, hogy épp ezek az aljasok szorgalmazzák, hogy nem kell tananyag és számonkérés, de a digitális eszközök kontroll nélküli használatát pedig szorgalmazzák.
P.Béla
2023. augusztus 03. 21:46
Úgy tűnik az analfabetizmus az új kampány téma a moslékos összefosás oldalán. Lásd ezt a magasröptűt itt, meg a Parázna Prosztóka analfabetizmus témájú epeömlését egy napon belül. Hát? Kreatívjaik is magukból indulhattak ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!