Axióma: Döntsd el, hogy az élet kezdete vélemény kérdése vagy sem! (videó)

2022. szeptember 28. 17:00

A szervezet legújabb videójában végigkísérte a magzat fejlődését a fogantatástól a születésig.

2022. szeptember 28. 17:00
null

Az Axióma új videót tett közzé az idehaza sok vitát kiváltott abortusz szabályozásokhoz kapcsolódóan. A videóban azzal foglalkoztak, hogy mikor is kezdődik valójában az ember élete. Az Axióma csapata végigkövette a magzat fejlődését a fogantatástól a születésig.

Először egy külföldi utca embere videóbevágást láthatunk, amelyből kiderül, hogy tőlünk nyugatabbra többen nem tekintenek autonóm emberi lényként a méhben fejlődő magzatra. Van, aki egyenesen „nevetségesnek” titulálja azt a feltételezést, hogy az anyaméhben autonóm élet van. Míg egy nőnek kinéző férfi szerint az csak egy „lüktető kis izé”, nem élet.

Sőt akad olyan megkérdezett is, aki szerint

az abortusz még a várandósság kilencedik hónapjában is elfogadható.

Ezután végigvették a magzat fejlődési szakaszait, amelyben elhangzott, hogy már a kezdetleges test is saját, önálló DNS-sel rendelkezik. A harmadik héttől pedig dobogni kezd az embrionális szakaszban a kis jövevény szíve. „Ez a negyedik héti mintegy egymillió szívdobbanást jelent” – hangsúlyozták.

A hatodik héttől pedig már reagál az érintésre is – tették hozzá. 

A felvételhez fűzött kísérőszövegben arra kérték az érdeklődőket, hogy nézzék végig a videót és döntsék el, hogy „az élet kezdete vélemény kérdése vagy sem”!

A teljes összeállítást alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. szeptember 29. 14:31
A nem kivánt terhesség esetén a felelőtlenség büntetése pont a gyerek kihordása és világrahozása. Utána le is lehet mondani róla! A nők egy része büntetésnek tekinti, hogy terheség megelőzésében nagyobb a felelősségük mint a férfiaknak. DE hát nem a férfi lesz terhes, nemde? S ők az anyaság érzésében sem részesülhetnek. Az apaság egészen más valami. Valamit valamiért!
kicsa123
2022. szeptember 29. 10:57
Biológiai szempontból élőnek tekintjük azt ami: 1. képes az önállóságra, azaz a saját szervezetének önálló fenntartására 2. a környezetükkel folytatott anyagcsere következtében képesek a szervezetüket felépítő anyagoknak újraelőállítására 3. a környezet hatótényezőit detektálni képesek (azaz ingerek hatásai érik őket), ezekre jellegzetes válaszreakciót is tudnak adni, vagyis ingerlékenységet mutatnak (4. képes a önrepodukcióra (bár ez a pont vitatott)) Mivel a 3+1 pontból minimum az első kettő nem teljesül ezért nem nevezhetjük élőnek. Ettől értékes és fontos etikaialag védeni mivel védelem nélkül sosem fog kialakúlni. A legnagyobb kérdés azonban, hogy számháborút szeretnénk játszani mint India ahol az a lényeg, hogy sok legyen és ezért aki tud szülni az szüljön. Vagy pedig olyan embertársakat szeretnénk akik megfelelő családi háttérbe érkeznek, minőségi oktatást, szeretetet, és lehetőséget kapnak ezáltal teljes emberek lesznek. Aki az utóbbi mellett érvel de úgy véli hogy azért is meg kéne szűlni minden megfogant magzatot az tegye fel a kérdést, hogy milyen szeretet közösségre lesz lehetősége annak az embernek, ahol az anya nem akarja megszülni a gyereket, anyagi vagy emberi okok miatt? Illetve, hogy tényleg minden ember aki képes úgy szeretkezni, hogy abból élet foganjon, olyan szülő tud-e lenni (az optimista ideákat félre téve pusztán racionálisan) akiből egy egészséges lelkű felnőtt lesz? Szerintem azokat kéne többet támogatni aki akarja a gyereket és alkalmas is annak felnevelésére. Aki pedig eddig elolvasta annak köszönöm, főképp ha anyázás helyett érdemben (érvelve) reagál a felvetésre.
zsuuuzsaaa
2022. szeptember 29. 03:17
Én azt az ellentmondást nem értem, az egyik kampány arról szól, hadd legyen könnyű, fográszhoz járasi rutinnal egyenértékű a terhességmegszakítás, elvégre az "én hajam, hadd döntsem már el én, hogy vágatok vagy megnövesztem", a másik kampány arról szól, a homoszexuális párok hadd fogadjanak örökbe, babát minden homoszexuálisnak, család, az család ... Ha a babák nem születnek meg, kiket szeretnének örökbe fogadni? ... ugyaníg nem értem, a marketing szerint hetero pároknak nem népszerűsítik a házasságot, a házasság intézménye elavult .... stb. Homoszexuális párok házassága szép, jó, harcolni kell érte, hadd legyenek igazi család, a család jó ...
Trinitysum
2022. szeptember 28. 20:40
Az élet kezdete az, amikor a lélek belép a testbe (az élet vége, meg akkor van, amikor kilép). Mikor lép be a fogantatáskor vagy a születéskor? Valójában a fogantatástól kapcsolata van a testtel, de nincs folyamatosan benne. A végleges kapcsolatot akkor veszi fel a lélek a testel, amikor valaki megszületik. Az hogy az embriónak dobog a szíve, nem bizonyítéka annak, hogy a lélek benn van a testben, lévén az állatoknak is dobog a szívük, de nincs lelkük. Szóval nincs itt axióma, csak tudatlanság. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem támogatom az abortuszt, de nem vagyok ellene sem, mert vannak helyezetek, amikor jobb híján ez a megoldás. Senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy egy nem kívánt gyermeket megszüljön. Amúgy miért nem a nemzőt szankcionálják? Sokkal egyszerűbb és veszélytelenebb lenne, mint az abortusz. Amely férfivel másodszor fordul elő, hogy a gyerekét elvetetik, azt el kell köttetni. Ez biztosan elvezetne a felelőségteljesebb szexuális viselkedéshez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!