A Návai Anikó-ügy margójára

2021. augusztus 01. 09:08

A szenzációhajhász média torzszülöttje a meghamisított interjú és riport .

2021. augusztus 01. 09:08
null
Szőcs László

„Ne ítélj, hogy ne ítéltess! – ahogy öregszik az ember, egyre gyakrabban jut eszébe az intelem újságíróként és emberként is. Mégis nehéz szó nélkül elmenni az elmúlt hetek riporthamisítási ügyei mellett. Az első, külföldi eset az egyszerűbb: a német RTL – az azonos nevű magyar bulvártévé ottani testvére – felfüggesztette egyik riporternője munkaviszonyát, miután kiderült, hogy szándékosan kente be sárral az arcát a németországi árvizekről készült tudósítása előtt, hogy

ezzel drámaibb hatást érjen el.

Lehet, hogy jobban ismernünk kellene a médiájára valamiért mindig oly büszke Németország televíziózásának belső viszonyait, hogy megértsük: miféle szenzációhajhász szerkesztőségi kultúra vert gyökeret ott, ahol a munkatárs nem tartja önmagában elég drámainak, hogy százak haltak meg vagy tűntek el a hömpölygő vízben és sárban, amely autókat temetett maga alá, sokakat hajléktalanná téve és megfosztva őket a megélhetésüktől? A tapasztalt riporternek számító Susanna Ohlen kijózanodása akkor következett be, amikor az erkölcsi kár már megtörtént.

Ennél látszólag jóval racionálisabban, egyben vakmerőbben járt el az a magyar sztárriporter, aki nem a drámai valóságot próbálta még drámaibbnak eladni, hanem a fikciót kozmetikázta valóságnak. Csütörtöki hír szerint a Nők Lapja – és kiadója, a Central Médiacsoport – megszakította az együttműködést a Hollywoodból rendszeresen tudósító Návai Anikóval, miután korábbi nyilatkozatokból összeollózott »interjút« adott el a magazinnak

Scarlett Johansson világhírű amerikai filmszínésznővel.

Aki megnézi az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat – köztük Návai mentegetőzését a 168 Óra internetes kiadásában, amelyben lényegében azt magyarázgatja egy döglött lóról, hogy csak alszik, ő maga pedig bűnbak –, és utánaolvas a Golden ­Globe-díjakat odaítélő Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége körüli ügyeknek, a filmsztárok, a fontoskodó ügynökök és PR-esek, valamint a média viszonyának, azelőtt feltárul ezeknek az egymás sarkán taposó, de jó amerikai módi szerint azért a másikat meg-meglapogató és kiélt, szétbotoxozott arcába vigyorgó embereknek a hívságokkal teli, talmi, kivagyi, pénzhajhász világa. Szexizmussal és a szexizmussal való szembeszállással, a #metoo kampánnyal, Harvey Weinsteinnel együtt, és immár nélküle is.”

Fotó: Scarlett Johansson amerikai színésznő az Elle magazin Nők Hollywoodban díjainak 26. alkalommal megrendezett kiosztóján a kaliforniai Los Angelesben 2019. október 14-én.MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. augusztus 01. 18:42
Teller-levél, stb, most meg ez vénség, lebukott, fajtaja meg mosdatja!
masikhozzaszolo
2021. augusztus 01. 12:20
Mi is van itt? És miért? Návai Anikó Hont András Puzsér Lengyel stb. A médiában minden okkal van. Szándékosan. Ami nincs, amiről nincs hír, vélemény, az is szándékosan nincs. Ha baloldalt nem ajnározó baloldalinak adnak megjelenést, az is okkal van. Mi lehet az OK?
Nagy Pál
2021. augusztus 01. 11:44
Az sem elfogadható, hogy mezei újságírók interjúkat hamisítanak, de a legnagyobb állami médi aélére kinevezte Orbán azt a fószert, akiről a bíróság állapította meg, hogy hírt hamisított. Gratulálok NERtársak a nemzethy-keresztény értékrendetekhez.
szürkeSzarvas
2021. augusztus 01. 10:29
Mit vannak oda. A ma divatos gonzó ujságitás is hamisit-csak nem "összeollózza" az infót,hanem "átirja" az eseményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!