Pályázatot írt ki a főváros a háborúkban megerőszakolt nők emlékhelyére

2021. július 15. 09:07

A nyilvános nemzetközi pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni, jövő nyárra készülhet el a köztéri alkotás, amelyre mintegy 30 millió forintot szánnak.

2021. július 15. 09:07

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros pályázatot írt ki a háborúkban megerőszakolt nők köztéri emlékhelyének megvalósítására. A nyilvános nemzetközi pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni, várhatóan jövő év elején hirdetnek eredményt, és jövő nyárra készülhet el a köztéri alkotás, amelyre mintegy 30 millió forintot szánnak.

Az emlékhely fővárosi tulajdonú területen lesz, a lehetséges helyszínek között felmerült a Városmajor környéke, a Gellért-hegy, a Margit-sziget és Óbuda is – ismertette a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a pályázat kezdeményezője Karácsony Gergely főpolgármester volt, a közgyűlés idén januárban döntött az emlékhely megvalósításáról. Kerpel-Fronius Gábor elmondta:

A téma benne van a hazai emlékezetpolitikai diskurzusban, de megfelelő emlékhely még nincs.

Kerpel-Fronius szerint az elmúlt években Budapesten megjelenő szobrok időnként az „ízlésterror, köztéri vétség kategóriájába esnek” és egy bizonyos világnézetet igyekeznek az itt élőkre erőltetni. A pályázat előkészítésében részt vesz egy művészettörténészekből, történészekből álló ötfős bizottság, amely előadássorozatot szervezett a témában. A www.elhallgatva.hu honlapon az előadások mellett tudástár és a pályázati kiírás is olvasható.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 15. 17:09
a holland újságíró???????!!!!! álszentek
Magyarok Pásztora
2021. július 15. 12:46
Nem másról fog ez szólni mint a napi blmneomarxistafemcsi stb politikáról.
lemez
2021. július 15. 11:22
Javaslom a 2006-ban tórtént a rendörterror és bószme áldozatainak emlékhelyét.
Tidal_wave
2021. július 15. 10:58
De miért a "háborúkban megerőszakolt"? Miért nem a szovjet katonák által 1945-ben és azután megerőszakolt nőkről van szó? Majd az afrikai háborúkban megerőszakolt nőkre is mi fogunk emlékezni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!