Békés Gáspár és két momentumos is a Karácsony-féle Városdiplomáciai Akadémia hallgatói közt

2021. február 25. 07:00

Részben a német szociáldemokraták magyarországi pártalapítványa finanszírozza Karácsony Gergelyék Városdiplomáciai Akadémiáját, melynek hallgatója két momentumos képviselő, illetve jelentkezett rá Békés Gáspár, a Városházáról kirúgott tanácsadó is – tudta meg a Mandiner.

2021. február 25. 07:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mint azt megírtuk, ősszel Budapesti Városdiplomáciai Akadémia néven indított nyolc hónapos képzést a Karácsony Gergely-féle főpolgármesteri hivatal. Az akadémia vezetője Balázs Péter, Bajnai Gordon volt külügyminisztere, a CEU tanára. 

A résztvevők életkora 22-35 év közt lehet, rendelkezniük kell angol nyelvtudással és egy harmadik nyelv ismeretével, hallgatói jogviszonnyal vagy diplomával. A képzésre kéthetente szombatonként kerül sor, jelenleg értesüléseink szerint online módon.

A Budapesti Városdiplomáciai Akadémia a főpolgármesteri hivatal válasza szerint

A képzés meglehetősen sokrétű: van benne diplomáciatörténet, klímatéma, geopolitika, identitáspolitika, emberi jogok, civil jogvédő szervezetek, menekültügy, közlekedési kérdések, energiaellátás, egészségügy, V4-ek, posztszovjet térség, EU, NATO, USA, Törökország, arab tavasz, Kína, protokoll, öltözködés, készségfejlesztés, tárgyalástechnika, konfliktuskezelés, étkezések szervezése, rendezvényszervezés és sok minden más. 

Kérdésünkre válaszolva Pilz Olivér, a Főpolgármesteri Hivatal Városdiplomáciai Csoportjának koordinációs referense – aki V. Naszály Márta ellenzéki I. kerületi polgármester kampányfőnöke volt – azt válaszolta: „A Budapesti Városdiplomáciai Akadémia első, 2020-21-es évét a Főpolgármesteri Hivatal 10.815.000 forintnyi összegből finanszírozza, mely 10,5 hónapra biztosítja az Akadémia projektigazgatójának és projektmenedzserének díjazását.”

Hozzátette, „az előadók díjazását, illetve a járvány miatti lezárások előtti előadásokon felszolgált

Ismeretes: a Friedrich Ebert Stiftung a német szociáldemokraták magyarországi pártalapítványa, mely számtalan konferenciát rendezett Budapesten az előző évtizedben. 

A képzés főnöke Korányi Dávid, a városdiplomáciai csoport vezetője, akinek Balázs Péter a főnöke. Úgy tudjuk, Jávor Benedek (nyitóképünkön, Karácsony Gergellyel) neve is sűrűn előkerül a képzésen, mint az akadémiához kapcsolódó személyé. Jávor párbeszédes politikus, Karácsony Gergely párttársa, egyúttal Budapesti brüsszeli kirendeltségvezetője (aki elemzésünk szerint inkább politikai agitátor).

A tájékoztatás szerint jelenleg 22-en tanulnak az akadémia képzésén, akiket tudtunkkal 90 jelentkezőből választottak ki. A résztvevők közt információink szerint ott van Paróczai Anikó, a Momentum kispesti képviselője, aki bejelentkezett az ottani ellenzéki előválasztásra is, illetve Farkas Benedek budaörsi momentumos képviselő is. A képzésre jelentkezett Békés Gáspár ateista aktivista is, aki végül a felvételi folyamat közben az önkormányzatnál kapott munkát, ám nemrég, a próbaidő lejárta előtt kirúgtak a Városházáról. (Békés Gáspárral készült interjúnk itt olvasható.)

Az eddig lebonyolított előadások listája nyilvánosan elérhető. Ezek szerint az augusztus 29-i évnyitón Karácsony Gergely, Balázs Péter és Korányi Dávid köszöntötte a résztvevőket, majd Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója tartott előadást a 21. századi globális trendekről és folyamatokról. 

Tartott előadást még többek közt Markó Béla volt RMDSZ-elnök; Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, az ELTE PPK docense (aki rendszerint ír balliberális lejárató jellegű cikkeket a hazájáról nyugati lapokban); Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és történész; Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője; Hana Semanić, a CEU volt kutatója, az UNICEF munkatársa; és Szelestey Lajos újságíró, volt külügyminisztériumi szóvivő. Úgy tudjuk, utóbbi előadása annyira kritikán alulinak ítéltetett, hogy még a résztvevőknek sem tetszett. Beszélt a hallgatóknak Andor László, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány (FEPS) főtitkára, volt EU-biztos; Ungváry Krisztián történész; Nagy Boldizsár, a CEU tanára; Batiz András műsorvezető; Jávor Benedek és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója is. 

Az akadémia hallgatói november 7-én, szombaton a budapesti román nagykövetségre látogattak el, ahol

előadást tartott nekik a román nagykövet. 

A november 14-i előadás kapcsán feladott egyik szakirodalmi tétel a Magyarországot rendszerint kritizáló Kim Lane Scheppele nevéhez kötődött. (Kim Lane Scheppele-Dimitry Vladimirovich Kochenov-Barbara Grabowska Moroz: EU Values are Law, after All: Enforcing EU Values through Systemic Infringement Actions by the European Commission and the Member States of the European Union, forthcoming in 38 Yearbook of European Law 2020, 118-130. o. )

Szelestey régen olvashatott szakirodalmat, ugyanis Bedő Iván 1995-ös (!) Hírkönyvét adta fel a hallgatóknak, még bőven az internet előtti korszakból. 

A dokumentumokból kiderül, hogy a Városdiplomáciai Csoport megalapította a Városdiplomáciai Klubot, amelybe a hallgatókat is szívesen várja. 

A Városháza válaszából kiderül: „Az előadássorozat végén a Főpolgármesteri Hivatal Városdiplomáciai Csoportja két résztvevőnek egyéves ösztöndíjas foglalkoztatást ajánl fel. Az Akadémia nem egy egyetemi képzés alternatívájaként, sokkal inkább annak kiegészítéseként járul hozzá a résztvevők későbbi elhelyezkedése elősegítéséhez, ezért önmagában nehéz megmondani, hogy az előadássorozat látogatása milyen hatással van a résztvevők későbbi elhelyezkedésére. Az Akadémia céljai alapján a résztvevők a sorozat végén képet kapnak a külpolitika, azon belül pedig a városdiplomácia alapvető működéséről, és képesek lesznek napjaink globális problémáit értelmezni, azok megoldásában konstruktívan részt venni.”

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. február 25. 12:35
lárvatanoda
MrStokes
2021. február 25. 12:31
Egy ujabb ugynokkepzo a cia-s CEU utan. Ha ilyen a szovetseges milyen az ellenseg???? Agymosott nemetek a DW mellett nyomjak az ujnaci propagandat.
kozaktamas
2021. február 25. 10:58
Oh, Vitézy Conchita Dávidka mint ballib előadó... mégis miafrancokat keres ez a karigeriéknél? Ereszcsatornát?
Magyarok Pásztora
2021. február 25. 10:11
Ezek simán odaadják az országot az oláhoknak a Tiszáig vagy ha nem tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!