Így nyaralt Nixon Budapesten 1963-ban

2020. november 09. 14:13

Egy republikánus a Vasfüggöny mögött: kordokumentum értékű felvételek '63 júliusából.

2020. november 09. 14:13
null

Richard Nixon családjával 1963 júliusában töltött pár napot Svájcban, illetve Magyarországon: a családi, színes kézikamerás felvételeket a Nixon elnöki könyvtár töltötte fel a YouTube-ra.

Nixon '63 nyarán már túl volt nyolc évnyi alelnökségen Eisenhower mellett, és túl volt az 1960-os elnökválasztási vereségen is, amikor is John F. Kennedyvel szemben maradt alul a küzdelemben. Akkor még sem ő, sem Kennedy nem tudhatta, hogy a regnáló elnök még azon év novemberében merénylet áldozata lesz Dallasban; ahogy az sem volt tudható, hogy jó öt évvel később Nixonnak sikerül győznie az elnökválasztáson.

Ezeken a '63 nyári felvételeken megelevenedik a hatvanas évek Budapestje, kormos falaival és számtalan meglévő világháborús, illetve 1956-os sérülésével, foghíjával.

A még nagyon is kemény hidegháborús és űrversenyes korszak ellenére a korábbi amerikai alelnök és későbbi elnök teljes nyugalomban sétálgat a Vasfüggöny mögötti magyar főváros utcáin, sőt egy piacon megrohamozzák őt és családját, feleségét és lányait is az érdeklődő, barátkozó budapestiek.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. november 10. 06:59
A piacon mindenki megrohanta, aláírás, fotó stb, mintha leszállt volna közéjük a Messiás, és szerencsétlen háziasszonyok úgy vélték, az, hogy belefutottak Nixonba, többet segít rajtuk, mint az, hogy ő hazacipeli a cekkert és megfőzi a bablevest. Pedig tök nyilvánvaló, hogy az ő cipekedése többet lendít előre a világon, mint az, hogy Nixon neje aláfirkant egy cetlit, a lánya meg beáll egy csoport asszony közé és elkattan a fotómasina. Ez Nixonéknak semmibe se került, neki viszont a piacozásra, főzésre, mosogatásra ráment a fél napja, és akkor hol a többi meló. Az a baj, hogy ezek a tényleges munkák és tényleges munkások olyan megdöbbentően alul vannak értékelve, semmibe nézve, a sztárok meg túlhájpolva, mindenki azt hiszi, ha csak megérinti a "szentet", akkor már ő is részese lesz a "kiváltságnak", vagy nem is tudom, mint az ütődött kínai nő, aki majdnem fellökte Ferenc pápát, amikor megragadta a kezét, az meg legszívesebben behúzott volna neki. Pedig Ferenc ebből él - hogy bálványozzák. A bálványnak van szüksége a rajongókra és nem fordítva. De hát ilyen az ember, mindig többre becsüli a hatalmasok világát, akik őt is "győztessé" teszik (így képzeli) - noha a valóság az, hogy pontosan ő teszi győztessé azokat a győzteseket, akiknek aztán a dicsfényéből megpróbál magának is kimarkolni egy falatot. Pedig ezek a győztesek nélküle sehol sem volnának. Szóval igazából az aprómunka a lényeg, de az ember hajlamos lekezelni, és folyton várni a csodára, Godot-ra, Csaba királyfira, Jézusra, az elnökre, a vezérre, a szőke hercegre a fehér lovon, a lottó ötösre, a nyárra, a varázslatra, az apokalipszisre, a nemtommire, ami hiphopp megváltja és megszabadítja. Jön Nixon és megtörténik a csoda. Győz Trump (vagy győz Biden) és megtörténik a csoda. Aztán győznek (vagy vesztenek), és nem történik semmi. De hát én sem vagyok kivétel, én is végiglestem a videót: húha, de nagy extra, Nixon a pesti piacon! És mi történt emiatt? Semmi. Másnap mindenki ugyanúgy kinyitott és a paradicsom ugyanúgy megrohadt, ha nem adták el. De ha Szabóné egyszer nem cipeli haza a cekkert, akkor nincs mit enni. De hát ugye cekkert cipelni, gulyáslevest főzni, edényt súrolni, paprikát szedni, krumplit ültetni, dinnyét árulni, házat állványozni "mindenki tud", viszont Nixonnak lenni - na az tudomány. Pedig Amerikát nem Nixon tette az álmok földjévé, hanem százmilliónyi senki. Közte másfélmillió magyar senki.
Welszibard
2020. november 09. 23:23
A film végén (úgy láttam a kitűnő Bolex super 8-asokkal vették fel) a piaci jelenet a Lehel téri piacnál volt, amit akkor a Rajk eszement posztmodern terve még nem torzított el. A háttérben a templom képe segített a beazonosításban. Kádárék trükkje volt 1956 után, hogy engedték egy kicsit a paraszti magángazdálkodást, mert a Tsz-ek mind a csőd szélén álltak. Szívesen ennék azokból a jóízű paradicsomokból, uborkákból, ami akkor még volt.
békalepcse
2020. november 09. 22:06
Serdülőkorom emlékképei. Akkor még pont így nézett ki Budapest. Az a 63as villamos igencsak szép emlékkép. A Nagyvárad térről indult és sokszor mentünk vele kirándulni.
tuttle005
2020. november 09. 21:54
Ezeket hogy engedték be az országba a hatvanas években? Mégiscsak a nyugati főhatalom alelnökéről van szó. Ráadásul hagyták, hogy csak úgy sétálgasson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!