Antirasszista díjat kapott Niedermüller Péter

2020. március 20. 17:59

A díjátadót viszont elhalasztják.

2020. március 20. 17:59

Idén húszan kapják meg a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjára, március 21-re tervezett díjátadót azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztják – közölte a kitüntetést húsz évvel ezelőtt megalapító Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke pénteken az MTI-vel.

A kitüntetettek között szerepel Niedermüller Péter, a DK polgármestere is, aki még januárban az ATV egyik csütörtöki műsorában így fogalmazott:

Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem-magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek.

Hanti Vilmos tájékoztatása szerint idén Radnóti-díjat kapott az Auróra Közösségi Ház, Brandt Viktor álomszállító, Csákányi Eszter színművész, Erdős André nagykövet, Filippo Giuffriada, Gadó János, Szénási Sándor és Kovács Gábor újságíró, Hegedűs Judit közgazdász, Doug Daniel üzletember, a Heti Világgazdaság, Horváth Csaba és Niedermüller Péter polgármester, Inotai András és Lengyel László közgazdász, Karsai László történész, Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, Kronstein István civil szervezeti vezető, Lovas Tamás zenész, Mohácsi János rendező és Pápai Gábor karikaturista. A díjban olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek, akik, illetve amelyek kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett.

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen.

(MTI)

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2020. március 22. 17:32
Remélem nem állami díj, és a magyaroknak ez nem jelent semmit. Azt, hogy ezek milyen díjakat osztogatnak maguk között, az az ő dolguk. Akik meg közéjük keveredtek, később szívesen letagadnák, nem győznek majd magyarázkodni, elhatárolódni. Mi, magyarok mag kapjunk magyar díjakat, kitüntetéseket.
írmag
2020. március 22. 15:54
Zománcozott görény, a saját bélyege változatlanul rajta marad, míg a világ, világ. (el kell temetni, hogy évente gyertyát lehessen gyújtani érte)
baviki
2020. március 22. 14:50
Végignézve a listát, kíváncsi lennék, Csákányi László ott fenn, hogyan reagál lánya kitüntetésével kapcsolatban? Biztosan nem örül neki, hogy ilyen "neves" képződmények (niedermüller, auróra, lengyel, kotroczó, hvg) közé keveredett lánya... Eszter szégyent hoz az apjára!
hakos
2020. március 22. 13:24
Értjük az üzenetet. Az aki gyűlöli a fehéreket és keresztényeket, az az "antirasszista". "Antirasszista" = fehérbőrű keresztényekkel szembeni rasszizmus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!