Milliós bírságot kapott a BRFK egy pendrive miatt

2019. július 12. 23:11

Budapesti rendőrök nevei és személyi adatai voltak a januárban eltűnt adathordozón – írja az Index.

2019. július 12. 23:11

Ötmillió forintra bírságolta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert elveszítettek egy 4 GB-os pendrive-ot, amin fent volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája  – szúrta ki az Index. Más információk szerint csak 1733 náv volt a pendrive-on.

Az adatok között ott volt a rendőrök születési neve, születési ideje, anyja neve, TAJ száma, beosztása és munkaköre.

Mint írják, a főkapitányság munkatársa még januárban vitte magával a pendrive-ot egy másik városban történt értekezletre. Az adathordozót a kulcskarikájára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre, hogy nincs meg a pendrive.

Ugyan még aznap jelentette az elöljárójának, hogy nyoma veszett az adathordozónak. Rögtön megindult a telefonálgatás az eltűnt pendrive után, felhívták a szállodát és a gyorsétteremet is, azonban mindhiába.

A pórul járt rendőr duplán hibázott a vizsgálat szerint, ugyanis a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult.

Információk szerint a pendrive azóta sem került elő. 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. július 14. 08:43
Mi a tanulság? Ne veszítsed el a pendrivodat! Vagy ne legyen rajta semmi! (A pendrive-ot is csak gonoszságból hozták össze Izraelben.) Megmondtam, hogy a széleskörü adatvédelem, az az a délibáb ami után sokat lehet futni és amivel jól is lehet keresni. Bezzeg a klasszikus titkosítás az máig müködik, amint ezt az ügynökakták és a kényes szerzödések esete is jól mutatja...
Newman
2019. július 13. 23:20
Ez van, ha jelszó helyett manuálisan hordjátok az adatokat!!!
realista
2019. július 13. 20:55
"Milliós bírságot kapott a BRFK egy pendrive miatt Rendőrök nevei és személyi adatai voltak az adathordozón." Na ez az igazi nemzetbiztonsági kockázat, nem pedig az hogy kiderült, hogy egy kétéves gyerek utazott egy katonai gépen.
luga
2019. július 13. 18:11
Jól van, megtalálta a pasas a kizárólag általa használt kocsiban a pendrive-ot. Visszaveszett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!