Aimen Dean: A könnyű és gyors letelepedés ígéretét ki kell iktatni

2019. március 26. 17:05

Az amerikai példa helyett az Öböl-államok bevándorlási politikáját ajánlotta Európa figyelmébe Aimen Dean, volt MI6-es beépített ügynök az MCC migrációs konferenciáján. Tudósításunk.

2019. március 26. 17:05
null
Jereb Botond

Európa migrációs politikájának legnagyobb hibája, hogy az amerikai kontinens országainak stratégiáját szerette volna átvenni ebben a kérdésben – mondta Aimen Dean szaúdi születésű biztonsági tanácsadó vasárnap délután a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Summit on Migration konferencián. Dean korábban az Al-Kaida tagjaként, majd az MI6 beépített ügynökeként tevékenykedett, nyugati elhárító szolgálata következtében több merényletet sikerült megakadályozni.

A probléma gyökere, hogy Európa az állandó letelepedés lehetőségének ígéretével kecsegtet a bevándorlók számára. Mindez azonban nem jó megoldás – véli a szakember. A civilizáció bölcsőjeként is ismert kontinens államait elsődlegesen nemzetállamok alkotják, olyan nemzetek, melyeket a legjelentősebb etnikai közösségükről neveztek el. Mint ahogy Angliát az angolok, Franciaországot a franciák vagy éppen Írországot az írek lakják. Az Újvilágra azonban ez ilyen mértékben nem igaz. Az amerikai kontinens államai sokkal kevertebb összetételűek, több nemzetiség, etnikum alkotja a nemzetet. Ebből következik, hogy nem követheti  ugyanazt a bevándorláspolitikát a két kontinens – hangsúlyozta Aimen Dean.

Európának újra kellene gondolnia a letelepedés vagy éppen a tartózkodási jog fogalmát, nem csak az amerikai mintát lehet követni. Az Öböl-országok ilyen téren lehet, hogy sokkal jobb példának bizonyulnak – emelte ki. Ezekben az országokban tízből kilenc ember nem bennszülött, az őshonos lakosság mégis nyugodt tud maradni a bevándorláspolitikát és a letelepedési politikát illetően. Hogy lehetséges mindez?

Nem nyújtanak állandó, csak hosszútávú letelepedést, van, hogy két-három emberöltőnek is el kell telnie, hogy egy család állampolgárságot kapjon. Így ezek az országok meg tudják őrizni azonosságukat, örökségüket és hagyományukat. Azt az elvet vallják, hogy „a saját földünk, a mi tulajdonunk”! Csak speciális esetekben biztosítják a gyors és állandó letelepedést, ez pedig a tudományos téren elért siker és a hadseregben nyújtott kiemelkedő szolgálat kettőse.

Ezt a példát kellene követni – jelentette ki Aimen Dean. Hosszútávú engedélyt, konkrét hozzájárulást kell biztosítani, de nem szabad a biztos letelepedés és állampolgárság álomképével élni. Túl nagyok az elvárások a gyors integrációt illetően, az erőltetett integrálást azonban senki sem szereti. Ha csak öt-tíz éves letelepedési engedélyeket biztosítanának az európai országok, akkor az érkezők elvárásai is sokkal alacsonyabbak lennének. Csökkenteni kell a várakozásokat – hívta fel a figyelmet az előadó.

A könnyű és gyors letelepedés ígéretét ki kell iktatni – zárta előadását. 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. március 27. 10:53
Persze lehet, hogy az Öbölországok káprázatos gazdagsága is segít önkényes feltételek elfogadtatásában. Tudtommal, a vendégmunkások nem sok megbecsülést élveznek, de az otthoni nyomorukhoz képest, sokkal jobb nekik az olajsejkeket szolgálni. Az említett arányok mégis fenyegetöek és nem biztos, hogy a többség mindig belenyugszik az olaj-adta hatalomba és dúskálásba. Ez a rendszer emlékeztet valamelyest a Svájci törvényekre is. Ott is sok az idegen, de állampolgárságot igen nehéz kapni. Valszeg nem véletlen, hogy szintén egy gazdag országról van szó, ahol a magas jövedelmek, a vonzók.
annamanna
2019. március 26. 21:44
Nagy büdös lófaszt. Az Öböl-államokban a bennszülöttek henyélnek és ingyenélők, a bevándorlók meg a valaguk alá raknak mindent. Így aztán KÉNYTELENEK sok bevándorlót fogadni. Az európai országok lakói nem olyan "gonosz vadak, rest hasak", mint az arabok, éppen ezért egyáltalán SEMMI SZÜKSÉG bevándorlókra. Nemhogy 90%-nyi bevándorlóra, hanem NULLA százaléknyira sem!!!!!
Vadakat terelő juhász
2019. március 26. 18:51
"A könnyű és gyors letelepedés ígéretét ki kell iktatni ." A magyar letelepedési kötvényre gondolt.
Akitlosz
2019. március 26. 18:30
Én nem ígérek semmit. De ez legalább már biztos, nem kamu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!