Kocsis: 1,3 milliárd forintból fejlesztik a Péterfy Sándor utcai kórházat

2017. október 05. 15:26

A kormány és a Fidesz fővárosi szervezete eltökélt az egészségügyi fejlesztések megvalósulása mellett, „ezek azok a döntések, amelyeket a szocialisták nem hoztak meg” – mondta Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2017. október 05. 15:26

Mintegy 1,3 milliárd forintból fejlesztik a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetet és Baleseti Központot az Egészséges Budapest Program keretében – közölte Kocsis Máté csütörtökön sajtótájékoztatón. A Fidesz budapesti elnöke emlékeztetett arra, hogy 2010 óta 500 milliárd forintot költött el a kormány a központi régión kívül egészségügyi fejlesztésre, ezért üdvözölhető a kormány azon döntése, hogy részben saját forrásból Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának megújítását tűzte ki célul.

A politikus a konkrét kórházfejlesztésről szólva elmondta: 192 millió forint jut a Péterfy Sándor utcai telephely orvosi eszközeinek megújítására, 1 milliárd 105 millió forintból pedig a Péterfy utcai és a másik, a Fiumei úti telephely korszerűsítése kezdődhet meg. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy a Fiumei úton lévő épületben a legutóbb 1978-1982-ben volt teljes körű felújítás, azóta csak állagmegóvást végeztek.

Kocsis Máté közölte, egy évvel ezelőtt az MSZP a kórház előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Péterfy utcai kórház megszűnik, de ez egy „hazugság volt”, hiszen már akkor nyilvánvalóvá tette a kormány, hogy az intézményt nem fogják bezárni, sőt ott fejlesztések lesznek. „Az idő minket igazol” – hangsúlyozta a fideszes politikus. Mint mondta, a kormány és a Fidesz fővárosi szervezete eltökélt az egészségügyi fejlesztések megvalósulása mellett, „ezek azok a döntések, amelyeket a szocialisták nem hoztak meg”, és a mostani döntések orvosolják a szocialista kormány alatti 600 milliárdos forráskivonást az egészségügyből.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, Budapest „valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el” az Egészséges Budapest Programmal, a következő nyolc-kilenc évben több mint 700 milliárd forintból újul meg a fővárosi ellátórendszer. Az államtitkár kiemelte, hogy eddig 51 milliárd forint elköltéséről született döntés, ebből 21 milliárd jut eszközfejlesztésre, 19 milliárd forintból pedig a beruházások előkészítése kezdődhet meg. A következő években három centrumkórházban, 25 egyéb kórházban és hét szakrendelőben kezdődnek el a fejlesztések – mondta.

Sásdi Antal kórházigazgató arról beszélt, hogy több évtizede nem jutott pénz a Péterfy Sándor utcai kórház és két telephelye megújítására, pedig az már esedékes volt. Jelezte, a folyamatos felújításokat a betegellátás zavartalansága mellett fogják elvégezni. A főigazgató elmondta azt is, hogy az Egészséges Budapest Program keretében valószínűleg a négy telephelyből három marad meg, a Fiumei útról a traumatológia átkerül az új dél-pesti centrumhoz, a Péterfy utcában megmarad a belgyógyászat és a szakrendelő, valamint egy mozgásszervi-rehabilitációs központ jön létre. Az Alsó erdősor utcai volt Erzsébet kórházban pedig egy 510 ágyas krónikus részleg jön létre.  

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. október 05. 22:10
Ez az a hely, ahol annyira nincs doki, hogy be kellett zárni osztályokat? Időben léptetek, gyerekek, hátha kész lesz a választásokra. Doki már nem lesz benne, mert 8 év dúlás (a szocikéval megspékelve) pont elég volt ahhoz, hogy minden orvos nyugatra meneküljön. Thx.
Kanóc
2017. október 05. 19:08
Elképesztő fasizmus! Ráadásul ilyen faszságokra szórják a pénzt, miközben teljesen lerohadt már az egészségügy!
OrangeOrder
2017. október 05. 19:07
Na, hát mibe, hogy ez se fog nekik tetszeni. Lopás, mi?
Mich
2017. október 05. 18:17
„ezek azok a döntések, amelyeket a szocialisták nem hoztak meg” Az jó hogy most megcsinálják ezt - csak nehogy szavazók visszaengedjék a libsibolsinácikat, mert akkor megint ellopják ugyanonnan a pénzt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!