Hatalmas felfedezés: újabb gravitációs hullámot találtak a tudósok

2017. október 16. 17:23

A nagy tudományos sikerhez magyar kutatók is jelentősen hozzájárultak.

2017. október 16. 17:23

Először sikerült kutatóknak közvetlenül észlelniük neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat az amerikai lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGO) és olaszországi párja, a VIRGO detektoraival, az ütközést kísérő fényjelenséget is megtudták figyelni mintegy 70 földi és űrtávcsővel.

Az augusztus 17-én magyar idő szerint 14 óra 41 perckor észlelt kozmikus jelenség viszonylag közel, a Földtől nagyjából 130 millió fényévnyire következett be. A két, mintegy 1,1 és 1,6 naptömegű neutroncsillag nagyjából 300 kilométerre megközelítette egymást, majd egyre gyorsulva, spirális pályán összeütközött, miközben mintegy 100 másodpercen keresztül gravitációs hullámjeleket keltettek – olvasható a LIGO honlapján

A mostani az első alkalom, amikor a tudósok egy kozmikus jelenséget a gravitációs hullámjelek mellett elektromágneses sugárzás formájában is képesek voltak megfigyelni. A neutroncsillag-összeolvadást kísérő fényjelenségek részletes vizsgálatához azonban szükség volt a forrás galaxis pontos meghatározására. A helyszín gyors azonosításában a Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus és kutatócsoportja által összeállított, mintegy 2,5 millió galaxist tartalmazó katalógus is segítette a tudósokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel. Az eredményeket a Physical Review Letters című folyóirat legfrissebb száma közli.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyuszifül
2017. október 17. 08:35
a magyar tudósok, akik részt vettek ebben a programban, a Columbia Egyetemen oktató-kutató Márka-házaspár és Bartos Imre, aki nemrégiben ment a Columbiáról Floridába. Velük kellene foglalkozni és nem a magát kiválóan menedzselő Frei nevű figurával, akinek semmi köze a kutatáshoz!!!!!
Akitlosz
2017. október 16. 21:55
"Az augusztus 17-én magyar idő szerint 14 óra 41 perckor észlelt kozmikus jelenség viszonylag közel, a Földtől nagyjából 130 millió fényévnyire következett be." 130 millió fényév és közel van? Akkor a fürdőszoba meg bizonyára messze van a tudósoknak, főleg hasmenés idején.
mokány
2017. október 16. 21:19
Quod volumus, credimus libenter. We believe, what we want to believe.
kizökkentidő
2017. október 16. 17:37
Eléggé gyenge érzékenységű müszer (vagy rosszul használják) ha csupán feketelyukak összeolvadását képes jelezni miközben minden anyag kelt gravitációs hullámokat. A nap pl. jelentőset. A téma mestere Kisfaludy György több mint két évtizede méri és detektálja a gravitációs hullámokat és hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a hivatalos, pénzzel és eszközökkel kitömött kutatókkal, válaszra sem méltatták. https://www.youtube.com/watch?v=aYoQRRDnzQU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!