Jelenleg senki sem szüli tele a Kárpát-medencét

2017. július 03. 12:24

Magyarországot az elmúlt két évtizedben inkább a bevándorlási többlet jellemezte. Interjú.

2017. július 03. 12:24
Spéder Zsolt

„Az alacsony termékenységi mutató »magyar átok«?

Ha már ezt a kifejezést használjuk, inkább dél-európai vagy német átokról kéne beszélni, hiszen ezekben az országokban sokkal rosszabb ez az arányszám.

Németh Szilárd szófordulatát idézve másképp teszem fel a kérdést: ki szüli tele a Kárpát-medencét?

Most éppen senki, mert az összes posztkommunista ország végigment azon, amin Magyarország. A szomszédos Romániának még rosszabbak a mutatói. Viszont az utóbbi évtizedben érdemben javult a helyzet Csehországban, Észtországban, a Kárpát-medencében pedig Szlovéniában.

Minek köszönhetően?

A legfőbb tényező, ami valóban hat a születésszámra, az a kiszámítható gazdasági növekedés. A legtöbb posztkommunista országban nőtt a termékenységi mutató az ezredforduló után – Csehországban különösen –, nálunk valószínűleg azért nem, mert a gazdaság már 2006 óta stagnált.

(...)

Menni fog a népességszám stabilizálása bevándorlás nélkül?

A demográfus nem tehet mást, mint számol. Három komponens van: a születések száma, azaz a termékenység növekedése, a halandóság, ami a várható élettartam növekedésével javulhat, és a vándorlási egyenleg, azaz az el- és bevándorlás mérlege. Ha valamelyiknek rosszabb mutatói vannak, és cél a népességszám szinten tartása, akkor szükségszerűen a másik komponens oldhatja meg a problémát. Mintha az utóbbi időben kevesebb szó esne róla, de Magyarországot az elmúlt két évtizedben inkább a bevándorlási többlet jellemezte. Persze ez főképpen a külhoni magyarság köréből rekrutálódott.”

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 03. 16:02
Hátha még meg is értené, hogy miért választja a kormány azt az utat, hogy a családtámogatást az eddigi legmagasabb szintre emeli. (Pedig el is magyarázták....)
Senye Péter
2017. július 03. 14:50
"....a kiszámítható gazdasági növekedés"-t a németek nem hiányolhatják, de gyerekek ott is alig születnek.
khomeini
2017. július 03. 14:23
Sose gondoltam volna, hogy akik utálják a fideszt és orbánt, azok szájából / billentyűzetéből így ömlik majd egyszer a cigányozás. Pedig ezek a haladó gondolkodásúak mindig azt vágják a fideszesek fejléhez, hogy rasszisták, fasiszták (mint ma pl. bokros bajusz)... Meg kellene látni azt a gerendát is.
Kup Lung
2017. július 03. 14:07
Na szögezzük le : sem a jogszerű EU-n belüli gazdasági migráció sem a népesség fogyás nem magyar specifikus eset. Térség specifikus . ---- Ezeket valóban a rossz gazdasági környezet meglökheti rossz irányba . Kétségtelen . Ez látszik nálunk is hisz a ballibek ész nélkül engedték a devizahiteleket (míg a többiek gyorsan lereagálták és beavatkoztak) ami miatt rengetegen kényszerből kimentek dolgozni hogy tudják törleszteni és a víz felszínén maradjanak . Illetve csőd szélére juttatták a gazdaság minden szereplőjét .Gyakorlatilag ezért szavaznak (röviden) sokan Orbánra és nem másért . Senkit nem érdekel a fékek és ellensúlyok rendszere meg ilyen baromságok (pláne látva mondjuk a nyugati média csúsztatásait) . Ez csak pár értelmiségi rugózása . ---- Ez az elszegényedés egyrészt csillapodóban van másrészt van az a pénz ami ugyan nem nyugati de már itt mindent összevetve (lakhatás, családi kötelékek , családok támogatása stb . ) jobban megéri maradni és gyereket vállalni . Ezt a pontot kell elérni és nem lesz gond ! A magyar különben is ragaszkodóbb a többieknél az országához ,kultúrájához .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!