Családbarát intézkedések sorát jelentette be Orbán

2017. május 25. 10:40

Az „ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, de „a java még hátra van” – fogalmazott Orbán Viktor a Családok budapesti világtalálkozóján a migrációról. A kormányfő egy sor családbarát intézkedést is bejelentett a rendezvényen.

2017. május 25. 10:40

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott. „A java még hátra van” – fogalmazott a kormányfő a Családok budapesti világtalálkozójának első napján, csütörtökön megrendezett demográfiai fórumon. Míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős – mondta. Szerinte csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy „ismét becsatornázzák az útrakész milliós embertömegeket”.

Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesteri hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon és hajlandóak legyünk megvédeni magunkat. Közölte: Magyarország fokozni fogja az Európai Unió déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, akinél csak a halvány gyanúja is felmerül annak, hogy meg akarja támadni a családjainkat, gyermekeinket. Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél – jelentette ki.

Családbarát intézkedések sora jön

2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát – közölte Orbán Viktor a fórumon, ahol nemzeti ügynek nevezte a természetes reprodukció helyreállítását. Népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő – mondta a kormányfő. Felidézte: kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon „elfogyott” csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek „középpontjába a kétgyermekes családokat állítják” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, amikor ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet. A kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz. A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik – ismertette. Azt is bejelentette a miniszterelnök, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így az a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Mindenhová bölcsődéke építenek

A miniszterelnök döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni.  Orbán Viktor közölte azt is, hogy „soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. A kormányfő bejelentette: Kopp Mária szellemiségét „ideidézve” kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

(MTI)

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. május 26. 08:07
epét hánynak a látványlibsik...!
teljesenertelmetlen
2017. május 26. 07:13
Szerencsétlen ellenzék. Eddig sem volt sok esélyük, de most már nyugodtan befejezhetik a felesleges pénzszórást a kampányra. Persze ha Soros fizeti, akkor szórják csak.
annamanna
2017. május 26. 00:02
"Gyerekkel keres albérletet? Készüljön fel a legrosszabbra!" https://mno.hu/hetvegimagazin/gyerekkel-keres-alberletet-keszuljon-fel-a-legrosszabbra-2398602
V.A.Lucky
2017. május 25. 22:08
Folyik tovább a szoci kádárista államfüggő sötétek etetése! Nem az állami "kegy" adó kedvezményeket kell még emelni hanem végre normális jövedelmet biztosítani a dolgozóknak! Jobbos vagy balszutyok párt a fidesz? Döntsétek már el fidesztolvajok, aztán lehet átülni az EU szoci pártcsaládjába és minden a helyére kerülne végre. Az orosz szopkodástól kezdve az állam és az apparátus túlnöveléséig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!