Magyar Nemzet: Röghöz kötné a kormány a fogorvosokat

2017. március 02. 10:35

A kormányzat röghöz kötné a fogorvosokat egy friss rendelettervezet alapján – írja a Magyar Nemzet. A tervezet szerint a jövőben csak azok vehetnek részt államilag támogatott képzéseken, akik a szakvizsga megszerzése után három évig államilag finanszírozott fogászatokon dolgoznak majd.

2017. március 02. 10:35

Röghöz kötik a fogorvosokat egy rendelettervezet alapján – jelenti a Magyar Nemzet. A tervezet kimondja, az állami finanszírozásban résztvevő fogorvosjelöleteknek nyilatkozatban kell vállalniuk, hogy a szakvizsga megszerzése után három évig teljes munkaidőben, vagy hat évig részmunkaidőben a közfinanszírozott alap- vagy szakellátásban dolgoznak.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökének elmondása szerint a végzetteknek csak körülbelül tíz százaléka vesz részt államilag finanszírozott képzésben, ez tizenhat diplomást jelent évente. A szakember szerint a tervezet célja, hogy csökkentse a betöltetlen praxisok számát. Elmondása szerint ez közel sem egyszerű, hiszen nem tudni mekkora lesz az államilag betölthető keretszám, illetve az államilag finanszírozott szakképzésben résztvevők közül hányan vállalnak ilyen praxist. A fiatalok szívesebben dolgoznak jól felszerelt, már működő fogorvosi rendelőkben, mint a kisebb településeken - fejtette ki Hermann Péter.

A jelenlegi adatok szerint 234 betöltetlen praxis van Magyarországon. Ennek orvoslására nem csak a röghöz kötés, de új támogatási pályázat és letelepedési támogatás is várható a jövőben.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anteris001
2017. március 03. 13:07
Tehát ezzel nem a körzeteket akarják feltölteni, hanem akkora a gáz, hogy a szakellátásokra akarnak így embert fogni - szájsebész, fogszabályozó, parodontológus.
anteris001
2017. március 03. 13:06
Ebben csak az az érdekes, hogy a körzeti fogorvos pozíció betöltéséhez nem kell szakvizsga.
smarton
2017. március 02. 17:06
Helyes. Nem csak a fogorvosokat kell. Ha nyugatra megy, törlessze az oktatásának költségeit. Abból az 5-10-szeres jövedelméből. Mi ezen a nem érthető és nem logikus?
zakar zoltán béla
2017. március 02. 15:03
"MN"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!