Díjat ért, hogy kiderült: a szitakötők végzetesen vonzódnak a fekete sírkövekhez

2016. szeptember 23. 10:08

Anti-Nobel-díjat kaptak magyar kutatók, amiért egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként felfedezték, hogy a világos szőrű lovak kevésbé vonzzák a bögölyöket, a szitakötők pedig végzetes vonzalmat éreznek a fekete sírkövek iránt.

2016. szeptember 23. 10:08

Magyar kutatók munkáját is anti-Nobel-díjjal jutalmazták: egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként felfedezték, hogy a világos szőrű lovak kevésbé vonzzák a bögölyöket, a szitakötők pedig végzetes vonzalmat éreznek a fekete sírkövek iránt. A 2016-os Ig-Nobel-díjakat csütörtök este adták át az amerikai Harvard Egyetemen.

A magyar kutatók, Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György, Hegedüs Ramón, Gerics Balázs és Farkas Róbert spanyol, svéd és svájci kollégáikkal végezték kutatásaikat, amelyekkel fizika kategóriában érdemelték a díjat. Felismerték, hogy a lóbögölyök kevésbé vonzódnak a világos szőrű, szürke lovakhoz, mint a feketékhez – jelentette be az egyetem.

Az 1991-ben alapított Ig Nobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik.

(MTI)

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. szeptember 23. 17:01
A cece legyek irtásánál is bevetették ezt a fajta tudást, egyes helyeken teljesen kiirtva a fajt. A cecelégy cspada a következőkép néz ki; Állati vizelettel beitatott fekete rongy, két oldalt világosabb, szintén rongy, áztatás nélkül. Ezt kiszegelik valahová és pont fölé egy neylon zsákot tesznek nyitott szájjal. A cece legyek ezt úgy veszik, hogy az állat hátsója, rászállnak, de távozáskor kizárólag felfele repülnek és a zsákban csapdába esnek. Végkimerülésig repülnek felfele, majd lepottyannak és elpusztulnak. Nagyon primitív eszköz, de a használatával a természeti területeket is meghódítooa a butunéger, így a cece legyek Afrika védőangyalai lettek. Ezt a primitív szerkezetet sem voltak hajlandóak karbantartani, újakat építeni és a cecelegyek visszafoglaták a környezetileg fontos helyeket.
Lumax
2016. szeptember 23. 13:43
"Az 1991-ben alapított Ig Nobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik." A béke Nobel-díj megfelelőjét nem ítélték Obamának? Mondjuk az nem vicces...de találó lenne.
grimpic
2016. szeptember 23. 11:12
Miért lenne ez felesleges tudás? Erről olvastam még régebben, ott talán a növénytermesztésben használt fekete fóliát nézték a vízi rovarok víznek, talán a fény polarizációja miatt, ha jól emlékszem. És sok elpusztult. Ez lehet a fekete sírkövekkel is. Manapság, amikor egyre több a veszélyeztetett faj az ember miatt, nem biztos, hogy ezt felesleges tudni.
Fer70
2016. szeptember 23. 10:29
:-)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!