A nők foglalkoztatásáért felelős kormánybiztos kinevezését sürgeti az LMP

2014. augusztus 14. 12:24

Hatpontos határozati javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP a nők foglalkoztatásának javítása érdekében. A kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága nálunk a legalacsonyabb az EU-ban, ezért a párt bevezetné az apai gyest, átalakítaná a munkáltatóknak járó járulékkedvezmények rendszerét, és kormánybiztosi pozíciót hozna létre a témában.

2014. augusztus 14. 12:24

Az LMP hatpontos javaslatot készített a nők foglalkoztatásának javítására, amelyet határozati javaslat formájában nyújtanak majd be a parlamentnek. Szél Bernadett azt mondta: az Eurostat statisztikája szerint az Európai Unión belül az utolsó helyen áll a hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő magyar nők foglalkoztatása. Hangsúlyozta, hogy amíg az EU-ban ez a mutató átlagosan 59 százalékos, addig Magyarországon tavaly 36,1-ről 35,1 százalékra esett vissza.

Az LMP azt javasolja, hogy hozzanak létre egy kormánybiztosi pozíciót a témában. Emellett csak akkor adnának járulékkedvezményt a munkáltatóknak, ha azok biztosítanák az anyák kérésének megfelelő rugalmas munkavégzési formákat – közölte Szél. Az elképzelés tartalmazza egy kifejezetten a kisgyermekes nőkre szabott vállalkozásfejlesztési program elindítását. Az LMP egyenlő, a gyermekek után járó normatívát szabna meg és a szülők dönthetnék el, hogy azt bölcsődében vagy családi napköziben vennék igénybe esetleg bébiszittert fizetnének belőle – folytatta Szél Bernadett.

A nők bérhátrányáról beszélő politikus hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot. Végül azt mondta, hogy a fizetett apai pótszabadságot öt napról két hétre emelnék és bevezetnének egy hónap kötelező apai gyest.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 14. 23:13
"nők bérhátrányáról" Nincsenek a nők bérhátrányban azért, mert nők. Ha ez lehetséges lenne, ugyanolyan munka kevesebb bérért, akkor a cégek csak nőket foglalkoztatnának. Nem azért keres a magyar állampolgár nő dolgozó töredék annyit Magyarországon ugyanannál a cégnél, mint a német állampolgár férfi dolgozó, mert nő, hanem azért, mert magyar állampolgár.
Akitlosz
2014. augusztus 14. 23:10
"A kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága nálunk a legalacsonyabb az EU-ban, ezért a párt bevezetné az apai gyest," Biztos, hogy a nők is ezt szeretnék? Azért menne az apuka gyesre, mert éppen ő a munkanélküli a családban. A dolgozó kisgyerekes anyukák a férfiak helyett lennének többen, ha az valamiért (például munkabérköltség) a munkáltatóknak megérné. Szóval egyetlen foglalkoztatottal sem lenne ettől több, csak némileg változna a gyesen lévők köre.
Locassen
2014. augusztus 14. 13:44
az indoklás egy kicsit sántít, a foglalkoztatottsági adat azért ilyen, mert nálunk a leghosszabb a gyed/gyes időszaka. Részletesebben 1. kormánybiztos - nem köll még egy léhűtő 2. járulékkedvezmény feltétele - OK 3. vállalkozásfejlesztési program - nincs értelme, a kisgyerekesség üzleti szempontból rövid ideig tart és vállalkozási szempontból semmi relevanciája nincs 4. normatíva - megintcsak nem jó ötlet, bújtatott segélyezés ("itt áz Eszmeráldá á bébiszitter!") - több bölcsödei férőhely kell, és a térítési díjak csökkentése 5. bérhátrány felszámolása - OK 6. plusz pótszabadság, apai gyes - nem kell
bumburi
2014. augusztus 14. 13:41
Több közmunkát a nőknek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!