Az ATV nem tanul: az EP-kampányban is mellőzték a Jobbikot

2014. április 30. 18:20

Megint elmarasztalta a Nemzeti Választási Bizottság az ATV-t, ezúttal azért, mert április 8. és 28. között nem biztosította megfelelően az EP-választáson induló Jobbiknak a programja ismertetését. Ez már a második eset, hogy a televíziót a Jobbik mellőzése miatt elmarasztalják: korábban a Népszabadsággal közösen rendezett parlamenti választási vitaműsorukba nem hívták meg a Jobbik képviselőit.

2014. április 30. 18:20

 

A Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalta az ATV azért, mert április 8. és 28. közötti műsorfolyamában nem biztosította megfelelően az EP-választáson induló Jobbiknak a programja ismertetését; a testület szerint a kereskedelmi televízió a választási eljárás két alapelvét is megsértette.

Az NVB szerdai ülésén eltiltotta az ATV-t a további jogsértéstől, továbbá kötelezte a testület határozata rendelkező részének három napon belüli közzétételét az Egyenes beszéd, a Start és a Szabad szemmel című műsorának egy-egy adása előtt. A testület szerint az ATV médiaszolgáltatóként megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A bizottsághoz egy magánszemély fordult kifogással, azt sérelmezve, hogy a Jobbik képviselőinek „egyáltalán nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kifejthessék véleményüket” a kereskedelmi televízió műsoraiban. A beadványozó állításának alátámasztására több ATV-s internetes linket is mellékelt, amelyeken más, az EP-választáson induló pártok televíziós megjelenései láthatók különböző „beszélgetős műsorokban” egy adott időszakban, április 8-a és 28-a között.

A Nemzeti Választási Iroda az ügyben megkereste az ATV-t, válaszul a televízió több olyan internetes linket csatolt, amelyek azt támasztják alá, hogy a televízió műsoraiban jobbikos politikusok, köztük Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina EP-listavezető is megjelent. A testület tagjai az ülésen több ilyen műsorrészletet is megtekintettek.

Borbély Andrea, a Jobbik NVB-delegáltja ugyanakkor ezekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azok nem a programokat ismertető „beszélgetős műsorokból” valók, hanem például egy híradóból vagy egy lakossági fórumról készített tudósításból.

Patyi András NVB-elnök nem támogatta a testület ATV-t elmarasztaló határozatának elfogadását, sőt, annak elutasítására tett indítványt, ám javaslata – 7:13 arányban – nem kapott többséget. Az elnök egyebek mellett azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy a pártlisták csak április 22-én emelkedtek jogerőre, és a kampány május 25-éig tart. Az NVB határozata ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni.

Az ATV-t a Népszabadsággal együtt korábban az NVB és a Kúria is elmarasztalta, amiért az országgyűlési választások előtt rendezett vitaműsorukba nem hívták meg a Jobbik képviselőit.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2014. július 03. 22:44
Milyen jogállam? Vagy ilyenkor az?
3M..
2014. június 02. 22:47
Az ATV egy visszaeső kirekesztő adó. Illene példás büntetést kiszabni rájuk, nem csak annyit amit egy gyorshajtásért kap az egyszerű állampolgár. A kiegyensúlyozott tájékoztatás közelében sincsenek. A médiahatóságnak fontolóra kellene vennie, hogy ezt a bevett gyakorlatot meddig tolerálja. Úgy tűnik a végtelenségig. Bohócot csinál az ATV belőlük. Szebb Jövőt!
VakzKommondor
2014. május 16. 09:13
Miért kellene nácikat mutogatni a tv-ben, akik egész évben azt hiszik, hogy jelmezbál van?
Ángyán Páván
2014. május 16. 09:13
Most nézem a képet: ez a legsötétebb neandervölgyi bagázs. Balóné a piros malaclopóban simán belefér az MSZP vörös sálas kampányában. http://index.hu/belfold/2014/03/29/baloldal_2014/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!